-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barackas Obama neapsikentė: atšaukė susitikimą su audringuoju Filipinų prezidentu

JAV prezidentas Barackas Obama nutarė atšaukti susitikimą su prieštaringai vertinamu Filipinų prezidentu Rodrigo Duterte, kuris yra išvadinęs Amerikos lyderį kalės vaiku, skelbia BBC.
Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte / „Scanpix“/AP nuotr.

R.Duterte tokiais žodžiais reagavo į JAV prezidento pažadą paklausti jo apie Filipinuose be teismo vykdomas egzekucijas.

B.Obama su R.Duterte turėjo susitikti Laose, tačiau šįmet išrinktas Filipinų lyderis piktai atsakė į JAV vadovo norą pareikšti susirūpinimą dėl žmogaus teisių padėties.

„Kalės vaike, aš iškeiksiu tave forume. Voliosimės purve kaip kiaulės, jei su manimi taip pasielgsi, – B.Obamai grasino R.Duterte. – Kampanija prieš narkotikų prekeivius tęsis. Daug žmonių žus, daug bus nužudyti. Tai tęsis tol, kol gatvėse neliks nė vieno prekeivio.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidentas Barackas Obama
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidentas Barackas Obama

Filipinų prezidentas garsėja savo spalvinga retorika, tačiau bene pirmą kartą jo pasisakymas sukėlė didelį diplomatinį skandalą.

Tiesa, dabar R.Duterte savo žodžių jau gailisi. Jo biuras išplatino pranešimą, kuriame apgailestauja, kad „aštrūs atsakymai į spaudos klausimus nuskambėjo kaip asmeninis JAV prezidento užsipuolimas“.

R.Duterte ir anksčiau yra atsiprašęs dėl įžeidžiančių savo komentarų, tačiau jis pirmą kartą susidūrė su savo plaikstymosi pasekmėmis tarptautinėje arenoje.

Kelionė į Laosą – pirmoji Filipinų prezidento išvyka į užsienį. R.Duterte galėjo pasinaudoti proga sutvirtinti ryšius su aplinkinėmis valstybėmis ir tokiomis galiomis kaip JAV ar Kinija, bet vietoj to turėjo visą dieną atsiprašinėti.

R.Duterte birželio 30 dieną tapo Filipinų prezidentu ir paskelbė karą narkotikams. Per porą mėnesių šalyje jau buvo likviduota daugiau nei 2 tūkst. įtariamų narkotikų prekeivių.

Filipinų valdžios kruvina kova su narkotikų prekeiviais kelia nerimą žmogaus teisių grupėms ir Katalikų Bažnyčiai.

Tačiau R. Duterte nuogąstavimus atmeta ir atvirai ragina žudyti įtariamus nusikaltėlius. Jis taip pat tikina ginsiąs visus su nusikalstamumu kovojančius teisėsaugininkus nuo bet kokių ieškinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius