Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 21 /23:39

Barackas Obama paspaudė ranką Kubos prezidentui ir prabilo žmogaus teisių tema

Po istorinio prezidento Baracko Obamos ir Kubos vadovo Raulio Castro susitikimo abu vadovai kalbėjo spaudos konferencijoje ir atsakinėjo į žurnalistų klausimus. Abu vadovai susitarė dirbti drauge, nepaisant nesutarimų žmogaus teisių klausimais.
Barackas Obama paspaudė ranką Kubos prezidentui.
Barackas Obama paspaudė ranką Kubos prezidentui. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

22.39 val. Sutapo požiūriai dėl embargo panaikinimo 

R.Castro teigė, kad turi būti padaryta daugiau, kad būtų nutrauktas JAV embargas prekybai su Kuba ir kad Gvantanamo įlankos kalinimo stovykla privalo būti uždaryta. 

B.Obama teigė, kad embargas būtų visiškai panaikintas. 

Toliau R.Castro atsakė į žurnalistų klausimus, o tai jam – retenybė. 

Kubos likimas nebus sprendžiamas JAV ar kitos tautos. Kubos ateitį nulems kubiečiai, niekas kitas, – pareiškė B.Obama. 

„Kubos likimas nebus sprendžiamas JAV ar kitos tautos. Kubos ateitį nulems kubiečiai, niekas kitas“, – pareiškė B.Obama. 

R.Castro paklaustas apie politinius kalinius Kuboje, tokią informaciją neigė, prašydamas žurnalistų „jam pateikti sąrašą“ ir tikino, kad tuomet jie šį vakarą būtų paleisti. Jis taip pat apgynė Kubos požiūrį į žmogaus teises ir prakalbo apie problemas JAV: „Mes giname žmogaus teises, mūsų požiūriu, pilietinės, politinės, ekonominės, socialinės ir kultūrinės teisės yra nedalomos, tarpusavy susijusios ir universalios“. 

Kubos prezidentas dažniausiai ignoruoja aštresnius žurnalistų klausimus. Jis klausimą apie kalinius pavadino nemandagiu, o vėliau spaudos konferenciją pabaigė apibendrinimu: „Manau, kad jau pakaks“. 

Tuo metu B.Obama akivaizdžiai nepasakė, kad prekybos embargas būtų panaikintas, tačiau pripažino, kad tai yra reikalinga. 

„Priežastis, dėl kurios mes elgėmės atitinkamai 50 metų, neatitinka nei mūsų, nei Kubos žmonių interesų“, – teigė jis. Anot B.Obamos, jo administracija padarė, kas įmanoma, kad prekybos apribojimai būtų panaikinti, tačiau daugiau veiksmų pareikalaus Kongresas, kuris „nėra produktyvus rinkimų metais“. JAV vadovas taip pat pridūrė, kad prekybos embargo sumažinimas priklausys nuo Kubos veiksmų žmogaus teisių klausimu.

Žurnalistai spaudos konferenciją apibūdino kaip „įtempta“ ir „nepaprasta“. 

20.34 val. R.Castro teigė, kad tikisi „naujo pobūdžio santykių, tokių, kokie anksčiau neegzistavo“. 

TIESIOGINĘ R.CASTRO IR B.OBAMOS SPAUDOS KONFERENCIJĄ GALIMA BUVO STEBĖTI ČIA. 

„Sugriautas tiltas gali būti lengvai ir greitai atstatytas“, – pareiškė jis. 

Tuo metu B.Obama padėkojo R.Castro už svetingumą ir pareiškė, kad greičiausiai yra neįtikėtina daugiau kaip po 50 metų girdėti Amerikos prezidentą girdėti kalbantį iš Kubos. JAV vadovas sakė, kad jam šis vizitas buvo svarbus, prie jo prisijungė ir jo šeima, tarp jų dvi dukterys. 

„Jos norėjo atvykti į Kubą, nes supranta ir norėjome parodyti joms Kubos grožį bei jos žmones. Dėkojame už galimybę pamatyti senąją Havaną“, – kalbėjo jis. 

„Su savimi atsivežiau linkėjimus nuo Amerikos žmonių ir jų draugystę“, – tęsė B.Obama. Jis pažymėjo, kad su juo atvyko didžiausia delegacija per jo prezidentavimo laikotarpį. 

B.Obama teigė, kad su R.Castro turėjo „labai nuoširdų ir atvirą pokalbį“ apie žmogaus teises, kur jų nuomonės smarkiai skiriasi. „Aš džiaugiuosi, kad mes susitarėme dėl kito Kubos ir JAV pokalbio Havanoje apie žmogaus teises“, – pridūrė jis. 

Jis taip pat pagyrė Kubą už „didžiulius pasiekimus“ švietime, sveikatos srityje. ​

B.Obama paspaudė ranką Kubos prezidentui 

Havanos Revoliucijos rūmuose prasidėjus ilgai lauktam prezidento Baracko Obamos ir Kubos vadovo Raulio Castro susitikimui, prezidentai paspaudė vienas kitam rankas ir šypsojosi prieš kameras.

Tai pirmas lyderių susitikimas nuo sekmadienio, kai B.Obama atvyko į Kubą, ir svarbus žingsnis mėginant užbaigti ilgiau negu pusę šimtmečio trukusią priešpriešą tarp Amerikos ir komunistinės salos.

B.Obama ir R.Castro trumpai apsikeitė keliomis frazėmis, kurių neužfiksavo šalia stovėjusios kameros.

Po to jie stebėjo Kubos karių paradą kartu su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry, patarėja nacionalinio saugumo klausimais Susan Rice ir dar keliais JAV pareigūnais.

Šis B.Obamos ir R.Castro susitikimas yra jau trečias. Pirmą kartą rankas vienas kitam jie paspaudė per Nelsono Mandelos laidotuves 2013 metais Pietų Afrikos Respublikoje.

Pirmąjį viešnagės Kuboje pusdienį B.Obama apsilankė Revoliucijos aikštėje, pagerbdamas Kubos nepriklausomybės gynėją Jose Marti, kuriam skirtas paminklas stovi toje aikštėje.

Į trumpą vainiko padėjimo ceremoniją B.Obama atvyko gerokai prieš vidurdienį. Stovėdamas tarp išsirikiavusių Kubos ir JAV pareigūnų prezidentas išklausė Kubos ir Amerikos himnų, kuriuos atliko šalies karinis orkestras. Skambant „The Star-Spangled Banner“ melodijai B.Obama laikė ranką pridėjęs prie širdies ir stebėjo, kaip trys Kubos kariai neša didžiulį baltų rožių vainiką, kuris buvo padėtas prie J.Marti paminklo. JAV prezidento pareiškimo nebuvo.

Šioje scenoje buvo galima išvysti užuominų į Kubos istoriją.

Už B.Obamos buvo matyti stovinčios dviejų Kubos revoliucionierių – Ernesto Che Guevaros ir Camilo Cienfuegos plieninės skulptūros.

B.Obama, kuris atvyko į Kubą sekmadienį su savo šeima, tapo pirmuoju JAV prezidentu per pastaruosius 88 metus aplankiusiu šią salą, esančią vos už valandos skrydžio nuo Floridos.

VIDEO: JAV prezidentas Barackas Obama atvyko į Kubą
VIDEO: 13 svarbių Kubos istorijos faktų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius