Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bankininkystės grupės „BNP Paribas“ ekspertai: Sočio žaidynės Rusijos ekonomikai naudos neatneš

Sočio žiemos olimpinių žaidynių įtaka Rusijos ekonomikai bus minimali. Taip mano didžiausios pasaulyje bankininkystės grupės „BNP Paribas“ ekspertai, teigiantys, kad investicijos buvo didelės, o nauda bus maža, rašo tvn24bis.pl.
Sočio olimpinių žaidynių ugnis ir olimpinė vėliava
Sočio olimpinių žaidynių ugnis ir olimpinė vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Banko analitikai mano, kad nors žaidynės ir neatneš tiesioginės naudos Rusijos ekonomikai, vis dėlto Sočis turi šansų ateityje tapti turizmo traukos ir verslo centru šalia Juodosios jūros, o tuo pasinaudoti galės visas Krasnodaro regionas. Tačiau tai priklausys nuo to, kas nutiks su sporto objektais po olimpiados, ir kokia bus bendra politinė situacija Kaukaze.

Kassavaitiniame savo komentare banko ekspertai įvertino, kad žaidynės kainavo 50 mlrd. dolerių (126 mlrd. Lt), iš šios sumos 17 mlrd. dolerių (43 mlrd. Lt) skyrė Rusijos Vyriausybė, kitus pinigus – verslas.

Banko ekspertai įvertino, kad žaidynės kainavo 50 mlrd. dolerių (126 mlrd. Lt), iš šios sumos 17 mlrd. dolerių (43 mlrd. Lt) skyrė Rusijos Vyriausybė, kitus pinigus – verslas.

Banko atstovų manymu, dauguma išlaidų buvo skirtos infrastruktūros projektams, kurie neturi didelės įtakos kitų sričių ūkio augimui. Todėl esą nors kai kuriose šalyse panašios investicijos atnešė didžiulės naudos visai ekonomikai, Rusijoje taip nebus.

Kaip pavyzdį „BNP Paribas“ nurodo Lenkiją, surengusią 2012 metų Europos futbolo čempionatą. Lenkai sugebėjo investuoti į transporto infrastruktūrą – pagerino susisiekimą automobilių keliais, oru ir geležinkeliais. Norėdama pasiekti tokį efektą Rusija, kurios europinė dalis 10 kartų didesnė, nei yra visa Lenkija, privalėjo investuoti kur kas didesnes lėšas.

„Rusijos ekonomika turi per daug problemų, kad olimpiada galėtų turėti įtakos bendrajam 2014 metų vidaus produktui: investicijų mažėja, vartojimas neauga, susilpnėjo ir rublis. Pasaulio banko reitinge Rusija tėra 92 vietoje iš 189 šalių, o tai reiškia, kad verslas čia susiduria su dideliais sunkumais“, – tvirtina analitikai.

Sočio olimpinės žaidynės baigsis po savaitės, vasario 23 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius