Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Banditų karas Ukrainoje: Rusijai talkina ir vietos nusikaltėliai

Rusija savo valią Ukrainoje bando įpiršti pasitelkdama banditus. Akivaizdu, kad Ukrainoje veikia Rusijos agentai – nuo „specnazo“ iki žvalgybos agentų. Nėra aišku, kiek tiksliai jų yra Ukrainoje, tačiau dauguma pastatus grobiančių, kelius blokuojančių žmonių yra rusai, drąsinami ir skatinami prisijungti prie konflikto, rašo „Foreign Policy“. Rusija Ukrainoje taip pat naudojasi ir vietos nusikalstamo pasaulio autoritetais.
Ukrainos ir Rusijos pasienio punktas
Ukrainos ir Rusijos pasienio punktas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kai kurie naujos kartos sukarintų vietos organizacijų lyderiai yra gangsteriai, šioje situacijoje pamatę galimybę išlįsti iš pogrindžio ir savo turtus paversti oficialiai valdžia. Kai kurie Rytų Ukrainos veikėjai turi itin mįslingų ryšių.

Kaip ir Rusijoje, Ukrainoje praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje klestėjo organizuotas nusikalstamumas – kūrėsi nauja politinė ir ekonominė sistema, o valstybės kontrolė buvo katastrofiškai silpna. Priešingai nei Rusijoje, Ukrainoje nebuvo įtvirtinta valstybės viršenybė, todėl organizuotas nusikalstamumas nevaržomai klestėjo.

Šiuo metu didelė problema yra tai, kad vietiniai banditai yra smarkai susiję su Rusija. Pavyzdžiui, Kryme ne tik premjeras Sergejus Aksionovas, banditas Goblino pravarde, bet ir naujasis politinis elitas yra glaudžiai susijęs su kriminaliniu pasauliu.

Rusijos teisėsaugos institucijos patvirtino, kad Ukrainoje veikia ir glaudžius ryšius su Donecko klanu palaiko galingiausia ir didžiausia Rusijos banditų grupuotė. Donecko klanas įvardinamas kaip politinių nusikaltėlių grupuotė. Donecko klanas buvo nušalintojo prezidento Viktoro Janukovyčiaus galios pagrindas, o jo Regionų partija tapo Donecke įsikūrusių banditų priebėga. Akivaizdu, kad banditai dabar entuziastingai prisijungė prie separatistinių veiksmų Ukrainoje.

Jeigu Odesos krikštatėviai nenori prarasti savo verslų ir pelno atiduoti Krymo Sevastopoliui, jie su Rusija turės žaisti gražiai.

Ir likusios Ukrainos banditų gaujos turi ryšių su Rusija. Pavyzdžiui, Odesa yra labai svarbus Rusijos kontrabandos taškas. Net ir Ukrainos vakaruose gaujos glaudžiai susijusios su heroino, nelegalių cigarečių, žmonių pardavimo verslu, kuris yra smarkiai priklausomas nuo Rusijos. Jeigu Odesos krikštatėviai nenori prarasti savo verslų ir pelno atiduoti Krymo Sevastopoliui, jie su Rusija turės žaisti gražiai.

Be to, sukilimas prieš V.Janukovyčių nebuvo tik noras susisaistyti su Europos Sąjunga. Jį paskatino pyktis dėl korupcijos ir kriminalinės padėties valstybėje, kurią ir reprezentavo V.Janukovyčius. Dar nėra aišku, ar Maidano protestuotojų svajonės duos vaisių, bet idealai, už kuriuos jie kovoja, tikrai nėra palankūs tiems, kurie turėjo naudos iš ankstesnės tvarkos Ukrainoje.

Kai kurie Ukrainos oligarchai, verslininkai jau sugebėjo prisijungti prie naujosios Ukrainos kūrimo.  Tuo metu vietinių krikštatėvių perspektyvos yra labiau miglotos – jų verslas yra pernelyg purvinas, ryšiai – įtartini, kad būtų galima taip paprastai rasti sau vietą naujoje santvarkoje. 

Kai kuriems išeitis – rasti bendrų tikslų su dešiniaisiais ekstremistais, kurie šiuo metu yra labiausiai autonomiška jėga Ukrainoje.

Tačiau baiminamasi, kad banditai pajaus, jog vienintelis kelias išlaikyti turtus, galią ir laisvę – bendardarbiavimas su Rusija arba bent jau ėmimasis bet ko, kad naujoji Ukrainos valdžia nesiryžtų apvalyti valstybės nuo nusikaltėlių.

Rusija turi savo darbo stilių Ukrainoje – stengiamasi bendrauti su kiek įmanoma daugiau agentų (nuo patikimų sąjungininkų iki naudingų naivuolių). Ir nors neseniai Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas rusams pasakė „nesielkite kaip gangsteriai“, vis tik auga grėsmė, kad vietiniai banditai ras bendrą tikslą su rusais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius