Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Baltarusijos partizanai prie Minsko susprogdino Rusijos lėktuvą“: kas įvyko ir ką tai reiškia

Rusijos okupantams ir Aliaksandro Lukašenkos režimui besipriešinantys baltarusiai skelbia, kad partizanai įvykdė vieną iš didžiausių diversijų istorijoje – susprogdino Rusijos karinį lėktuvą, dislokuotą bazėje netoli Minsko. Baltarusių opozicijos politikas Franakas Viačorka pirmadienio naktį interviu 15min papasakojo, kas įvyko ir kokią reikšmę tai gali turėti.
Franakas Viačorka, A-50 lėktuvas, Mačiuliškių aerodromas
Franakas VIačorka, A-50 lėktuvas, Mačiuliškių aerodromas / „Scanpix“/SWSN/AP/asmeninio archyvo nuotr.

Ką skelbia baltarusių opozicija

  • Oro bazėje netoli Minsko susprogdintas ankstyvojo įspėjimo ir valdymo A-50 orlaivis, vertas 300 mln. eurų
  • Operaciją dronais įvykdė du asmenys, jie paliko šalį
  • Tai didžiausia koordinuoto partizaninio pasipriešinimo ataka
  • Baltarusijoje yra per 10 tūkst. rusų karių

– Kas įvyko?

– Operaciją sėkmingai įvykdė Baltarusijos partizanai. Tai įvyko sekmadienį, kai dviem bepiločiams orlaiviams pavyko numesti sprogmenis ant lėktuvo.

Tai buvo kruopščiai suplanuota, o lėktuvas buvo apgadintas taip, kad nebegalės skristi.

„Scanpix“/AP nuotr./A-50 lėktuvas
„Scanpix“/AP nuotr./A-50 lėktuvas
Nuotr. iš „BYPOL“ telegram kanalo/„BYPOL“ teigia, kad lėktuvas buvo pažeistas apskritimais pažymėtose vietose
Nuotr. iš „BYPOL“ telegram kanalo/„BYPOL“ teigia, kad lėktuvas buvo pažeistas apskritimais pažymėtose vietose

Galbūt tai buvo viena didžiausių diversijų pasaulio pogrindinio pasipriešinimo istorijoje. Tai buvo tikrai drąsu, labai kūrybinga, ir mes labai tikimės, kad tai bus labai stiprus signalas rusams, kad Baltarusijoje nėra vietos jų kariuomenei.

Galbūt tai buvo viena didžiausių diversijų pasaulio pogrindinio pasipriešinimo istorijoje.

Tai bus stiprus signalas dvejojantiems baltarusiams, suteikiantis jiems energijos. Taip pat aiškus signalas režimui, kad žmonės nepasidavė ir kovos už savo orumą ir savo žemę.

Šie du partizanai jau yra saugioje vietoje. Jiems pavyko kirsti sieną. Jie mums visiems yra tikri didvyriai. Teroro ir masinių represijų atmosferoje, kai žmonės nuteisiami 15, 20, 25 metams arba gali būti nuteisti mirties bausme, reikia nepaprasto atsparumo ir drąsos.

Žinome, kad režimas dabar bando persekioti visus, kurie jiems padėjo ir palaikė operaciją socialiniuose tinkluose. Jie stebi visas reakcijas, kurios ateina iš Baltarusijos „Telegram“, „Instagram“.

„Google Maps“ ekrano nuotr./Mačiuliškių aerodromas Baltarusijoje, esantis apie 12 km nuo sostinės Minsko
„Google Maps“ ekrano nuotr./Mačiuliškių aerodromas Baltarusijoje, esantis apie 12 km nuo sostinės Minsko

Lėktuvo kaina yra milžiniška. Ji siekia 330 mln. eurų. Jis padėjo rengti oro atakas ne tik iš Baltarusijos, bet ir iš Krymo. Tokių lėktuvų Rusija turi tik kelis, ir tik šis buvo vienintelis Baltarusijoje. Jis padėjo Rusijos invazijai į Ukrainą.

Tikime, kad tai buvo ir labai stipri solidarumo žinia kovojančiai Ukrainos tautai, ir jie pamatys, kad baltarusiai yra kartu su ukrainiečiais ir kovoja tą pačią kovą, kovoja su tuo pačiu priešu, ir kad baltarusių tauta ir režimas nėra tas pats.

– Kas yra tie du asmenys, kurie surengė operaciją? Kaip veikia pogrindinis judėjimas?

– Šie du vaikinai priklauso „Pieramoha“ (Pergalės) planui, kuris paskelbtas 2020–2021 metais organizuoti pogrindinį pasipriešinimą prieš A.Lukašenką.

Prasidėjus karui pereita ir prie kovos su Rusijos okupantais. Pagal šį planą 2022 m. vasario–balandžio mėn. buvo įvykdyta dešimtys sabotažo veiksmų ir diversijų. Jie stabdė Rusijos karinę techniką, traukinius su Rusijos įranga, pirmaisiais Rusijos puolimo mėnesiais trikdė valstybės institucijų veiklą.

Asmeninio archyvo nuotr./Franakas Viačorka
Asmeninio archyvo nuotr./Franakas Viačorka

Ši veikla padėjo pristabdyti rusų kariuomenės judėjimą Kyjivo link. „Pieramoha“ apima iki 200 tūkst. žmonių, prisijungusių prie šio plano. Jie koordinuoja savo veiksmus su BYPOL profesionalais (buvusių teisėsaugos pareigūnų organizacija).

Operacijos yra nesmurtinės. Jos neturi daryti žalos žmonėms, bet jomis trikdomos institucijos, įranga, A.Lukašenkos vyriausybės ir Rusijos kariuomenės operacijos.

Esame tikri, kad tai ne paskutinis, bet didžiausias partizaninis išpuolis, kurį matėte Baltarusijoje.

Žinome, kad policija, KGB ieškojo partizanų, tikrino ir blokavo visą aerodromo teritoriją. Pranešama, kad jie rado maišą su įranga, skirta dronams naviguoti ir paleisti, bet žmonių nepagavo.

Esame tikri, kad tai ne paskutinis, bet didžiausias partizaninis išpuolis, kurį matėte Baltarusijoje.

Įspūdinga, kad taip griežtai saugomoje teritorijoje Rusijos karinės operacijos širdyje Baltarusijoje buvo sunaikinta brangiausia aviacijos technika.

Tai suteikia mums pokyčių vilties ir esu tikras, kad prie judėjimo prisijungs daugiau partizanų, prie mūsų prisijungs daugiau žmonių iš sistemos.

Tikriausiai režimas atsakys dar stipresnėmis represijomis ir dabar bus ieškoma kariuomenėje išdavikų, kurie rėmė ir padėjo partizanams. Žinoma, režimo struktūrose jų yra daug. Režimas viešai visiškai nereagavo. Jie nežino, kaip reaguoti. Rusijai tai ženklas, kad Baltarusija jiems nebėra saugi.

– Kas toliau?

– Manau, kad partizanai tęs tai, ką daro. Jie kovoja ir su valdžią užgrobusiu neteisėtu A.Lukašenkos režimu, ir su Rusijos okupacinėmis pajėgomis.

Baltarusijos teritorijoje yra daugiau nei 10 tūkst. Rusijos karių ir daug Rusijos karinės technikos. Sabotažas, diversijos tikrai tęsis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius