Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bangladešo sostinėje rasti sukilusių pasieniečių nužudytų 20 karininkų kūnai

Yrantys dvidešimties armijos karininkų kūnai penktadienį buvo rasti Bangladešo sukarinto pasieniečių dalinio būstinėje, o dėl mažų atlyginimų ir netinkamo vadovavimo kilęs karių maištas iš viso nusinešė apie 70 gyvybių, pranešė pareigūnai.
Kariai apsupo Bangladešo šaulių būstinę.
Kariai apsupo Bangladešo šaulių būstinę. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Bangladeše per maištą, kurį prieš dvi dienas sostinėje Dakoje pradėjo sukarintų pajėgų pasieniečiai, žuvusių žmonių skaičius padidėjo iki maždaug 70, penktadienį pranešė gelbėtojai.

Vienas ugniagesių pareigūnas, kuris nesutiko skelbti savo pavardės, sakė, kad penktadienį iš Bangladešo šaulių būstinės komplekso buvo išnešta daugiau kaip 50 lavonų ir kad žuvusiųjų skaičius jau viršijo 70.

Šis maištas tapo pirmuoju rimtu išbandymu premjerei Sheikh Hasinai, kuri pradėjo darbą praeitą mėnesį. Investuotojai ir užsienio humanitarinės pagalbos donorai tikisi, kad naujoji vyriausybė padės atkurti stabilumą Bangladeše po dvejus metus trukusio karinio režimo valdymo.

„Gyvenimas grįžo į normalias vėžes, o žmonės grįžta prie įprastų darbų“, – sakė naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistas, esantis viename iš maišto apimtų gyvenviečių – šiaurės rytiniame Silheto mieste.

Pasieniečių sukilimas Dakoje pasibaigė ketvirtadienio vakarą, kai maištininkai sudėjo ginklus, užsitikrinę S.Hasinos amnestiją ir jos paraginti grįžti į kareivines.

Bangladešo šauliai, kurie sukilo dar keliolikoje šalies miestų, penktadienį grįžo į savo bazes, pranešė pareigūnai ir įvykių liudininkai.

„Gyvenimas grįžo į normalias vėžes, o žmonės grįžta prie įprastų darbų“, – sakė naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistas, esantis viename iš maišto apimtų gyvenviečių – šiaurės rytiniame Silheto mieste.

Sostinės Dakos gatvėse taip pat įsivyravo ramybė, tačiau pareigūnai nurodė, jog per Bangladešo šaulių sukilimą, kuris trečiadienį prasidėjo jų būstinėje, dingo daug šio dalinio karininkų, taip pat jų vadas.

Armijos kariai, lydimi šarvuočių ir tankų, penktadienio rytą įžengė į kareivinių teritoriją, ieškodami dingusių asmenų ir ginklų.

„Įžengė armijos kariai ir mašinos..., vykdydami vyriausybės nurodymą baigti paieškas ir užtikrinti komplekso apsaugą“, – sakė vidaus reikalų ministrė Shahara Khatun.

Šalies komercinė televizija citavo saugumo pareigūnus, kurie nurodė, jog 168 armijos karininkai trečiadienį dalyvavo Bangladešo šaulių būstinėje vykusiame pasitarime, kuriame buvo mėginama išspręsti ginčą dėl algų ir vadovavimo, kai prasidėjo susišaudymas.

Keturi civiliai asmenys žuvo netoli dalinio būstinės nuo atsitiktinių kulkų. Vienas ministras trečiadienį nurodė, kad per susirėmimus žuvo mažiausiai 50 žmonių.

„Sukilėliai nužudė dešimtis karininkų ir sumetė jų kūnus į griovius ir kanalus, kai kuriuos paslėpė kažkur krūmynuose, o kitus galėjo užkasti“, – sakė vienas išsigelbėjusių kariškių, prisistatęs majoro Jahido vardu.

Vienas armijos karininkas televizijai sakė matęs, jog buvo šaudoma į Bangladešo šaulių vadą generolą majorą Sakilą Ahmedą, kuris iki šiol nerastas.

Bangladešo šauliams tradiciškai vadovauja reguliariosios armijos karininkai, tačiau kai kurie šio korpuso daliniai piktinosi tokia tvarka ir reikalavo skirti jiems savus karininkus. Įtampa dar labiau padidėjo kilus ginčui dėl mažų atlyginimų.

Nors šis maištas truko neilgai, jis pabrėžė iššūkius, kurie laukia S.Hasinos partijos, kuri gruodį laimėjo parlamento rinkimus.

„Grįžkite į savo kareivines, – premjerė ragino ketvirtadienį kreipdamasi per televiziją. – Suteikite galimybę vystyti demokratiją ir ekonomiką.“

S.Hasina privalo parodyti, kad sugebės užtikrinti stabilumą Bangladeše. Ji taip pat turi įtikinti užsienio investuotojus bei humanitarinės pagalbos donorus padėti šaliai, kurioje 40 proc. žmonių gyvena žemiau skurdo ribos ir kurią ne kartą buvo apėmę politiniai neramumai ir smurtas.

Premjerė sakė svarstysianti sukilusių Bangladešo šaulių reikalavimus, tačiau neatskleidė, kurie iš jų ir kada gali būti patenkinti.

Pasibaigus maištui policija penktadienį suintensyvino iš stovyklos Dakoje pabėgusių pasieniečių paiešką. Pasak liudininkų, pareigūnai tikrino autobusus, traukinius ir keltus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius