-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 07 /08:03

Barackas Obama telefonu Vladimirui Putinui: Rusijos veiksmai pažeidžia Ukrainos suverenumą

JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kad Maskvos veiksmai pažeidžia Ukrainos suverenumą ir teritorinį vientisumą, pranešė Baltieji rūmai.
Barackas Obama
Barackas Obama / Baltųjų rūmų nuotr.

8.03 val. JAV Atstovų Rūmai priėmė įstatymo projektą dėl paskolų garantijų Ukrainai

JAV Atstovų Rūmai ketvirtadienį triuškinama balsų dauguma pritarė įstatymo projektui dėl 1 mlrd. JAV dolerių paskolų garantijų Ukrainai – tai pirmasis oficialus Amerikos įstatymų leidėjų žingsnis reaguojant į rimčiausią JAV ir Rusijos santykių krizę nuo Šaltojo karo laikų.

Už įstatymo projektą balsavo 385 Atstovų Rūmų nariai, „prieš“ pasisakė 23.

Analogišką teisės aktą Senatas turėtų apsvarstyti kitą savaitę. Jei jis bus priimtas, įstatymas bus nusiųstas į Baltuosius rūmus pasirašyti prezidentui Barackui Obamai.

B.Obamos administracija suklydo galvodama, kad toks žmogus kaip V.Putinas reaguoja į nuoširdumą, žavesį ir į mėginimą užmegzti kontaktą.

Atstovų Rūmų ir Senato komitetai ketvirtadienį surengė svarstymus, kuriuose B.Obamos administracijos pareigūnai informavo apie situaciją Ukrainoje po Rusijos karinės invazijos į Krymo regioną.

Prieš asmenis, kurie atsakingi už Maskvos karinę intervenciją, B.Obama ketvirtadienį nurodė imtis sankcijų – įvesti vizų draudimą ir įšaldyti jų turtą. Tačiau respublikonai sakė, kad šių priemonių negana, ir tvirtino, jog neryžtinga B.Obamos užsienio politika padrąsino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

Tenesio valstijai atstovaujantis senatorius Bobas Corkeris, kuris yra įtakingiausias respublikonas Užsienio reikalų komitete, sakė, kad B.Obamos administracija suklydo „galvodama, kad toks žmogus kaip V.Putinas reaguoja į nuoširdumą, žavesį ir į mėginimą užmegzti kontaktą“.

„Vienintelis dalykas, į kurį jis reaguoja, tai silpnumas, ir aš manau, kad jis per pastaruosius metus tai pamatė mūsų užsienio politikos pastangose“, – sakė senatorius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Barackas Obama
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Barackas Obama

Abejų Kongreso rūmų įstatymų leidėjai respublikonai, taip pat nemažai demokratų, ragino prezidentą padaryti daugiau.

Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komitetas priėmė simbolinę rezoliuciją dėl Rusijos karinės intervencijos Kryme. Dokumente smerkiamas Rusijos įvykdytas Ukrainos suvereniteto pažeidimas bei raginama imtis sankcijų prieš Rusijos pareigūnus ir valstybines institucijas.

„Ši rezoliucija yra dalis pastangų suteikti pagalbą Ukrainai ir priversti Rusiją pajusti realias savo veiksmų pasekmes – dėl to dirba šis komitetas“, – pareiškime nurodė Kalifornijai atstovaujantis respublikonas Edas Royce'as, kuris yra Užsienio reikalų komiteto pirmininkas.

B.Obama sakė V.Putinui, kad tebėra galimybė išspręsti šią krizę diplomatinėmis priemonėmis.

B.Obama telefonu kalbėjosi su V.Putinu

Baltųjų rūmų pranešime nurodoma, kad abu lyderiai ketvirtadienio popietę kalbėjosi telefonu apie valandą. Tai buvo pirmasis žinomas jų kontaktas nuo šeštadienio, kai Rusijos pajėgos perėmė kontrolę Ukrainai priklausančiame Krymo pusiasalyje.

B.Obama sakė V.Putinui, kad tebėra galimybė išspręsti šią krizę diplomatinėmis priemonėmis. Pasak jo, Rusijos pajėgos turėtų atsitraukti į savo bazę Kryme; Ukrainos ir Rusijos vyriausybės turėtų surengti tiesiogines derybas, o tarptautiniai stebėtojai turėtų užtikrinti, kad rusakalbių teisės Ukrainoje yra užtikrinamos, sakoma pranešime.

JAV taip pat ragina Rusiją pripažinti teisėtais Ukrainos planus surengti gegužę prezidento rinkimus.

Rusijos vadovas V.Putinas penktadienį pareiškė B.Obamai, kad santykiai tarp šalių neturi nukentėti dėl nesutarimų Ukrainos klausimu, pranešė Kremlius.

„Rusijos prezidentas pabrėžė Rusijos ir JAV santykių pirmaeilę svarbą užtikrinant stabilumą ir saugumą pasaulyje. Nederėtų aukoti šių santykių kilus nesutarimams dėl pavienių, nors ir nepaprastai svarbių, tarptautinių problemų“, – pažymima Kremliaus išplatintame pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius