Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 27 /15:59

Barackas Obama per pirmą susitikimą su popiežiumi Pranciškumi patikino esąs jo „gerbėjas“

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį Vatikane susitikęs su popiežiumi Pranciškumi, kurį laiko gimininga siela ekonominės nelygybės klausimais, prisipažino pontifikui esąs didelis jo „gerbėjas“.
JAV prezidentas Barackas Obama ir Popiežius Pranciškus
JAV prezidentas Barackas Obama ir Popiežius Pranciškus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Beveik valandą trukęs pirmasis jų susitikimas, kuriame, kaip buvo nurodyta, didžiausią dėmesį ketinta skirti atotrūkio tarp turtingųjų ir vargšų mažinimui, įvyko B.Obamos administracijai smarkiai nesutariant su Katalikų Bažnyčia dėl abortų ir kontracepcijos.

Atvykęs į Vatikaną B.Obama buvo sutiktas su pompastika ir Bažnyčios tradicijomis, o popiežių pasveikino po ilgos, lėtos procesijos Apaštališkųjų rūmų koridoriais, kuriai vadovavo spalvingas uniformas vilkintys šveicarų gvardiečiai ir lydėjo vadinamieji popiežiaus dvariškiai.

Šventasis Tėvas įkvepia žmones visame pasaulyje, tarp jų – mane, – sakė B.Obama.

„Nuostabu čia būti“, – popiežiui pasakė B.Obama, prasidedant jų susitikimui Vatikano Apaštališkuosiuose rūmuose.

„Tai didelė garbė. Esu didelis gerbėjas, - pridūrė B.Obama. – Labai dėkoju, kad priėmėte mane."

Prezidento ir popiežiaus susitikimas buvo numatytas tik pusvalandžiui, bet privati jų diskusija truko 52 minutes. B.Obama atrodė pakylėtas susitikimo, kai jie pasirodė, o popiežius pasveikino grupelę B.Obamos aukšto rango patarėjų.

Prezidento valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris), kuris yra katalikas, pasakė: „(Esu) didelis gerbėjas visko, ką kaip katalikas darėte Bažnyčiai“.

B.Obama ir Pranciškus tada apsikeitė dovanomis. Popiežius įteikė prezidentui savo apaštalinę adhortaciją „Evangelii Gaudium" („Evangelijos džiaugsmas“), kurioje jis kritikuoja globalinį kapitalizmą, ir dar kartą išreiškė savo tvirtą nepritarimą abortams.

„Tiesą sakant, tikriausiai skaitysiu jį Ovaliniame kabinete, kai būsiu labai nusivylęs. Esu tikras, kad tai suteiks man stiprybės ir mane nuramins“, – sakė prezidentas. Popiežius nusijuokė, kai B.Obamos žodžius išvertė vertėjas ispanas.

B.Obama įteikė popiežiui dėžutę su vaisių ir daržovių sėklomis, naudojamomis Baltųjų rūmų sode, ir pasakė girdėjęs, kad Pranciškus atveria visuomenei popiežių vasaros rezidencijos sodus. Ant dėžutės yra užrašyta susitikimo data, o pati dėžutė yra pagaminta pagal užsakymą, panaudojant medį iš Baltimorės bazilikos – vienos seniausių JAV katalikų katedrų – ir odą.

„Jei turėsite progą atvykti į Baltuosius rūmus, mes irgi galėsime parodyti jums savo sodus“, – sakė B.Obama. „Būtinai!“, - į tai atsakė popiežius.

JAV lyderis vėliau pajuokavo apie savo apsilankymo Vatikane iškilmingumą: „Jo Šventenybė turbūt yra vienintelis žmogus pasaulyje, turintis taikytis su didesniu protokolu“.

Trumpas nukrypimas nuo visų formalumų buvo epizodas, kai Pranciškaus dovanos atramėlės kelis kartus neatlaikė, sukeldamos triukšmą, kuris atkreipė B.Obamos dėmesį. Galiausiai padėjėjai liovėsi naudoję tas atramėles.

Prieš išvykdamas B.Obama paprašė pontifiko pasimelsti už jo šeimą, ir popiežius sutiko.

Jau šešerius metus dirbantis prezidentas, kurio populiarumas mažėja, neabejotinai vylėsi, kad didžiulis vienus metus popiežiaujančio Pranciškaus populiarumas bus naudingas ir jo paties įvaizdžiui.

Baltieji rūmai Pranciškų, kuris yra laikomas permainų Katalikų Bažnyčioje varomąja jėga, vertina kaip populiarų popiežių, o jo akcentą ekonominei nelygybei – kaip tam tikrą moralinį pateisinimą prezidento ekonominei darbotvarkei.

B.Obama yra devintas prezidentas, su oficialiu vizitu apsilankęs Vatikane.

Popiežius, su kuriuo B.Obama susėdo šį kartą, yra ne toks, kaip ankstesnis jį priėmęs pontifikas. JAV prezidentui 2009 metais aplankius popiežių Benediktą XVI, įvyko nuoširdus susitikimas, tačiau jis vis tiek atkreipė dėmesį į Bažnyčios ir B.Obamos nuomonių skirtumus dėl abortų.

Be abejo, B.Obamos administracijos ir Katalikų Bažnyčios santykiai yra sudėtingi. Vatikano pareigūnai sako, kad B.Obama neišvyks neišgirdęs Pranciškaus nuomonės apie prezidento sveikatos apsaugos sistemą ir jos įpareigojimus sveikatos draudimą taikyti ir kontracepcijai.

Tačiau Baltieji rūmai Pranciškų vertina kaip populiarų popiežių, o jo akcentą ekonominei nelygybei – kaip moralinį pateisinimą prezidento ekonominei darbotvarkei.

„Atsižvelgiant į jo didelį moralinį autoritetą, kai popiežius kalba, tai turi didžiulį svorį“, – sakė B.Obama interviu Italijos dienraščiui „Corriere della Sera“, kuris buvo išspausdintas prieš prezidento ir popiežiaus susitikimą.

„Jis gali priversti žmones visame pasaulyje sustoti ir galbūt permąstyti senas nuostatas ir pradėti elgtis vieniems su kitais padoriau ir su didesne užuojauta“, – sakė JAV lyderis.

Pirmasis juodaodis JAV prezidentas apie pirmąjį popiežių iš Lotynų Amerikos minėtame interviu kalbėjo kaip apie įkvepiantį žmogų.

„Šventasis Tėvas įkvepia žmones visame pasaulyje, tarp jų – mane“, – sakė B.Obama, bet pridūrė: „Tai nereiškia, kad sutariame visais klausimais“.

Šis susitikimas buvo atokvėpis B.Obamai per jo šešių dienų kelionę Europoje, kurios metu dominuoja Krymo krizės klausimas, be to, JAV lyderis neabejotinai viliasi, kad didžiulis popiežiaus populiarumas bus naudingas ir jo paties įvaizdžiui.

Vidurdienį išvykęs iš Vatikano B.Obama nuvyko į Romos Kvirinalo rūmus susitikimams ir darbo priešpiečiams su Italijos prezidentu Giorgio Napolitano.

B.Obama amžinajame mieste taip pat susitiks su naujuoju Italijos premjeru Matteo Renzi – jauniausiu Europoje vyriausybės vadovu, be to, jam bus surengta privati ekskursija po Koliziejų.

Diplomatiniai santykiai tarp Italijos ir Jungtinių Valstijų yra glaudūs, nors Roma atsargiai vertino sankcijų Rusijai įvedimą dėl Ukrainos krizės.

B.Obama savo interviu akcentavo Italijos „lemiamą vaidmenį“ Viduržemio jūros regione, gyrė M.Renzi pirmajam savo užsienio vizitui pasirinkus Tunisą ir sakė, kad Vašingtonas ir Roma bendradarbiauja dėl Libijos atstatymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius