Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusių žurnalistas: išvydęs smurtą supratau, kad nebegaliu dirbti valstybinėje žiniasklaidoje

Valstybinėje Baltarusijos žiniasklaidos priemonėje dirbęs žurnalistas pasakoja iš darbo išėjęs po to, kai valdžios pareigūnai paskelbė, neva ilgametis šalies vadovas Aliaksandras Lukašenka prezidento rinkimuose gavo 80 proc. balsų, o pareigūnai gatvėje pasitelkė smurtą prieš taikius protestuotojus. „Valstybinėse žiniasklaidos priemonėse Baltarusijoje egzistuoja tik vienas požiūrio taškas – oficialus“, – tikino jis.
Protestuotoja ir pareigūnai Minske
Protestuotoja ir pareigūnai Minske / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Vienas požiūrio taškas“

Maksimas (tikroji tapatybė redakcijai žinoma, jos pašnekovas nenorėjo viešinti baimindamasis dėl savo saugumo – red.) pasakojo, kad valstybinėse žiniasklaidos priemonėse Baltarusijoje egzistuoja tik vienas požiūrio taškas – oficialus.

„Rinkimų tema rašoma tik tai, ką kalba prezidentas ir koks yra jo požiūris. O opozicijos ir kiti kandidatai arba visai nenušviečiami, arba nušviečiami negatyviai. Kalbant apie baudžiamąjį persekiojimą, pavyzdžiui, Babarykos arba Cichanouskio, taip pat visada buvo vienas požiūris – kad jie patys kalti“, – tikino jis.

Pretendentai į kandidatus bankininkas Viktoras Babaryka ir tinklaraštininkas Sergejus Cichanouskis buvo sulaikyti dar prieš prezidento rinkimus. S.Cichanouskiui atsidūrus už grotų, savo iniciatyvinę grupę užregistravo jo sutuoktinė Sviatlana Cichanouskaja, kuriai galiausiai leista dalyvauti rinkimuose. Jau daugiau nei tris savaites protestuojantys baltarusiai ją laiko rinkimų nugalėtoja.

Pasak Maksimo, vieni žurnalistai tiesiog pristato tokių oficialių organų kaip Vidaus reikalų ministerija ar Tyrimų komitetas poziciją, kiti rašo nuomonių straipsnius apie tai, kad opozicijos kandidatai esą „bando išvogti šalį, ją suskaldyti ir panašiai“.

Maksimo teigimu, po rinkimų prasidėjus masiniams protestams instrukcijos nesikeitė.

„Kai žuvo pirmasis protestuotojas, ministerija paskelbė, kad jis mirė sprogus nenustatytam prietaisui, kurį jis neva bandė mesti į milicininkus. Vėliau paviešintame vaizdo įraše matyti, kad jį nušovė pareigūnai. Mano leidinyje apie tai nebuvo rašoma“, – 15min pasakojo buvęs žurnalistas.

Nusprendė išvydęs smurtą

Maksimas pasakojo ilgai turėjęs abejonių, ar tęsti darbą valstybinėje žiniasklaidos priemonėje.

„Artėjant rinkimams skirtumas tarp mano vidinės būsenos, to, kaip aš mačiau situaciją, ir to, kaip ji buvo pristatoma leidinyje, kuriame dirbau, vis labiau augo. Tą akimirką, kai sužinojau apie Babarykos įkalinimą, nusprendžiau išeiti iš darbo. Tačiau nenorėjau išeiti sukeldamas skandalą, nes neaišku, ką jie sugalvos – gal sumanys ir mane persekioti. Be to, buvo svarbus ir finansinis aspektas“, – pasakojo jis.

VIDEO: Išskirtinis interviu su iš darbo išėjusiu Baltarusijos žurnalistu: protestai greitai nepasibaigs

Galiausiai Maksimas su darbdaviais susitarė, kad iš darbo išeis kelios savaitės po rinkimų.

„Tačiau kai rinkimų dieną buvo paskelbta apie 80 proc. (esą tiek balsų rinkimuose surinko A.Lukašenka – red.) ir savo akimis pamačiau, kaip milicija elgėsi su taikiais protestuotojais – mėtė garsines granatas – mušė guminėmis lazdomis – supratau, kad nebegaliu ten dirbti. Tarp sulaikytų ir sumuštų buvo mano draugų bei pažįstamų.

Kitą dieną atėjau pas vadovą, žinoma, atvirai nepasakiau (išėjimo priežasties – red.), pasakiau, kad pavargau ir jau dabar noriu išeiti. Man davė kelias dienas dokumentų įforminimui, nelaikė jėga“, – 15min pasakojo Maksimas.

Buvęs žurnalistas tikino, kad šiuo metu jo sąžinė švari prieš patį save.

„O baimę dabar jaučia kiekvienas baltarusis. Bent jau tie, kurie gyvena miestuose – Minske ir kitur, ir tie, kurie dalyvauja protesto akcijose“, – pridūrė jis.

Maksimas teigė šiuo metu negalvojantis apie tolesnę karjerą.

„Šiandien kiekvienas baltarusis pirmiausia galvoja ne apie save, o šalies perspektyvas. Nes asmenines karjeras kursime vėliau, tikiuosi, kad naujoje Baltarusijoje.

Tačiau dabartinėje Baltarusijoje Lukašenkos valdžia valstybinėse žiniasklaidos priemonėse žurnalistams moka daug daugiau nei (mokama) privačiose. Yra tik du privatūs leidiniai, kuriuose mokama tiek pat ar net šiek tiek daugiau. Ten personalas nedidelis, nelengva patekti. Bet egzistuoja solidarumo pagalbos programos, tie, kurie išėjo iš valstybių priemonių dėl politinių priežasčių, gali prašyti finansinės paramos“, – pridūrė jis.

Daliai Baltarusijos valstybinės televizijos ir radijo kompanijos darbuotojų paskelbus streiką, Aliaksandras Lukašenka paskelbė, kad jų darbo vietas užėmė žurnalistai iš Rusijos.

Baltarusijoje masiniai protestai kilo rugpjūčio 9 dieną, kai valdžios pareigūnai paskelbė, esą juos nugalėjo ilgametis šalies vadovas A.Lukašenka. Pirmosios dienomis pareigūnams brutaliai malšinant protestus, iš viso buvo sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių, dalis jų – paleisti. Į laisvę iš izoliatorių išėję protestuotojai ir juos gydantys medikai pasakoja apie smurtą ir kankinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius