Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltimorėje policija vaikė komendanto valandos nepaisančius protestuotojus

Tūkstančiai policininkų ir JAV Nacionalinės gvardijos karių antradienio vakarą patruliavo Baltimorės gatvėse, prižiūrėdami komendanto valandos režimą ir vaikydami protestuotojus pipirinėmis dujomis kitą dieną po to, kai šį Merilando valstijos miestą supurtė didžiausios riaušės nuo 1968 metų.
Nacionalinė gvardija Baltimorės gatvėse
Nacionalinė gvardija Baltimorės gatvėse / „Scanpix“/AP nuotr.

Patruliams padėjo sraigtasparniai ir šarvuoti automobiliai, o dauguma gyventojų laikėsi antradienį įsigaliojusio draudimo išeiti nuo gatves nuo 22 iki 5 val. vietos (5-12 val. Lietuvos laiku).

Tačiau keli šimtai žmonių nepakluso valdžios nurodymams ir susirinko sankryžoje, kurioje ankstesnę naktį vyko didelio masto plėšikavimas. Policija išvaikė tą minią, šaudydama guminėmis kulkomis ir svaidydama pipirinių dujų kanistrus. Per tą incidentą buvo suimti septyni žmonės, o dar trys – kitose šios miesto, kuriame gyventojų daugumą sudaro juodaodžiai, vietose.

Neramumai apėmė Baltimorę pirmadienį, praėjus kelioms valandoms po laidotuvių ceremonijos, per kurią buvo atsisveikinta su juodaodžiu, sužeistu policijos arešte ir mirusiu po savaitės, balandžio 19 dieną.

25 metų Freddie Gray'aus mirtis atnaujino nacionalinius debatus dėl teisėsaugos veiksmų ir rasinės nesantaikos. Įtampa šalyje smarkiai padidino pernai įvykę keli incidentai, kai neginkluoti juodaodžiai tapdavo policijos aukomis Misūrio valstijos mieste Fergusone, Niujorke ir kitur.

Prieš įsigaliojant komendanto valandai Baltimorės merė Stephanie Rawlings-Blake atėjo į sankryžą, kur buvo susirinkę protestuotojai, ir paprašė, kad jie grįžtų namo.

„Veskimės namo savo vaikus ir laikykimės komendanto valandos. Noriu padėkoti jums už supratimą, kad mes norime užtikrinti ramybę“, – S.Rawlings-Blake sakė per megafoną.

Policija nurodė, kad per ankstesnes riaušes buvo sužeisti 20 pareigūnų ir padegti 19 pastatų bei beveik 150 automobilių. Vienas žmogus buvo kritiškai sužeistas per gaisrą; suimti daugiau negu 200 suaugusiųjų ir 34 nepilnamečiai. Merilando gubernatorius kol kas nepateikė informacijos, kokia žala buvo padaryta mieste, esančiame vos už 64 km nuo JAV sostinės Vašingtono.

Tvarką Baltimorėje palaiko daugiau negu 2 tūkst. Nacionalinės gvardijos karių ir apie tūkstantis policininkų iš Merilando, taip pat Naujojo Džersio ir Vašingtono.

Nacionalinė gvardija malšinti neramumų Baltimorėje buvo pasiųsta pirmąkart nuo 1968 metais kilusių neramumų po JAV pilietinių teisių judėjimo lyderio Martino Lutherio Kingo Jr. nužudymo.

Beveik ketvirtadalis iš 620 tūkst. Baltimorės gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos. Nušiurę ir didelio nusikalstamumo krečiami miesto rajonai įkvėpė sukurti šiurkščią policijos darbo kasdienybę atspindintį televizijos serialą „Blakė“ (The Wire).

Baltimorėje juodaodžiai sudaro 63 proc. gyventojų. Miesto merė, generalinis prokuroras, policijos vadovas ir tarybos pirmininkas yra afroamerikiečiai; 48 proc. policijos pareigūnų taip pat yra juodaodžiai.

Baltimorėje antradienį buvo dedamos susitaikyti, valomos nusiaubtos gatvės ir netgi buvo linksminamasi, bet taip pat tęsėsi protestai.

Žygiuojančių demonstrantų grupės skandavo „Juodaodžių gyvybės svarbios!“ Šis šūkis tapo vienijančiu nacionaliniam judėjimui prieš policijos mirtinos jėgos naudojimą, ypač mažumų atžvilgiu.

Netoli apiplėštos ir padegtos vaistinės CVS šimtai žmonių mojavo vėliavomis ir lingavo gatvėje, stebėdami 50 šokėjų, besisukančių tratant būgnams, kuriuos mušė įvairių Baltimorės muzikos grupių nariai.

„Malonu matyti, kaip visi sueina. Žmonės tiesiog gerai leidžia laiką, – sakė 45 metų Roxanne Gaither (Roksan Geiter). – Būtent tai būtų norėjęs pamatyti Freddie Gray. Praeita naktis buvo siaubinga; jeigu komendanto valanda reikalinga, kad to išvengtume – tebūnie.“

L.Gray buvo suimtas balandžio 12 dieną, kai spruko nuo pareigūnų. Jis buvo išvežtas į policijos nuovadą mikroautobusu, kur nebuvo prisegtas apsauginiais diržais.

JAV prezidentas Barackas Obama, komentuodamas pastaruosius incidentus, kai juodaodžiai žūdavo dėl policijos veiksmų, perspėjo dėl „lėtai besiritančios krizės“.

Tačiau šalies vadovas pridūrė, kad negali būti „jokio pateisinimo“ smurtui Baltimorėje, sakydamas, kad su riaušininkais turi būti elgiamasi kaip su nusikaltėliais.

„Jie neprotestuoja. Jie neskelbia jokio pareiškimo. Jie vagia“, – pabrėžė B.Obama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius