Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barroso prašo Europarlamento stipraus pritarimo antrajai kadencijai Europos Komisijos pirmininko poste

Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso paragino Europos Parlamentą suteikti jam tvirtą palaikymą antrai penkerių metų kadencijai, nes Europą reikia vesti iš ekonominės krizės ir stiprinti jos įtaką pasaulyje.
Manuelis Barroso
Jose Manuelis Barroso / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Antradienį baigdamas savo rinkimų kampaniją jis sakė kalbą plenarinėje Europarlamento sesijoje 736 deputatams iš 27 ES valstybių.

J.M.Barroso yra vienintelis kandidatas į šį postą. Jo kandidatūrą palaiko visos ES šalys ir, kaip tikimasi, jis bus patvirtintas antrai kadencijai paprasta balsų daugumą. Balsavimą dėl Europos Komisijos pirmininko patvirtinimo planuojama surengti trečiadienį Prancūzijos mieste Strasbūre vyksiančiame Europarlamento posėdyje.

Tačiau J.M.Barroso nori laimėti didele balsų persvara, nes tai padėtų išvengti klausimų apie jo išrinkimo pagrįstumą. Tas dalykas trukdytų ES Komisijai vykdyti tolesnes reformas, tokias kaip finansų taisyklių sugriežtinimas, taip išvengiant ekonominės krizės pasikartojimo.

„Jeigu jūs norite stiprios Komisijos, kuri kartais drąsiai pasipriešintų valstybėms narėms, pasipriešintų nacionaliniam egoizmui, jūs turite suteikti Komisijai tvirtą palaikymą“, – 53-ejų J.M.Barroso kalbėjo Strasbūre susirinkusio Europos Parlamento nariams.

„Manau, kad Europai atėjo laikas apsispręsti... Jeigu neveiksime visi kartu, Europai gresia marginalizacija“, – sakė J.M.Barroso.

Europos Komisijos vadovas atstovauja 27 šalims ir maždaug 500 mln. gyventojų.

Dabartinės taisyklės numato, kad Europos Komisijoje kiekviena šalis narė turi savo atstovą. Komisija turi didelius įgaliojimus formuojant ES įstatymus ir politiką, kontroliuojant biudžetą, ji taip pat yra galinga priežiūros institucija.

Jeigu J.M.Barroso neužsitikrintų naujo mandato, ES būtų priversta ieškoti naujo kompromisinio kandidato, ir tai kuriam laikui komplikuotų sprendimų priėmimą ES aukščiausioje institucijoje.

Jeigu nebus didesnės parlamentarų daugumos palaikymo, gali būti suabejota jo kandidatūros pagrįstumu, nes tvirtesnio palaikymo reikalauja naujos balsavimo taisyklės, kurios įsigalios, jeigu airių rinkėjai spalio 2 dieną referendume pritars Lisabonos reformų sutarčiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius