Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bangladeše už 2001-ųjų sprogdinimą nuteisti myriop 10 islamistų

Bangladešo teismas pirmadienį nuteisė myriop 10 islamistų kovotojų už prieš du dešimtmečius surengtus sprogdinimus Komunistų partijos mitinge, pareikalavusius penkių žmonių gyvybių.
Po sprogimo Dakoje 2001 metais
Po sprogimo Dakoje 2001 metais / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2001 metų sausį Dakoje per Bangladešo komunistų partijos suvažiavimą buvo susprogdintos kelios bombos. Po kelerius metus trukusio tyrimo policija apkaltino dėl atakos šalyje veikiančią uždraustos organizacijos „Harkat ul Jihad al Islami“ (HUJI) atšaką.

Tas išpuolis buvo vienas iš kelių, įvykdytų kovotojų grupuočių, kurių nariai XXI amžiaus pradžioje sugrįžo į Bangladešą po konflikto Afganistane.

Pirmadienį Dakos miesto prokuroras Abdullah Abu naujienų agentūrai AFP sakė, kad 10 HUJI narių buvo pripažinti kaltais ir nuteisti myriop.

„Jie surengė sprogdinimus vykdydami džihadą ir siekdami įkurti karinę vyriausybę. Jie norėjo sugadinti pasaulietinės vyriausybės įvaizdį ir sukurti anarchiją“, – nurodė jis.

Du Komunistų partijos nariai, kurie buvo kaltinami prisidėjus prie išpuolio, buvo išteisinti.

Bangladeše islamistų grupuotės nuo 10-o dešimtmečio puola aktyvistus pasauliečius, nuosaikius musulmonus ir religines mažumas.

HUJI ir „Jamayetul Mujahideen Bangladesh“ (JMB) buvo dvi aktyviausios ekstremistų organizacijos. Abiem vadovavo Afganistano konflikto veteranai, jos kaltinamos dėl daugybės aukų pareikalavusių bombų ir granatų sprogdinimų.

Šešiems įtakingiausiems JMB vadovams 2007 metais buvo įvykdyta mirties bausmė. Visi jie buvo pripažinti kaltais dėl vienu metu įvykdytų sprogdinimų 2005 metų rugpjūtį.

HUJI vyriausiajam muftijui Abdul Hannanui ir dviem jo bendrininkams buvo įvykdyta mirties bausmė dėl 2004 metais surengto išpuolio prieš vieną sufijų šventovę. Tąsyk buvo nužudyti trys žmonės ir sužeistas Didžiosios Britanijos vyriausiasis komisaras Dakoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius