Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barackas Obama reikalauja, kad milijonieriams būtų taikomas bent 30 proc. pajamų mokestis

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį pareikalavo, kad Amerikos milijonieriams būtų taikomas bent 30 proc. pajamų mokestis.
Barackas Obama
Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai šalies vadovas pareiškė per artėjančių rinkimų nuotaikų paženklintą metinį pranešimą „Apie padėtį Sąjungoje“, akivaizdžiai atsižvelgdamas į pasipiktinimą dėl mažų mokesčių turtingiesiems, siūlomų jo varžovo respublikono Mitto Romney.

„Mums reikia pakeisti savo mokesčių kodeksą, kad žmonės, kaip aš ir didelė dalis Kongreso narių, mokėtų sąžiningą mokesčių dalį“, – B.Obama sakė per bendrą abejų Kongreso rūmų sesiją, o jo žodžius palydėjo negausūs demokratų plojimai.

„Jeigu uždirbate daugiau nei milijoną dolerių per metus, turėtumėte mokėti ne mažiau kaip 30 proc. mokesčių“, – pridūrė jis.

Žadėdamas nedidinti mokesčių per metus uždirbantiems iki 250 tūkst. dolerių, B.Obama padidino savo statymus priešrinkiminiame lošime, kuriame jis vaizduoja esantis Amerikos vidurinės klasės gynėju.

„Jeigu uždirbate mažiau nei 250 tūkst. dolerių per metus, kaip 98 proc. amerikiečių šeimų, jūsų mokesčiai neturėtų didėti. Būtent jūs kenčiate nuo kylančių kainų ir įstrigusių atlyginimų. Jūs esate tie, kuriems reikalingas atokvėpis“, – aiškino jis.

B.Obama taip pat siūlo panaikinti milijonieriams būsto, sveikatos apsaugos, pensijų ir vaikų globos fondų mokesčių lengvatas.

B.Obama taip pat siūlo panaikinti milijonieriams būsto, sveikatos apsaugos, pensijų ir vaikų globos fondų mokesčių lengvatas.

„Jeigu uždirbate milijoną dolerių per metus, jums neturėtų būti taikomos specialios mokesčių lengvatos arba išskaičiavimai“, – nurodė prezidentas.

Šie pokyčiai gali smarkiai pakeisti mokesčių krepšelį maždaug 4 mln. amerikiečių.

Kaip rodo Mokesčių politikos centro duomenys, Jungtinėse Valstijose beveik 90 proc. uždirbančių daugiau nei 200 tūkst. per metus biudžetui atiduoda 15-30 proc. savo pajamų.

Savo pasiūlymais B.Obama meta politinį iššūkį ne vien mažesnių mokesčių reikalaujantiems Kongreso respublikonams, bet ir tikėtinam šios partijos kandidatui į prezidentus M.Romney.

M.Romney antradienį atskleidė, kad per metus jis uždirba net 20 mln. dolerių ir yra apmokestinamas mažesniu tarifu negu dauguma amerikiečių, o šis faktas dar labiau pakurstė aistras įtemptoje kovoje dėl Baltųjų rūmų.

Šis itin turtingas verslininkas deklaravo 2010 metais iš investicijų uždirbęs 21,7 mln. dolerių, o pernai – apie 20,9 mln. dolerių, o už 2010 metus sumokėjo tik kiek daugiau negu 3 mln. dolerių mokesčių. Tai reiškia, kad nuo savo pajamų jis sumokėjo 13,9 proc. mokesčių – gerokai mažiau negu daugelis amerikiečių.

Šie skaičiai veikiausiai sukrės susipriešinusią Amerikos visuomenę, kurioje šiuo metu itin jautriai reaguojama į kaltinimus dėl „klasių kovos“ ir didėjančią pajamų nelygybę tarp turtingųjų ir nepasiturinčiųjų.

Tokia priešprieša pastaraisiais mėnesiais provokavo masiniu protestus JAV miestuose, įskaitant judėjimo „Užimkime Volstritą“ (Occupy Wall Street) akcijas Niujorke.

Likus vos dešimčiai mėnesių iki prezidento rinkimų, o respublikonams kontroliuojant Atstovų Rūmus, tikėtina, kad B.Obamos pastangos paversti savo planus įstatymu susidurs su didžiulėmis kliūtimis.

Anksčiau panaši B.Obamos retorika išprovokuodavo dešiniųjų nepasitenkinimo šūksnius – respublikonai kaltina JAV prezidentą kurstant „klasių kovą“ ir susipriešinimą visuomenėje.

B.Obama smogė atgal, atsakydamas į šiuos kaltinimus.

„Klasių kova galite vadinti ką tik norite. Tačiau prašymą, kad milijardierius mokėtų bent jau tiek pat mokesčių, kaip ir jo sekretorė? Dauguma amerikiečių tai pavadintų sveiku protu“, – replikavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius