Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 03 /14:13

Barackas Obama Varšuvoje: investuoti į gynybą privalo visos NATO narės, o į Ukrainą kariai nevyks

Į Lenkiją atvykęs Barackas Obama kartu su Lenkijos prezidentu Bronislawu Komorowskiu surengė spaudos konferenciją, kurioje kalbėjo apie didesnę karinę paramą Rytų ir Vidurio Europos šalims. Taip pat pažadėjo su regiono šalių lyderiais aptarti energetinės nepriklausomybės ir naujų energijos šaltinių paieškas artimiausioje ateityje, praneša Tvn24.pl.
JAV prezidentas Barackas Obama ir Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis
JAV prezidentas Barackas Obama ir Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

NATO turi įsipareigojimų savo šalims narėms, o amerikiečių kariniai lėktuvai yra pirmosios reguliarios JAV karinės pajėgos Lenkijoje.

B.Obama pabrėžė, kad visi Šiaurės Atlanto Aljanso sąjungininkai privalo investuoti į gynybą, o Lenkija čia rodo puikų pavyzdį – ryžtą skirti krašto apsaugo 2 proc. BVP. „Rusija privalo pradėti konstruktyviai kalbėtis su Ukrainos valdžia ir neberemti separatistų Ukrainos rytuose. Lenkija ir JAV rems Ukrainos ekonomikos ir diplomatijos reformas“, – kalbėjo B.Obama.

Jis taip pat pažadėjo, kad Europoje daugės JAV karinių pajėgų, kurios rengs pratybas kartu su regiono šalių kariais. Taip pat JAV kariuomenė ketina apmokyti Gruzijos ir Moldovos kariškius, kalbėjo B.Obama.

B.Komorowskis, kalbėdamas apie Rusijos įtaką krizei Ukrainoje, pareiškė, kad Rusija privalo visiškai atitraukti savo karines pajėgas iš kaimyninės šalies, nes tai vienintelė galimybė atnaujinti normalius santykius tiek su Ukraina, tiek su NATO.

„Geri santykiai su Rusija yra svarbu, bet negalime dėl jų aukoti savo vertybių. Istorija mus išmokė, o niekas to geriau nesupranta nei lenkai, kad teritorinis vientisumas yra pagrindinis dalykas siekiant stabilumo ir gerovės. Ne tik norime gerų santykių su Rusija, bet ir gerų santykių su Ukraina. Ukrainiečiai privalo patys spręsti dėl savo šalies ateities, be kovotojų, kuriems moka kitos valstybės, pagalbos. Ukrainos nepriklausomybė negali būti paaukota siekiant gerų santykių su Rusija“, – sakė Lenkijos prezidentas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidentas Barackas Obama ir Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidentas Barackas Obama ir Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis

B.Obama pabrėžė, kad 600 JAV karių dislokavimas Lenkijoje ir Baltijos šalyse „suteikia galimybę“ JAV labiau prisidėti prie regiono gynybos, bet šiuo metu svarbiausia yra techninis vietos karinių pajėgų aprūpinimas, kad ateityje būtų galima atsakyti į grėsmes, jeigu tokių atsirastų šioje Europos dalyje.

Laukiu galimybės pasikalbėti su išrinktuoju Ukrainos prezidentu. Žinome, kad ukrainiečiai susirūpinę dėl energetinio aprūpinimo, todėl daug dėmesio skirsime šios šalies ūkio problemoms, – sakė B.Obama.

„Kiekviena NATO narė privalo daryti tą patį, kiekviena turi atlikti savo dalį darbo, pagal savo galimybes“, – kalbėjo B.Obama.

Anot B.Komorowskio, niekas iš už NATO sienų neturi teisės nurodinėti, ką Šiaurės Atlanto Aljanso šalys gali daryti ir ko ne. „Tai liečia ir karinę infrastruktūrą Lenkijoje. Nėra kitos kategorijos NATO šalių. Nėra šalių, o konkrečiai turiu omeny Rusiją, kurios gali sakyti, kad kažkurioje valstybėje JAV kariuomenė gali būti dislokuota ar ne. Nepripažįstame jokių apribojimų“, – kalbėjo Lenkijos prezidentas.

Paklaustas, ar JAV padės Ukrainai kovoti su teroristais šalies rytuose, B.Obama atsakė: „Laukiu galimybės pasikalbėti su išrinktuoju Ukrainos prezidentu. Žinome, kad ukrainiečiai susirūpinę dėl energetinio aprūpinimo, todėl daug dėmesio skirsime šios šalies ūkio problemoms. Jeigu kalbėtume apie gynybą, mūsų bendradarbiavimas su Ukrainos kariuomene trunka jau kurį laiką. Kalbant apie situaciją Ukrainos rytuose, norėtume būti tikri, kad ten nepateks separatistams skirti ginklai.“

„Netikiu tokiais dalykais kaip įtakos zonos. Nesiunčiame kariuomenės, kuri ginklu remtų permainas šalyse. Ne tokios valdžios nori ir žmonės“, – teigė JAV prezidentas.

B.Obama į Varšuvą atvyko antradienį ketindamas dalyvauti 25-ųjų laisvųjų rinkimų Lenkijoje iškilmėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius