Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baracko Obamos ir Vladimiro Putino susitikimai: nuo arbatėlės siurbčiojimo iki paniekinančios tylos

Kremliaus teigimu, Baltieji rūmai jau kurį laiką bandė prisikviesti Vladimirą Putiną susitikimui. Tuo metu Baltieji rūmai aiškina, kad JAV prezidentas Barackas Obama sutiko Niujorke pasikalbėti su pokalbio prašiusiu V.Putinu. Tai ne vieninteliai nesusipratimai, lydintys trumpus, bet skandalingus dviejų galingiausių pasaulio valstybių lyderių susitikimus, rašo „The Washington Post“.
Baracko Obamos ir Vladimiro Putino susitikimas
Baracko Obamos ir Vladimiro Putino susitikimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmasis susitikimas įvyko Rusijos lyderio Vladimiro Putino kvietimu. 2009 metais Maskvoje Barackas Obama lankėsi kaip ką tik išrinktas JAV prezidentas, o Vladimiras Putinas tuo metu jau buvo pasitraukęs į premjero postą ir laikinai užleidęs šalies lyderio poziciją ištikimajam Dmitrijui Medvedevui.

Nepaisant to, kad V.Putinas viešai aiškino, kad jis nebėra svarbiausias šalies politikas, B.Obama norėjo su juo pasimatyti. Susitikimas įvyko rezidencijoje už Maskvos. Vietoj planuotos pusantros valandos, jis tęsėsi dvi valandas, o nuotraukos lyderiai užfiksuoti geriantys rusišką arbatėlę iš V.Putinui gaminto specialaus servizo.

„Pamačiau jį kaip kietą, protingą, įžvalgų, neturintį jokių sentimentų ir labai pragmatišką žmogų“, – tuomet teigė B.Obama. „Tuos klausimus, kur mes nesutarėme, tarkime, Gruzijos atveju, tikiuosi, galėsime aptarti dar kartą“, – pridūrė jis.

Kitas susitikimas įvyko jau tik 2012 metais Meksikoje. Nepaisant to, kad su D.Medvedevu B.Obamai buvo gana lengva rasti bendrą kalbą (kartu jie galėjo netgi sukirsti po mėsainį amerikietiškame restorane), V.Putinas buvo griežtesnis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Barckas Obama
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Barackas Obama

Po ekonominio 20 galingiausių pasaulio valstybių susitikimo Meksikoje V.Putinas ir B.Obama skyrė dvi valandas asmeniniam pokalbiui, kuris sukosi beveik vien apie prasidėjusį karą Sirijoje ir galimas jo komplikacijas. Baltieji rūmai skelbė, kad pokalbis buvo vaisingas, tačiau reikalai labai greitai ėmė keistis.

2013 metais vykusiame aštuonių galingiausių pasaulio valstybių (G-8) susitikime Šiaurės Airijoje B.Obama ir V.Putinas turėjo labai nemalonų pokalbį, o jų veidai demonstravo akivaizdų nepasitenkinimą.

2013 metais vykusiame aštuonių galingiausių pasaulio valstybių (G-8) susitikime Šiaurės Airijoje B.Obama ir V.Putinas turėjo labai nemalonų pokalbį, o jų veidai demonstravo akivaizdų nepasitenkinimą.

B.Obama ir kitų šešių valstybių lyderiai reikalavo Sirijos lyderio Basharo al-Assado pasitraukimo, o V.Putinas iš paskutiniųjų gynė sau lojalų Sirijos diktatorių. Tai gerokai sujaukė ne tik susitikimo eigą, bet ir visą dvišalių santykių strategiją.

Rusija priglaudė JAV ieškomą agentą Edwardą Snowdeną, o B.Obama atšaukė planuotą susitikimą Maskvoje. Reikalai vis labiau bjuro. Galiausiai V.Putinas ir B.Obama visgi susitiko Sankt Peterburgo suvažiavimo metu, bet pusvalandžio pokalbis buvo akivaizdžiai nemalonus abiem, o jame buvo pakartoti nesutarimai dėl Sirijos konflikto sprendimo.

2014 metais, jau liepsnojant karui Ukrainoje, B.Obama ir V.Putinas susitiko Prancūzijoje, Antrojo pasaulinio karo Normandijos fronto atidarymo iškilmėse. Jie praleido 15 minučių, aptardami situaciją Ukrainoje, o pokalbis buvo apibrėžtas kaip „naudingas, bet reikalaujantis daug veiksmų“.

Tais pačiais metais V.Putinas ir B.Obama dar kartą susitiko Pekine, Kinijoje. Kelis kartus po 15–20 minučių reikalus aptarę JAV ir Rusijos vadovai bandė rasti sąlyčio taškų, kalbėdami apie Ukrainą, Iraką ir Siriją. Žurnalistams pavyko išgirsti lakonišką persimetimą replikomis apie susitikimų centrą Pekine. Putinas pasilenkė link Obamos ir tarstelėjo laužyta anglų kalba: „Argi čia negražu?“. JAV prezidentas taip pat lakoniškai atsakė: „Taip“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius