Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 02 22 /09:13

Baltieji rūmai: išvedus pajėgas iš Sirijos ten liks apie 200 JAV karių

Po to, kai Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo įsakymu iš Sirijos bus išvestos amerikiečių pajėgos, šioje šalyje liks apie 200 JAV karių, ketvirtadienį pranešė Baltieji rūmai.
JAV kariai Sirijoje
JAV kariai Sirijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Nedidelė taikos palaikymo grupė, kurią sudarys apie 200 (karių), tam tikrą laiką liks Sirijoje“, – nurodė Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders.

Pranešimas pasirodė D.Trumpui sulaukus griežtos kritikos dėl sprendimo iki balandžio 30-osios išvesti iš Sirijos maždaug 2 tūkst. JAV karių. Šiam žingsniui griežtai nepritaria ir kai kurie jo Respublikonų partijos nariai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas iškilmingos vakarienės sveikina prezidentą Emmanuelį Macroną
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas iškilmingos vakarienės sveikina prezidentą Emmanuelį Macroną

Gruodžio mėnesį D.Trumpas paskelbė pergalę prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje, nors ten liko tūkstančiai kovotojų, o aplink paskutinį jų bastioną tęsiasi kovos.

Kritikai smerkia virtinę galimų skuboto pajėgų išvedimo padarinių, įskaitant Turkijos ataką prieš JAV remiamas kurdų pajėgas ir IS atsigavimą.

S.Sanders papildomų detalių nepateikė, bet „taikos palaikymo“ apibrėžimas galėtų sudaryti sąlygas sąjungininkėms Europoje skirti savo karių tokiai misijai.

Gynybos sekretoriaus pareigas einantis Patrickas Shanahanas praėjusią savaitę lankėsi Europoje, kur bandė įtikinti sąjungininkus laikyti karių Sirijoje po amerikiečių pasitraukimo.

Tačiau jam sunkiai sekėsi įtikinti šalis, kad jos turėtų rizikuoti savo kariais pasitraukus Amerikai.

Anksčiau ketvirtadienį D.Trumpas su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu aptarė Sirijos klausimą, rodo Baltųjų rūmų suvestinė.

„Abu prezidentai sutarė toliau koordinuoti veiksmus dėl potencialios saugumo zonos sukūrimo“ Sirijoje, sakoma joje.

Vienu metu IS savo brutalią ideologiją buvo primetusi teritorijai, kuri apytikriai prilygsta Jungtinei Karalystei, ir pritraukė tūkstančius šalininkų iš užsienio.

Tačiau džihadistai jau prarado savo teritorijas ir šiuo metu turi tik maždaug pusę kvadratinio kilometro Sirijos rytuose esančiame Baguzo kaime.

JAV remiamos Sirijos demokratinės jėgos (SDF) stengiasi evakuoti ten likusius civilius, kad galėtų kuo greičiau pribaigti IS „kalifatą“ – puolimu ar pasidavimo sutartimi.

Sirijos kurdai seniai reikalauja, kad jų sulaikyti įtariami IS nariai užsieniečiai būtų sugrąžinti į jų šalis, tačiau valstybės nenori jų priimti.

D.Trumpas trečiadienį sakė, kad neleis JAV gimusiai buvusiai IS propagandininkei grįžti namo iš Sirijos, kur nuo 2011 metų pilietinis karas nusinešė daugiau kaip 360 tūkst. gyvybių, o milijonus žmonių privertė palikti namus.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ketvirtadienį sakė, kad Alabamos gyventojos Hodos Muthanos tėvo diplomatinis statusas reiškia, kad ji nėra JAV pilietė.

Kiek anksčiau „IS nuotakos“ Shamimos Begum, kuri būdama 15-os pabėgo iš Londono prisidėti prie džihadistų, šeimos advokatas pranešė, jog Didžioji Britanija atima jos pilietybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius