Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 11 /12:57

Barackas Obama: „Dienos, kai kišomės į Lotynų Amerikos reikalus, praeityje“

JAV prezidentas Barackas Obama Lotynų Amerikos lyderiams pareiškė, kad „dienos, kai jo šalis galėjo laisvai kištis į regioninius reikalus, yra praeityje“.
Barackas Obama ir Raulis Catro paspaudė vienas kitam ranką.
Barackas Obama ir Raulis Catro paspaudė vienas kitam ranką. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

B.Obama Panamoje tvirtino, kad „dienos, kai šioje srityje JAV galėjo kištis, jau praeityje“.

Kaip skelbia BBC, tai jis pareiškė prieš istorinį šių šalių lyderių susitikimą Amerikos šalių viršūnių susitikime. B.Obama ir Kubos lyderis Raulus Castro paspaudė vienas kitam rankas ir atidarė Amerikos šalių susitikimo Panamoje ceremoniją. Vėliau penktadienį jie atsisėdo netoli vienas kito per istorinį Amerikos šalių viršūnių susitikimą, pažymėdami naują gairę pastangose atsikratyti dešimtmečius trukusio priešiškumo. Kai B.Obama ir R.Castro sveikinosi, juos stebėjo Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas, paskui kartu su kitų regiono šalių lyderiais užėmė savo vietas Panamos suvažiavimų centre.

B.Obamos ir R.Castro buvimas toje pačioje patalpoje iš karto tapo galingu simboliu pastangose atnaujinti diplomatinius ryšius, nutrūkusius 1961 metais. Pirmą kartą per 21-erius metus Kubos vadovas dalyvauja Amerikos šalių viršūnių susitikime. Vienas JAV pareigūnų B.Obamos ir R.Castro pasisveikinimą pavadino „neformaliu bendravimu“ bei pažymėjo, kad „tarp abiejų lyderių esminio pokalbio nebuvo“. Labai tikėtino išsamaus judviejų pokalbio, pirmojo nuo 1961 metų, kai nutrūko ryšiai tarp JAV ir Kubos lyderių, laukiama vėliau šeštadienį.

„Šiandien Kubos prezidento Raulio Castro dalyvavimas čia įkūnija lūkesčius, kuriuos reiškė daugelis šiame regione“, – pabrėžė Ban Ki-moonas.

Vėliau visi regiono lyderiai išvyko į privačius pietus.

Vis dėlto šie istoriniai formalūs pokalbiai šeštadienį gali būti užtemdyti įtampa tarp Venesuelos ir JAV.

Naujas skyrius

Aukšto rango B.Obamos padėjėjas Benas Rhodesas sakė, kad šeštadieninio B.Obamos ir R.Castro susitikimo mastas dar nebuvo nuspręstas, bet jie „apžvelgs“ derybas dėl ambasadų pakartotinio atidarymo ir aptars išliekančius požiūrių „skirtumus“.

B.Rhodesas sakė, kad B.Obama ir R.Castro jau aptarė vykstančias derybas per pokalbį telefonu trečiadienį – antrąjį jų tiesioginį kontaktą nuo gruodžio, kai abu prezidentai paskelbė, kad Jungtinės Valstijos ir Kuba sieks normalizuoti santykius.

Pabrėždamas Vašingtono pastangas stiprinti ryšius su Lotynų Amerikos šalimis, B.Obama taip pat tikriausiai susitiks su Kolumbijos prezidentu Juanu Manueliu Santosu ir Brazilijos prezidente Dilma Rousseff, kuri 2013 metais atšaukė planuotą kelionę į JAV, kai buvo paviešinta, kad Jungtinių Valstijų žvalgyba ją šnipinėjo.

Tačiau Havana gali suirzti dėl B.Obamos susitikimo su disidente teisininke Laritza Diversent ir politikos aktyvistu Manueliu Cuesta Moura ir keliolika kitų aktyvistų iš Amerikos šalių už uždarų durų prieš prasidedant viršūnių susitikimui.

Nors JAV lyderis tvirtino, kad jo šalis nebesikiš į šio regiono valstybių vidaus reikalus, B.Obama žadėjo pilietinės visuomenės atstovams, kad „Jungtinės Valstijos palaikys jus kiekviename žingsnyje šiuo keliu“.

Grįždamas prie Kubos temos, B.Obama sakė, kad abiejų šalių santykiuose pradėtas „naujas skyrius“, bet „išliks nesutarimų su Kuba tarp mūsų vyriausybių daugeliu klausimų“.

R.Castro savo ruožtu surengė derybas su JAV Prekybos rūmų prezidentu Tomu Donohue, žymėjusias vienintelio Amerikos regiono komunistinio režimo lyderio susitikimą su svarbiu kapitalizmo veikėju.

Sprendimas dėl terorizmo pagalbininkų sąrašo

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Kubos užsienio reikalų ministras Bruno Rodriguezas ketvirtadienio vakarą surengė aukščiausio lygio nuo 1958 metų dvišales derybas, kurias abi pusės vadino konstruktyviomis.

Tačiau B.Rhodesas sakė, kad dar nepriimtas joks sprendimas dėl vienos iš pagrindinių kliūčių diplomatinėse derybose – Kubos įtraukimo į JAV sudarinėjamą terorizmą remiančių šalių sąrašą.

„Neatmetu galimybės, kad bus kažkas paskelbta, bet mes dar nepateikėme galutinės rekomendacijos prezidentui, o prezidentas dar neapsisprendė“, – aiškino B.Rhodesas.

Kubos įtraukimas į tą „juodąjį sąrašą“, kuriame taip pat minimas Iranas, Sudanas ir Sirija, buvo vienas pagrindinių kliuvinių derybose.

Kai B.Obama priims sprendimą šiuo klausimu, JAV Kongresas galės per 45 dienas apsispręsti, ar jo rekomendacija turėtų būti atmesta.

Įtampa dėl Venesuelos

Nors B.Obama stengėsi pašalinti seną įtampos židinį JAV santykiuose su Lotynų Amerika, jis užrūstino Venesuelą sankcijomis prieš jos pareigūnus, siejamus su griežtais veiksmais prieš opoziciją.

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro, pagrindinis Havanos sąjungininkas šiame regione, pažadėjo surinkti 13,4 mln. parašų po peticija, kurioje B.Obama bus paragintas atšaukti sankcijas.

N.Maduro buvo sutiktas kaip didvyris šimtų savo šalininkų, susirinkusių prie paminklo Čoriljo rajone Panamos sostinėje aukoms, žuvusioms per 1989 metų JAV karinę invaziją, per kurią buvo nuverstas prezidentas Manuelis Noriega.

Venesuelos lyderis paskelbė, kad šio forumo kuluaruose jis susitiks su kitais kairiųjų pažiūrų prezidentas – Kubos, Ekvadoro, Bolivijos ir Nikaragvos lyderiais.

Esu tikras, kad po šio viršūnių susitikimo Lotynų Amerikos ir Karibų žmonės bus stipresni ir kad mes būsim vieningesni, – pabrėžė jis.

„Esu tikras, kad po šio viršūnių susitikimo Lotynų Amerikos ir Karibų žmonės bus stipresni ir kad mes būsim vieningesni“, – pabrėžė jis.

Vašingtonas anksčiau šią savaitę pasistengė sumažinti įtampą dvišaliuose santykiuose, pasiuntęs savo pasiuntinį į Karakasą susitikti su N.Maduro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius