-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barackas Obama su Billu ir Hillary Clintonais Arlingtono kapinėse padės vainiką prie Johno Kennedy kapo

Jungtinėms Valstijoms šią savaitę minint 50-ąsias Johno Fitzferaldo Kennedy nužudymo metines, prezidentas Barackas Obama aplankys šio legendinio valstybės veikėjo kapą ir pagerbs dvi tebegyvuojančias jo iniciatyvas.
JAV prezidentas Johnas F.Kennedy kelios minutės prieš nužudymą
JAV prezidentas Johnas F.Kennedy kelios minutės prieš nužudymą / Walto Cisco, „Dallas Morning News“ / „Wikimedia.org nuotr.

Trečiadienį popiet prezidentas, kurį lydės pirmoji ponia Michelle Obama ir buvęs prezidentas Billas Clintonas su žmona Hillary Clinton, padės vainiką prie J.F.Kennedy kapo Arlingtono nacionalinėse kapinėse Vašingtono priemiestyje.

Tą pačią dieną B.Obama susitiks su dešimtimis garsių amerikiečių, kurie buvo apdovanoti Prezidento laisvės medaliu. Šį medalį, kuris yra garbingiausias JAV apdovanojimas, teikiamas civiliams asmenims, J.F.Kennedy įsteigė likus mažiau nei metams iki mirties.

Prezidentas buvo nužudytas likus dviem savaitėms iki ceremonijos, per kurią ketino pasveikinti pirmuosius medalį pelniusius asmenis. Apdovanotųjų pagerbimo ceremonijai Baltuosiuose rūmuose, kuri vyko tą dieną, kai Kennedy šeima iš jų išsikėlė, vadovavo prezidentas Lyndonas Johnsonas.

Prezidentas Johnas Kennedy buvo nužudytas likus dviem savaitėms iki ceremonijos, per kurią ketino pasveikinti pirmuosius medalį pelniusius asmenis.

Nuo tada Prezidento laisvės medalis buvo įteiktas daugiau nei pusei tūkstančio asmenų.

B.Obama trečiadienį šiuo valstybiniu apdovanojimu pagerbs 16 nusipelniusių veikėjų, tarp jų buvusį prezidentą B.Clintoną, velionę astronautę Sally Ride, pokalbių laidų karaliene tituluojamą Oprah Winfrey, moterų teisių aktyvistę Glorią Steinem, legendinį beisbolininką Ernestą Banksą ir kantri muzikos atlikėją Lorettą Lynn.

Tos pačios dienos vakarą prezidentas B.Obama ketina pasakyti kalbą apie J.F.Kennedy politinį palikimą per kviestinę vakarienę Nacionaliniame Amerikos istorijos muziejuje, į kuriuos pakviesti šįmet ir anksčiau šiuo prestižiniu medaliu apdovanoti asmenys, tarp jų besibolininkas Henry Aaronas, atsronautas Buzzas Aldrinas, soulo karalienė Aretha Franklin, ekonomistas Alanas Greenspanas, pilietinių teisių aktyvistas Jesse'as Jacksonas ir buvęs valstybės sekretorius Henry Kissingeris.

Vakarienės metu B.Obama susitiks su J.F.Kennedy vaikaičiu Jacku Schlossbergu.

Renginyje taip pat ketina dalyvauti kiti Kennedy klano nariai, tarp jų Roberto Kennedy dukra Kathleen Kennedy Townsend bei anksčiau Prezidento laisvės medaliu apdovanota buvusi diplomatė Jean Kennedy Smith, paskutinė likusi gyva iš aštuonių J.F.Kennedy brolių ir seserų.

Penktadienį sukanka 50 metų, kai tiesiog JFK vadinamas prezidentas buvo nušautas užpuoliko Dalase. Tą dieną B.Obama Baltuosiuose rūmuose privačiai susitiks su Taikos korpuso, kuris buvo įkurtas J.F.Kennedy iniciatyva, vadovais ir savanoriais.

Laisvės medalį 1945 metais įsteigė prezidentas Harry Trumanas apdovanoti civilius asmenis, kurie būdami užsienyje savo veiksmais prisidėjo prie JAV ar jų sąjungininkių nacionalinio saugumo stiprinimo. Tačiau šį apdovanojimą galėjo teikti ir kiti aukšti JAV pareigūnai.

1963 metais J.F.Kennedy prezidento įsaku paskelbė Laisvės medalio skyrimą išskirtine valstybės vadovo teise ir numatė, kad juo taip pat gali būti apdovanojami asmenys, nusipelnę pasaulio taikai, kultūrai, taip pat už kitokias visuomenines pastangas.

Po prezidento nužudymo L.Johnsonas priėmė sprendimą neatšaukti numatytos medalio įteikimo ceremonijos ir susirinkusius svečius nustebino netikėtai paskelbdamas, kad medaliu po mirties apdovanojami J.F.Kennedy ir popiežius Jonas XXIII.

L.Johnsonas ketino Laisvės medalį įteikti velionio prezidento žmonai Jacqueline Kennedy, tačiau ji atsisakė.

Stovėdama laukiamajame ji stebėjo, kaip generalinis prokuroras Robertas Kennedy (Robertas Kenedis) atsiėmė jo broliui po mirties skirtą garbingiausią civilinį apdovanojimą. Tą popietę J.Kennedy su vaikais išsikėlė iš Baltųjų rūmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius