-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Barackas Obama pagaliau pripažino Sirijos sukilėlius

JAV prezidentas Barackas Obama neseniai performuotą Sirijos opoziciją antradienį paskelbė "teisėta" Sirijos liaudies atstove - tai reikšmingiausias JAV įsikišimas į šį žiaurų pilietinį karą.
Barackas Obama
Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vašingtonui didinant spaudimą Sirijos prezidentui Basharui al Assadui, B.Obamos administracija antradienį taip pat įtraukė į „užsienio teroristinių organizacijų“ sąrašą su „al Qaeda“ susijusį Al Nusros frontą (Pergalės frontą) – islamistinę džihadistų grupuotę, kuri siekia nuversti B.al Assadą ir kuri, kaip nuogąstauja amerikiečiai, nori užgrobti Sirijos revoliuciją.

Ši grupuotė pirmadienį parodė savo galią kovos lauke – užėmė svarbią Sirijos armijos bazę.

JAV pamažu ėjo prie opozicinės Sirijos nacionalinės tarybos (SNT) pripažinimo, o tai padarydamos pasekė Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Turkijos, Persijos įlankos arabų šalių bendradarbiavimo tarybos pavyzdžiu.

Procesą lėtino nuogąstavimai, kad SNT, kuri neseniai JAV spaudžiant buvo performuota, iš tikrųjų neatstovauja visoms Sirijos visuomenės grupėms, turi ryšių su ekstremistais ir ne visiškai pritaria demokratijos principams.

„Priėmėme sprendimą, kad Sirijos opozicinė koalicija dabar yra pakankamai apimanti, atspindinti ir pakankamai atstovaujanti Sirijos gyventojams, kad mes laikome ją teisėta Sirijos liaudies atstove“, – interviu „ABC News“ sakė B.Obama.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton šį sprendimą trečiadienį turėjo paskelbti tarptautinės grupės „Sirijos liaudies draugai“ susitikime Marakeše Maroke, bet dėl ligos į jį neišvyko.

Vašingtonas iki šiol Sirijos sukilėliams teikė tik humanitarinę, mirties nesėjančią pagalbą ir oficialiai atsisakydavo nusiųsti ginklų. antradienį šią poziciją pakartojo Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius