Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 03

Baltijos šalims įspėjant, V.Zelenskis nori palenkti Kiniją į savo pusę: bet ko siekia Xi Jinpingas?

Kinijos vaidmuo Europos politikoje tebėra opus klausimas. Baltijos šalys įspėja būti atsargiems, o Prancūzijos ir Europos Komisijos vadovai ragina mažinti įtampą. Tačiau ar to nori ir siekia pati Kinija?
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas / „AFP“/„Scanpix“

Daugiau šia tema

Balandžio 21-osios vakarą sutrikdė Kinijos ambasadoriaus Prancūzijoje išsireiškimai. Interviu televizijos kanalui „LCI“ Lu Shaye teigė, kad „pagal tarptautinius įstatymus buvusios SSRS šalys neturi oficialaus statuso“.

Nors anksčiau šis diplomatas išgarsėjo kaip „vienišas vilkas“, linkęs garsiai daryti pareiškimus, prieštaraujančius oficialiai Kinijos pozicijai, tai kelia klausimą: ar tai buvo asmeninė nuomonė, ar diplomatas pažymėjo naujas Kinijos politinio diskurso tendencijas?

Imago / Scanpix nuotr./Lu Shaye
Imago / Scanpix nuotr./Lu Shaye

Būtų perdėta manyti, kad vieno diplomato, kuris anksčiau taip pat buvo prieštaringų pareiškimų dėmesio centre, veiksmai žymi platesnį Kinijos politinės komunikacijos poslinkį.

Tai gali būti Kinijos „vilko diplomatijos“ dalis, bet lygiai taip pat gali būti ir vieno diplomato asmeninių pažiūrų išraiška. Turint omenyje griežtą Kinijos informacijos kontrolę, tikrojo atsakymo tikriausiai niekada nesulauksime. Tuo tarpu visų trijų Baltijos šalių užsienio reikalų ministrai suskubo paskelbti suderintą pareiškimą – buvo prašoma paaiškinimų iš įgaliotų Kinijos atstovų.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielis Landsbergis nurodė, jog Baltijos šalys nėra „postsovietinės“. Nors Antrojo pasaulinio karo metais jas okupavo SSRS, tarptautiniu mastu okupacijos faktas nebuvo pripažintas, todėl visos trys šalys išlaikė tarptautinį statusą, kurį įgijo likus porai dešimtmečių iki sovietų neteisėtai pavergimo.

Kaip įprasta diplomatiniams skandalams, šį taip pat pamažu nutildė nauji įvykiai.

Kinija negalima pasikliauti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius