-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bangladeše už išpuolį prieš britų pasiuntinį pakartas vienas uždraustos grupuotės lyderių

Pareigūnai Bangladeše įvykdė mirties bausmes vienam uždraustos kovotojų grupuotės lyderių ir dviem jo bendrininkams, nuteistiems už 2004 metais įvykdytą išpuolį prieš britų diplomatą vienoje musulmonų šventovėje.
Bangladešo saugumo pajėgos prie kalėjimo, kuriame buvo įvykdytos egzekucijos
Bangladešo saugumo pajėgos prie kalėjimo, kuriame buvo įvykdytos egzekucijos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per ataką susprogdinta granata užmušė tris žmones, dar kelis sužeidė. Pagrindinis išpuolio taikinys buvo tuometis britų ambasadorius Anwaras Choudhury – jis buvo tarp sužeistųjų.

Vidaus reikalų ministras Asaduzzamanas Khanas ketvirtadienį sakė, kad organizacijos „Harkatul Jihad“ lyderis muftijus Hannanas ir vienas bendrininkas vėlai trečiadienį buvo pakarti Kašimpuro kalėjime netoli sostinės Dakos. Trečiam vyrui mirties bausmė vėlai trečiadienį buvo įvykdyta Sileto rajone šalies šiaurės rytuose.

Aukštasis teismas ir Aukščiausiasis Teismas paliko galioti mirties bausmes, kurias jiems skyrė teismas 2008 metais, o prezidentas atmetė jų malonės pašymus.

„Harkatul Jihad“ norėjo Bangladeše, kur gyventojų daugumą sudaro musulmonai, įvesti šariatą (islamo teisę). 160 mln. gyventojų turintis Bangladešas yra valdomas pagal pasaulietiškus įstatymus, pagrįstus britų teise.

„Harkatul Jihad“ taikėsi į kairiosios pakraipos kultūrines organizacijas ir dabar šalį valdančios Bangladešo liaudies lygos, kuriai vadovauja premjerė Sheikh Hasina, mitingus. Grupuotė yra kaltinama ir dėl kitų atakų, įvykdytų1999–2005 metais ir pareikalavusių daugiau kaip 100 gyvybių.

Hannanas kažkada buvo tarp didžiausią baimę Bangladeše kėlusių radikalių islamistų. Jis dalyvavo kare su sovietais Afganistane ir 1990 metais ten buvo sužeistas. „Harkatul Jihad“ lyderiu Bangladeše jis tapo grįžęs į šią šalį. Ši grupuotė buvo įkurta Pakistane, kur Hannanas anksčiau studijavo.

Hannanas kažkada buvo tarp didžiausią baimę Bangladeše kėlusių radikalių islamistų.

Naujausios egzekucijos padės Bangladešui įgyti pasitikėjimo kovoje su radikaliais islamistais, kurie pastaraisiais metais stiprino savo pozicijas tinklaraštininkų ateistų, rašytojų, užsieniečių, mažumų atstovų nužudymais.

Pastaraisiais dešimtmečiais Bangladešas uždraudė kelias radikalias islamistų grupuotes, bet pastaraisiais metais, nepaisydamos griežtų vyriausybės priemonių, kelios vietinės kovotojų grupės veikė.

Nuo liepos per reidus visoje šalyje žuvo maždaug 55 įtariami „Jumatul Mujahedeen Bangladesh“ nariai. Pareigūnai šią grupuotę kaltino dėl kelių pastarojo meto atakų, įskaitant restorano apsiaustį liepos mėnesį, kai žuvo 20 įkaitų, tarp jų – 17 užsieniečių.

Atsakomybę už šią ataką prisiėmė „Islamo valstybė“, bet Bangladešo vyriausybė tvirtina, kad šis džihadistų judėjimas šalyje neveikia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius