Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barackui Obamai laimėjus paramą dėl Sirijos, Johnas Kerry ragina pasaulį veikti

JAV prezidento Baracko Obamos padėjėjai antradienį paragino įstatymų leidėjus paremti karinius smūgius Sirijai, kad būtų sustiprintos Amerikos pozicijos pasaulyje, ir perspėjo kitas šalis, tokias kaip Iranas, o respublikonų lyderiai pareiškė pritarimą šiam planui.
Johnas Kerry
Johnas Kerry / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas Senato Užsienio santykių komitete, JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ugningai pažadėjo įstatymo leidėjams nepasiduoti „kabinetiniam izoliacionizmui“ po praėjusio mėnesio cheminės atakos Damasko priemiestyje, per kurią, kaip nurodo JAV, žuvo daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių.

„Dabar ne laikas kabinetiniam izoliacionizmui. Dabar ne laikas būti skerdynių žiūrovais. Nei mūsų šalis, nei mūsų sąžinė negali sau leisti tylėti“, – sakė J.Kerry.

Jis perspėjo, kad kitos šalys, tokios kaip Iranas ir Šiaurės Korėja, kritikuojamos dėl numanomų branduolinių programų, atidžiai stebi įvykius.

„Jos klausosi mūsų tylos“, – pareiškė J.Kerry per gana ugningus debatus su savo buvusiais kolegomis Senate.

Panašiai kalbėjo ir JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis, kuris sakė, kad JAV atsisakymas veikti po to, kai B.Obama cheminių ginklų panaudojimą aiškiai pavadino „raudona linija“, pakirstų pasitikėjimą Amerika užsienyje.

„Jungtinių Valstijų žodis turi kažką reikšti. Tai gyvybiškai svarbi valiuta užsienio santykių ir tarptautinių bei sąjungininkų įsipareigojimų srityje“, – pabrėžė Ch.Hagelis.

„Tai dalykas, kurį Jungtinėms Valstijoms, kaip šaliai, reikia padaryti“, – sakė J.Boehneris ir paragino kolegas respublikonus pasekti jo pavyzdžiu.

Per ankstesnes Baltųjų rūmų derybas su Kongreso lyderiais B.Obama išreiškė viltį, kad Kongreso balsavimai dėl leidimo „proporcingiems“ ir „ribotiems smūgiams“ Sirijai įvyks jau kitą savaitę.

Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris ir daugumos lyderis Ericas Cantoras – įtakingi respublikonai, kurių santykiai su B.Obama vidaus politikos klausimais buvo šalti, – šį kartą sakė, kad parems prezidento planą.

„Tai dalykas, kurį Jungtinėms Valstijoms, kaip šaliai, reikia padaryti“, – sakė J.Boehneris ir paragino kolegas respublikonus pasekti jo pavyzdžiu.

Tačiau parlamento svarstymus kelis kartus pertraukė protestuotojai, ir tai rodo didelius visuomenės būgštavimus dėl dar vieno užsienio konflikto.

J.Kerry įėjus į sausakimšą salę, vienas vyras rausvais marškiniais sušuko: „Sakykit „ne“ karui Sirijoje. Mes negalime sau leisti dar vieno karo, mums reikia sveikatos apsaugos“.

Antradienį paskelbti dviejų apklausų rezultatai parodė didelį nepritarimą JAV intervencijai į šią krizę.

Maždaug 48 proc. amerikiečių per „Pew Research Center“ apklausą sakė, kad nepritaria „kariniams smūgiams iš oro“, o pritarimą jiems pareiškė tik 29 proc. respondentų.

Per „The Washington Post“ ir ABC apklausą raketiniams smūgiams nepritarė beveik šeši iš dešimties respondentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius