Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltuosiuose rūmuose tvyro nerimas dėl Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino susitikimo

Kitą savaitę Vokietijos Hamburgo mieste vyksiančiame galingiausių pasaulio valstybių dvidešimtuko (G-20) susitikime JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmą kartą susitiks Rusijos vadovą Vladimirą Putiną. Kai kurie Baltųjų rūmų atstovai reiškia nerimą, kad Amerikos lyderis į susitikimą vyksta nepasiruošęs ir nusiteikęs būti itin draugišku Kremliui, rašo politico.eu.
D.Trumpas ir V.Putinas.
D.Trumpas ir V.Putinas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Baltųjų rūmų atstovai patvirtino, kad kol kas du kartus telefonu su V.Putinu bendravęs D.Trumpas neturi plano, ką aptars su Rusijos vadovu. Neaišku, ar bus kalbama apie Rusijos bandymą kištis į JAV prezidento rinkimų procesą, karus Ukrainoje ir Sirijoje.

Respublikonų griežtosios linijos šalininkai baiminasi, kad ilgą laiką apie susitikimą su V.Putinu kalbėjęs JAV prezidentas gali būti per daug lipšnus ir draugiškas, demonstruoti patiklumą.

„Nėra jokios konkrečios darbotvarkės. Prezidentas kalbės apie tai, kas jam atrodo svarbu“, – Amerikos žurnalistams sakė prezidento D.Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais, generolas H.R.McMasteris.

Nacionalinės ekonomikos tarybos vadovas Gary Cohnas antrino, kad konkrečios pokalbių temos nėra sutartos, tačiau JAV lyderis skirs laiko kai kurių šalių vadovams ir susės su jais akis į akį. Toks susitikimas sutartas ir su V.Putinu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Herbertas Raymondas McMasteris ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Herbertas Raymondas McMasteris ir Donaldas Trumpas

​​

Baiminasi klastos

Diplomatijos ekspertai nerimauja, kad puikiai pasiruošęs ir KGB agento patirtį turintis V.Putinas gali apsukti aplink pirštą D.Trumpą.

„Putinas atvyksta į šį susitikimą su konkrečia užduotimi. Į tokius susitikimus jis atvyksta pasiruošęs“, – tikino buvusio JAV prezidento George'o W.Busho patarėjas Thomas Grahamas.

„Trumpas apie susitikimą su Putinu kalbėjo jau kelis mėnesius. Kiti administracijos atstovai nėra tokie ryžtingi“, – pridūrė jis.

„Trumpas apie susitikimą su Putinu kalbėjo jau kelis mėnesius. Kiti administracijos atstovai nėra tokie ryžtingi“, – pridūrė jis.

D.Trumpo administracija jau patyrė vieną viešųjų ryšių smūgį, kai Baltuosiuose rūmuose apsilankę Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, ambasadorius JAV Sergejus Kisliakas bei kiti Rusijos atstovai išplatino nuotraukas, kuriose jie matomi besišypsantys kartu su D.Trumpu.

Šis vizitas įvyko praėjus tik dienai po to, kai JAV prezidentas atleido jo komandos ryšius su Rusiją tyrusį Federalinio tyrimų biuro vadovą Jamesą Comey.

Nori geresnių santykių

Pats D.Trumpas ne kartą kartojo, kad norėtų atkurti geresnius santykius su Rusija bei mano, kad ši būtų labai naudinga partnerė kovoje prieš globalų terorizmą.

„Tai yra prezidentas, kuris, mano manymu, vis dar tvirtai pasiryžęs gerinti santykius su Rusija. Jis labai tvirtai nusiteikęs“, – pažymėjo Nacionalinio intereso centro Vašingtone vadovas Dmitris Simes'as.

Vis dėlto, jis nemano, kad JAV prezidentas ir Rusijos lyderis gali susitarti dėl konkrečių problemų sprendimo.

„Trumpas neturi bendros pozicijos, kurią galėtų pateikti savo padėjėjams ir sakyti: štai, tai mes turime padaryti. O kol lyderis neturi tokios apibendrintos pozicijos, jo administracijai bus sudėtinga vystyti nuoseklią poziciją“, – sakė ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius