Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barackas Obama pritaria Palestiniečių valstybės sukūrimui su sienomis iki 1967 metų karo

JAV prezidentas Barackas Obama remia palestiniečių reikalavimą, kad jų būsima valstybė būtų sukurta su sienomis, buvusiomis iki 1967 metų karo, ir šis pritarimas greičiausiai suerzins Izraelį.
Prezidentas B.Obama Luizianoje sako kalbą
Prezidentas B.Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Izraelis tvirtina, kad Palestinos valstybės sienos turi būti nustatytos derybų keliu.

Savo kalboje, sakytoje ketvirtadienį apie JAV politiką Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje, B.Obama stojo į palestiniečių pusę, likus vienai dienai iki Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu vizito Vašingtone. B.Netanjahu yra griežtai prieš 1967 metų sienų minėjimą.

Iki ketvirtadienio JAV pozicija buvo tokia – palestiniečių siekis sukurti valstybę 1967 metų sienų pagrindu, sutarus dėl teritorijų mainų, turi būti derybomis suderintas su Izraelio troškimu, kad žydų valstybė būtų saugi.

Tačiau, anot B.Obamos, Irano remiamo „Hamas“ dalyvavimas Palestinos savivaldos vyriausybė daro taikos derybas sunkesnes.

B.Obama pažymėjo – paskelbus, jog „Hamas“ kartu su „Fatah“ sudarys vienybės vyriausybę, „iškilo didelių ir teisėtų klausimų Izraeliui, nes “Hamas„ atsisako pripažinti Izraelio teisę egzistuoti“. Be kita ko, JAV yra paskelbusi „Hamas“ teroristine organizacija.

Palestiniečių lyderiai turės į šiuos klausimus duoti įtikinamus atsakymus, nurodė B.Obama savo kalboje Valstybės departamente.

Vis dėlto JAV prezidentas pabrėžė, jog nepaisant viso to įtarumo ir priešiškumo, jis esąs įsitikinęs, kad dauguma žydų ir palestiniečių nori taikos, ir todėl derybos turi vykti.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius