Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barackas Obama savo metiniame pranešime akcentuoja Osamos bin Ladeno ir Muamaro Kadhafi žūtis

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį skaitydamas savo metinį pranešimą atkreipė dėmesį į tarptautinio teroristų tinklo „Al Qaeda“ vadovo Osamos bin Ladeno ir nuversto Libijos lyderio Muamaro Kadhafi žūtį, siekdamas pabrėžti savo pasiekimus užsienio politikoje ir rinkimų metais nuginkluoti varžovus respublikonus.
Barackas Obama
Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Skelbdamas metinį pranešimą „Dėl padėties Sąjungoje“, vyriausiasis JAV ginkluotųjų pajėgų vadas leido aiškiai suprasti, kad tradicinis respublikonų kontrargumentas, esą demokratams prezidentams prastai sekasi gynybos politikoje, nepasiteisins 2012 metais.

„Pirmąkart nebėra amerikiečių, besikaunančių Irake. Pirmąkart per du dešimtmečius Osama bin Ladenas nebekelia grėsmės šiai šaliai“, – pareiškė prezidentas, pradėdamas kovą dėl savo perrinkimo.

„Dauguma „Al Qaedos“ aukštųjų vadų buvo nugalėti. Talibanas buvo palaužtas, o kai kurie kariai iš Afganistano grįžo namo“, – sakė B.Obama.

Dauguma „Al Qaedos“ aukštųjų vadų buvo nugalėti. Talibanas buvo palaužtas, o kai kurie kariai iš Afganistano grįžo namo.

Kreipdamasis į uniformas dėvinčius kariškius, tarp kurių buvo JAV kariuomenės štabų vadai, B.Obama gyrė jų pasiekimus, kurie esantys „Amerikos ginkluotųjų pajėgų narsos, nesavanaudiškumo ir komandinio darbo liudijimas“.

Itin simboliškai kviesdamas tapti vieningiems politiškai susipriešinusioje Amerikoje, B.Obama pareiškė, kad vėliava su JAV karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) dalinio, likvidavusio „Al Qaedos“ lyderį, narių vardais yra „turtas, kuriuo labiausiai didžiuojuosi“.

„Kai kurie jų galbūt yra demokratai. Kai kurie – galbūt respublikonai. Tačiau tai nesvarbu. Tai nebuvo svarbu ir (Baltųjų rūmų) Operatyvinių pasitarimų kabinete... Tą dieną svarbiausia buvo misija. Nė vienas negalvojo apie politiką“, – aiškino prezidentas, turėdamas omenyje O.bin Ladeno likvidavimo operaciją.

Tačiau šioje karingoje patriotinėje kalboje taip pat buvo paslėptas B.Obamos perspėjimas respublikonams verčiau nemėginti mesti jam iššūkio dėl pasiekimų užsienio politikoje, likus mažiau nei dešimčiai mėnesių iki lapkričio 6 dieną vyksiančių prezidento rinkimų.

Taikus Irano problemos sprendimas vis dar įmanomas

JAV prezidentas antradienį pareiškė, kad vis dar įmanomas taikus sprendimas tarptautinės bendruomenės priešpriešoje su Iranu dėl Teherano branduolinių ambicijų, tačiau taip pat neatmetė karinės intervencijos galimybės.

Iš B.Obamos žodžių buvo galima suprasti, kad galimybių išspręsti šią krizę taikiai mažėja, kai Iranas pagrasino uždaryti Ormūzo sąsiaurį – svarbią naftos eksporto magistralę – spaudžiamas griežtinamų tarptautinių sankcijų.

Tarptautinė bendruomenė peržengė savo nesutarimus ir dabar vieningai svarsto, kaip pažaboti Irano branduolines ambicijas, B.Obama sakė abejų JAV Kongreso rūmų nariams, skelbdamas savo metinį pranešimą „Apie padėtį Sąjungoje“.

Prezidentas nurodė, kad tokia vienybė buvo pasiekta „diplomatijos galia“, stengdamasis užglaistyti faktą, kad Rusija ir Kinija tebesipriešina sankcijų griežtinimui.

Prezidentas nurodė, kad tokia vienybė buvo pasiekta „diplomatijos galia“, stengdamasis užglaistyti faktą, kad Rusija ir Kinija tebesipriešina sankcijų griežtinimui.

„Šis režimas yra labiau izoliuotas negu bet kada anksčiau; jo lyderiai susidūrė su niokojančiomis sankcijomis, ir kol jie kratosi savo atsakomybės, šis spaudimas nesiliaus, – pabrėžė B.Obama. – Tegul nekyla jokių abejonių: Amerika pasiryžusi neleisti Iranui apsirūpinti branduoliniais ginklais, ir aš neatsisakysiu jokių priemonių, kad pasiekčiau šį tikslą.“

„Tačiau taikus šio klausimo sprendimas tebėra įmanomas ir daug geresnis, – pridūrė jis. – Jeigu Iranas pakeis savo kursą ir vykdys savo įsipareigojimus, jis galės sugrįžti į tautų bendruomenę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius