Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Barackas Obama suabejojo, ar Mittas Romney jo vietoje būtų likvidavęs Osamą bin Ladeną

JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį suabejojo, ar jo varžovas rinkimų kovoje Mittas Romney būtų likvidavęs Osamą bin Ladeną, bet neigė, kad „be saiko švenčia“ dėl teroristų tinklo lyderio mirties.
JAV prezidentas Barackas Obama
JAV prezidentas Barackas Obama / „Scanpix“ nuotr.

B.Obama asmeniškai įsitraukė į įnirtingą rinkimų kampanijos ginčą, kurį įžiebė O.bin Ladeno nužudymo per JAV specialiųjų pajėgų reidą Pakistane metinės. Prezidentas griežtai, nors ir netiesiogiai, sukritikavo savo tikėtiną varžovą prezidento rinkimuose.

„Aš sakiau, kad persekiosiu bin Ladeną, jei turėsime labai geras galimybes jį pričiupti, ir tai padariau“, – per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose plieniniu balsu pasakė B.Obama. Jis kalbėjo JAV karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų SEAL reido, per kurį buvo nukautas O.bin Ladenas, metinių išvakarėse.

„Jeigu yra tokių, kurie sakė viena, o dabar sako, kad darytų kažką kita, aš leisčiau jiems tai paaiškinti“, – sakė B.Obama, kuris M.Romney pavardės nepaminėjo ir kurio komentarai pakurstė ginčą dėl to, kam turėtų atitekti nuopelnai už tą prieš metus surengtą drąsų sraigtasparnių reidą toli Pakistano teritorijoje.

Tačiau B.Obama aiškiai turėjo omenyje respublikono M.Romney 2007 metų komentarus, kai jis klausė, ar būtų teisinga įsiveržti į Pakistano teritoriją, jeigu Islamabadas atsisakytų imtis veiksmų dėl žvalgybinės informacijos apie įtariamus teroristus.

„Neteisinga žmogui, siekiančiam Jungtinių Valstijų prezidento (posto), eiti į televiziją ir sakyti: Mes vienašališkai įžengsime į jūsų šalį“, – 2007-ųjų rugpjūtį sakė M.Romney.

B.Obama netiesiogiai apkaltino M.Romney pakeitus savo nuomonę dėl politinės naudos ir savo žodžius suformulavo taip, kad klausytojus priverstų suabejoti respublikonų kandidato kompetencija vadovauti ir sugebėjimu būti vyriausiuoju pajėgų vadu.

B.Obama netiesiogiai apkaltino M.Romney pakeitus savo nuomonę dėl politinės naudos.

„Svarstantiems dėl mano vaidmens ir to, ką būtų darę kiti žmonės mano vietoje, tiesiog rekomenduočiau žvilgtelėti į ankstesnius tų žmonių pareiškimus, kuriais jie išsakė savo nuomonę, ar tinka eiti į Pakistaną ir likviduoti bin Ladeną“, – sakė B.Obama.

Anksčiau, per pasirodymą Naujajame Hampšyre, M.Romney buvo paklaustas, ar jis būtų įsakęs eliminuoti O.bin Ladeną, kaip B.Obama įsakė 2011 metų gegužės 2 dieną surengti tą itin rizikingą reidą Abotabade Pakistane.

„Žinoma, net Jimmy Carteris būtų davęs tą įsakymą“, – sakė M.Romney paminėdamas 8-ajame dešimtmetyje valdžiusį demokratų prezidentą, kurį respublikonai laiko nesėkme šalies saugumui.

Antradienį M.Romney O.bin Ladeno nužudymo metines paminės drauge su buvusiu Niujorko meru Rudy Giuliani aplankydamas vieną Niujorko gaisrinę, kuri per 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas neteko kelių darbuotojų, sakė šaltiniai kampanijos štabe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius