Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bangladeše per masinius studentų protestus sužeista 100 žmonių

Bangladešo miestuose tūkstančiai studentų pirmadienį surengė protestų ir sėdimųjų streikų po viename pagrindiniame šalies universitete įsiplieskusių susirėmimų, per kuriuos buvo sužeista mažiausiai 100 žmonių.
Protestai Bangladeše
Protestai Bangladeše / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Policija šaudė guminėmis kulkomis ir leido ašarines dujas vaikydama Dakos universiteto studentus, protestuojančius, anot jų, prieš „diskriminacines“ darboviečių kvotas valdžios įstaigose kai kurių gyventojų grupių naudai.

Šie protestai buvo vieni didžiausių per ministrės pirmininkės Sheikh Hasinos ilgiau nei dešimtmetį trunkantį valdymą.

Premjerė pirmadienį ruošėsi susitikti su protestuotojų lyderiais.

Nepaisant to, Čitagongo, Kulnos, Radžšahio, Barisalio, Rangpuro, Sileto ir Savaro valstybinių universitetų studentai boikotavo paskaitas ir surengė sėdimųjų streikų, pranešė šalies policija bei žiniasklaida.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestai Bangladeše
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestai Bangladeše

„Daugiau nei 1 000 studentų dalyvavo demonstracijose Džahangirnagaro universitete“, – Savaro mieste, kuriame yra įsikūręs šis universitetas, sakė protestuotojas Atauras Rahmanas.

Per sekmadienio vakarą prasidėjusius ir iki pirmadienio paryčių trukusius protestus Dakos universitetas pavirto mūšio lauku.

Netrukus kituose didmiesčiuose prasidėjo panašių akcijų, o tūkstančiai studentų boikotavo paskaitas ir surengė sėdimųjų streikų.

Protestų Dakoje organizatoriai teigė, kad jų demonstracijos buvo taikios, tačiau policija pradėjo leisti ašarines dujas ir šaudyti guminėmis kulkomis. Pareigūnai taip pat panaudojo lazdas ir vandens patrankas, vaikydami demonstrantus iš vienos pagrindinių aikščių.

Įsiplieskus smurtui universiteto miestelyje, tūkstančiai studentų ir studenčių stojo į kovą su policijos pareigūnais.

„Daugiau nei 100 žmonių buvo sužeisti“, – naujienų agentūrai AFP sakė policijos inspektorius Bacchu Mia ir pridūrė, kad aukos buvo paguldytos į ligoninę, nors jų sveikatos būklė nėra sunki.

Protestuotojai svaidė akmenis, nuniokojo Dakos universiteto rektoriaus pavaduotojo namus, sudegino du automobilius ir nusiaubė vaizduojamųjų menų institutą, sakė aukšto rango policijos pareigūnas Azimul Haque.

Anot policijos tarnybos, buvo sulaikyta 15 žmonių.

Studentai piktinasi vyriausybės sprendimu skirti 56 proc. valstybės tarnautojų postų 1971 metų karo už nepriklausomybę veteranų šeimų nariams bei diskriminuojamų mažumų atstovams. Tai reiškia, kad daugumai universitetų absolventų lieka tik 44 proc. darbo vietų valdžios įstaigose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestai Bangladeše
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestai Bangladeše

Vienas iš protestuotojų lyderių Hasanas al Mamunas sakė, kad visoje šalyje prie demonstracijų prisijungė dešimtys tūkstančių studentų. Policija atsisakė įvertinti šį skaičių.

Al Mamunas sakė, kad kvotos svarbiausiems vyriausybės postams turėtų būti sumažintos iki 10 procentų.

„Šios kvotos yra diskriminacinio pobūdžio. Pagal šią kvotų sistemą, 56 proc. darbo vietų skirta 5 proc. šalies gyventojų, o likusieji 95 proc. žmonių gali pretenduoti tik į 44 proc. darbo vietų“, – nurodė jis.

Studentai itin pasipiktinę 30 proc. kvotomis, skirtomis kovos už nepriklausomybę veteranų palikuoniams.

Sheikh Hasina, kurios tėvas buvo vienas šalies nepriklausomybės nuo Pakistano architektų, atmetė reikalavimus sumažinti kvotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius