-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltųjų rūmų administracijos vadovas Johnas Kelly išvadino Donaldą Trumpą idiotu

Baltųjų rūmų administracijos vadovas Johnas Kelly pastaraisiais mėnesiais kalbėdamas su pareigūnais reiškė abejones prezidento Donaldo Trumpo intelektu ir leido suprasti besijaučiąs šalies gelbėtoju, „NBC News“ teigė aštuoni esami ir buvę Baltųjų rūmų darbuotojai.
Johnas Kelly ir Donaldas Trumpas
Johnas Kelly ir Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anot pareigūnų, J.Kelly vaizduojasi esąs vienintelė apsauga nuo katastrofos, pažabojanti nepastovius D.Trumpo, mažai nusimanančio apie esminius klausimus ir vyriausybės funkcijas, reikalavimus.

Keturių pareigūnų teigimu, J.Kelly keletą kartų pavadino D.Trumpą idiotu.

Pats Baltųjų rūmų administracijos vadovas tokius kaltinimus pavadino „absoliučia nesąmone“.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

„Su prezidentu praleidžiu daugiau laiko nei kas nors kitas, mūsų santykiai – neįtikėtinai atviri ir stiprūs, – rašoma J.Kelly pareiškime. – Jis visada žino mano požiūrį į situaciją, abu žinome, kad tai – absoliuti nesąmonė.

J.Kelly: „Esu įsipareigojęs prezidentui, jo darbotvarkei, mūsų šaliai. Tai – dar vienas apgailėtinas bandymas apšmeižti prezidentui Trumpui artimus asmenis ir atitraukti dėmesį nuo daugybės administracijos nuopelnų.“

Esu įsipareigojęs prezidentui, jo darbotvarkei, mūsų šaliai. Tai – dar vienas apgailėtinas bandymas apšmeižti prezidentui Trumpui artimus asmenis ir atitraukti dėmesį nuo daugybės administracijos nuopelnų.“

Trys Baltųjų rūmų atstovai spaudai sakė niekada negirdėję, kad J.Kelly D.Trumpą vadintų idiotu.

„Sunku patikėti“ replikomis

Anot pareigūnų, nors J.Kelly palaiko įvaizdį, tarsi jis, buvęs generolas, įveda discipliną chaotiškuose Baltuosiuose rūmuose, iš tiesų jis elgiasi nedisciplinuotai ir netaktiškai.

„Jis kalba tokius dalykus, kad net sunku patikėti, – sakė vienas aukšto rango Baltųjų rūmų pareigūnas. – Jis pasako, o tu galvoji, kad jam nederėtų to sakyti.“

Buvę ir esami administracijos pareigūnai sakė, kad D.Trumpas žino apie keletą nemalonių J.Kelly komentarų, tačiau ne visus.

Baltųjų rūmų atstovai spaudai sakė negirdėję, kad J.Kelly apie save kalbėtų kaip apie šalies gelbėtoją.

„Scanpix“/AP nuotr./Rexas Tillersonas
„Scanpix“/AP nuotr./Rexas Tillersonas

Kai paskutinį kartą vienas svarbiausių D.Trumpo patarėjų jam už akių įžeidė jo intelektualinius gebėjimus, prezidentui tai itin nepatiko. Baltųjų rūmų pareigūnai sako, kad D.Trumpas taip ir neatleido buvusiam valstybės sekretoriui Rexui Tillersonui, galimai pavadinusiam prezidentą mulkiu.

Kiek vėliau D.Trumpas pakvietė R.Tillersoną palyginti intelekto koeficiento testo rezultatus, o po kelių mėnesių atleido iš pareigų.

Kiek vėliau D.Trumpas pakvietė R.Tillersoną palyginti intelekto koeficiento testo rezultatus, o po kelių mėnesių atleido iš pareigų.

Buvę ir esami Baltųjų rūmų pareigūnai sakė, kad kartais J.Kelly replikos įžeisdavo darbuotojas moteris. Jis keletą kartų teigė, esą moterys yra emocingesnės nei vyrai, kartą tai pasakė prezidento akivaizdoje.

Šaltiniai spėja, kad J.Kelly iš pareigų pasitrauks liepą – tuomet jis Baltųjų rūmų administracijos vadovu bus dirbęs lygiai metus. Anot pareigūnų, tai – tik spėjimas, tačiau jau dabar aišku viena: D.Trumpas ir J.Kelly pavargo vienas nuo kito.

Baltųjų rūmų atstovai spaudai pripažino, kad D.Trumpas ne visada yra patenkintas J.Kelly, ypač tuomet, kai mano, jog administracijos vadovas nesuteikia visos reikiamos ar norimos informacijos. Vis dėlto atstovai spaudai pridūrė, kad J.Kelly ir D.Trumpo santykiai – atviri ir nuoširdūs.

Baltieji rūmai
Baltieji rūmai

Jie neigė, kad personalas prarado pasitikėjimą J.Kelly, ir kad jis netaktiškai atsiliepia apie Baltuosiuose rūmuose dirbančias moteris.

Nesutarimai dėl politikos

Anot dviejų pareigūnų, vasarį, prieš žiemos olimpines žaidynes Pietų Korėjoje, J.Kelly atkakliai (ir sėkmingai) įtikinėjo D.Trumpą iš Korėjos pusiasalio neišvesti visų JAV pajėgų.

Esą ši diskusija tik sustiprino J.Kelly įsivaizdavimą, kad jis „gelbėja šalį“.

Baltųjų rūmų pareigūnas: „Jis leidžia suprasti, kad „jei manęs čia nebūtų, būtų prasidėjęs Trečiasis pasaulinis karas, ar prezidentui būtų įvykdyta apkalta.“

„Jis leidžia suprasti, kad „jei manęs čia nebūtų, būtų prasidėjęs Trečiasis pasaulinis karas, ar prezidentui būtų įvykdyta apkalta“, – sakė vienas aukšto rango pareigūnas.

Vis dėlto atstovai spaudai sakė negirdėję, kad D.Trumpas būtų rimtai kalbėjęs apie pajėgų iš Korėjos pusiasalio išvedimą.

Šaltiniai teigia, kad J.Kelly ypač negailestingas prezidentui imigracijos klausimais. Administracijos vadovas anksčiau ėjo vidaus saugumo sekretoriaus pareigas, vadovavo JAV karinėms operacijoms Vidurio ir Pietų Amerikoje.

Kai Baltuosiuose rūmuose buvo aptariamas programos DACA (liet. Atidėti veiksmai atvykstančių vaikų atžvilgiu) likimas, J.Kelly tyčiojosi iš neva nieko nenusimanančio prezidento.

J.Kelly: „Jis net nesupranta, kas yra DACA. Jis – idiotas. Turime jį apsaugoti nuo savęs paties.“

„Jis net nesupranta, kas yra DACA. Jis – idiotas, – galimai kalbėjo J.Kelly viename susitikime. – Turime jį apsaugoti nuo savęs paties.“

Vienas asmuo, keletą metų dirbęs su J.Kelly, sakė, esą jis naudoja „šiurkščią kalbą“ tuomet, kai galvoja, jog yra patikimoje kompanijoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Comey duoda interviu ABC
„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Comey duoda interviu ABC

Anot šaltinių, neseniai D.Trumpą įsiutino skyrius buvusio Federalinių tyrimų biuro (FTB) direktoriaus Jameso Comey knygoje. Ten buvo rašoma, kad prezidentui atleidus J.Comey, J.Kelly jam paskambino ir pasakė nenorįs dirbti „negarbingiems“ žmonėms.

J.Kelly neigė skambinęs J.Comey.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius