-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Barackas Obama į Taliną atskris trečiadienio rytą

JAV prezidentas Barackas Obama į Estijos sostinę, kaip buvo planuota, turėjo atvykti vėlai antradienį ar netrukus po vidurnakčio ir praleisti joje naktį, tačiau dabar paaiškėjo, kad Baltųjų rūmų vadovas atvyks į Taliną tik trečiadienio rytą, pranešė Užsienio reikalų ministerija.
JAV prezidentas Barackas Obama
JAV prezidentas Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šaltiniai ministerijoje sakė BNS, kad B.Obamos lėktuvas Talino oro uoste nusileis iki 7 val. ryto ir kad JAV lyderio spaudos konferencija ir jo kalba bus transliuojama dideliame ekrane Talino centrinėje Laisvės aikštėje.

Vizito pabaigoje B.Obama ir T.Roivas susitiks su Estijoje tarnaujančiais JAV kariais ir estų kariais.

Taline B.Obama pirmiausiai Kadriorgo rūmuose susitiks su Estijos prezidentu Toomas Hendricku Ilvesu. Bus surengta sutikimo ceremonija prie prezidentūros kanceliarijos, o JAV vadovas taip pat paliks įrašą garbės svečių knygoje Pasiuntinių salėje.

Vėliau abu prezidentai surengs derybas ir bendrą spaudos konferenciją.

Po to numatytas B.Obamos ir Estijos premjero Taavi Roivo susitikimas Stenbocko namuose, kuriuose yra įsikūrusi vyriausybės rezidencija, taip pat – JAV prezidento susitikimas su Estijos, Latvijos ir Lietuvos lyderiais T.H.Ilvesu, Andriu Bėrziniu ir Dalia Grybauskaite. Visi keturi prezidentai turi padaryti pareiškimą spaudai.

Į vizito programą taip pat įtraukta vieša B.Obamos kalba.

Didžiausias dėmesys vizito metu bus skiriamas NATO viršūnių susitikimui Velse rugsėjo 4-5 dienomis, situacijai Ukrainoje ir Baltijos šalių bei Lenkijos prašymui didinti NATO karinį dalyvavimą jų teritorijose.

Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Paetas anksčiau sakė: „Saugumas Europoje, nauji saugumo modeliai Europoje ir tolesnė NATO veikla atsižvelgiant į šį kontekstą bus JAV prezidento surengtų derybų tema“.

Pasak U.Paeto, Estija ne kartą kvietė B.Obamą apsilankyti ir būsimasis vizitas turės politinę simbolinę reikšmę.

„Politiškai simboliška, kad JAV prezidentas atvyks čia tiesiai iš Vašingtono, o tada vyks į NATO viršūnių susitikimą Velse“, – sakė estų ministras.

Vizito pabaigoje B.Obama ir T.Roivas susitiks su Estijoje tarnaujančiais JAV kariais ir estų kariais.

Į vizito programą taip pat įtraukta vieša B.Obamos kalba.

Rūpinantis šio labai svarbaus svečio saugumu buvo imtasi precedento neturinčių saugumo priemonių. Estijos vyriausybė šiam tikslui skyrė daugiau kaip 0,5 mln. eurų. B.Obamą saugos maždaug 1,5-1,7 tūkst. estų policininkų, taip pat – JAV saugumo tarnybos pareigūnai.

Estija periodui nuo rugpjūčio 31 iki rugsėjo 3 dienos įvedė pasienio kontrolės procedūras jūrų uostuose, oro uostuose ir palei sausumos sieną. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius