-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 29 /13:19

Barackas Obama: JAV Kongresas turi nedelsiant imtis veiksmų dėl fiskalinio skardžio

JAV prezidentas Barackas Obama, raginantis priimti susitarimą, kuris leistų išvengti gresiančio mokesčių didinimo ir biudžeto išlaidų karpymo paketo, žinomo kaip „fiskalinis skardis“, pradėjo paskutinės minutės derybas su Senato lyderiais, sakydamas, jog tebetiki, kad toks susitarimas dar gali būti sudarytas iki galutinio termino – sausio 1 dienos.
Barackas Obama
Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po penktadienio popietę valandą trukusio įtempto B.Obamos susitikimo su Kongreso lyderiais, kuriame dar kartą buvo mėginama susitarti, kaip būtų galima išvengti automatiškai įsigaliosiančių griežtų priemonių, galinčių sukelti dar vieną recesijos bangą JAV ekonomikoje, prezidentas tą pasitarimą vadino geru ir konstruktyviu.

„Esu nusiteikęs optimistiškai, kad vis dar galime pasiekti susitarimą, kurį abeji (Kongreso) rūmai galėtų laiku priimti“, – B.Obama pareiškė per trumpą spaudos konferenciją.

Prezidentas užsiminė apie „neveiklumą Vašingtone“ ir pareiškė, kad Amerikos visuomenė „jokiu būdu nepakęs politiškai pačių padarytos žaizdos mūsų ekonomikai. Tik ne dabar.“

Keistoka, tačiau deryboms nejudant jau kelias savaites po rinkimų, Senato lyderiai buvo nusiteikę dar pakiliau.

Respublikonų mažumos lyderis senatorius Mitchas McConnellis sakė „turintis vilčių ir nusiteikęs optimistiškai“ dėl galimybių susitarti, pridūręs, kad kompromisinis planas galėtų būti pristatytas eiliniams įstatymų leidėjams jau sekmadienį, likus mažiau nei parai iki galutinio termino – metų pabaigos.

Tuo tarpu Senato demokratų daugumos lyderis Harry Reidas pareiškė darysiantis viską, ką gali, tačiau perspėjo: „Kad ir ką sugalvosime, tai bus netobula.“

Pareigūnai sakė, jog bet koks susitarimas veikiausiai blokuotų numatomą pajamų mokesčio didinimą vidutinės klasės namų ūkiams, tuo tarpu didesnes pajamas gaunančių asmenų mokesčiams būtų leista padidėti.

Jungtinėms Valstijoms fiskalinis skardis gresia dėl ankstesnio prezidento George'o W.Busho administracijos įvestų mokesčių lengvatų, kurių galiojimas baigsis šių metų pabaigoje. Tuo tarpu vyriausybės išlaidų mažinimas įvairiose srityse, pradedant socialinėmis programomis, baigiant ginkluotųjų pajėgų finansavimu, buvo nustatytas pernai abiejų partijų iniciatyva, siekiant sumažinti biudžeto deficitą. Šis sprendinys atsirado dėl abiejų partijų nesugebėjimo pernai sudaryti didelio masto susitarimo, kuris būtų padėjęs smarkiai sumažinti deficitą.

Vienas šioms deryboms artimas šaltinis, pageidavęs neviešinti savo vardo, teigė, kad prezidentas iš naujo peržiūri prieš savaitę savo pateiktą pasiūlymą, kai jis ragino įstatymų leidėjus išsaugoti mokesčių lengvatas gyventojų daugumai, tačiau leisti labiau apmokestinti namų ūkius, per metus uždirbančius daugiau nei 250 tūkst. dolerių. Tuo pat metu B.Obama sakė, kad įstatymų leidėjai turėtų pratęsti bedarbių išmokų mokėjimą ilgai darbo nesusirandantiems asmenims.

Penktadienį Baltuosiuose rūmuose vykusiame susitikime dalyvavo Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Johnas Boehneris, Atstovų Rūmų demokratų mažumos lyderė Nancy Pelosi, M.McConnell ir H.Reidas. Jame taip pat dalyvavo viceprezidentas Joe Bidenas ir iždo sekretorius Timothy Geithneris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius