-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barroso: Rusijos ir Ukrainos lyderiai – mažiau patikimi nei kai kurios Afrikos šalys

Rusijos ir Ukrainos lyderiai yra mažiau patikimi negu kai kurios Afrikos šalys, antradienį pareiškė Europos Komisijos (EK) primininkas Jose Manuelis Barroso, komentuodamas Maskvos ir Ukrainos ginčą, dėl kurio Europos Sąjungai (ES) 13 dienų nebuvo tiekiamos dujos tranzitu per Ukrainą, rašo nepriklausoma Briuselio naujienų svetainė EUobserver.
Jose Manuelis Barosso
Jose Manuelis Barosso / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rusija Ukraina

„Esu labai nusivylęs dėl šių šalių derybų kelias pastarąsias dienas“, – sakė EK vadovas, kuris vykstant šiam ginčui dėl dujų daugiau nei 30 kartų telefonu asmeniškai kalbėjosi su Maskva ir Kijevu.

„Aš nuo jaunystės dalyvavau tarpininkavimo procesuose, taip pat sprendžiant kai kuriuos Afrikos reikalus. Dabar pirmą kartą pamačiau, kad susitarimų taip sistemingai nebūtų laikomasi, – pridūrė jis. – Dujų tiekimas iš Rusijos nėra saugus. Dujų tiekimas iš Ukrainos nėra saugus. Tai objektyvus faktas“.

Šios pastabos nuskambėjo po to, kai Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ antradienio rytą pradėjo tiekti Ukrainai įprastą dujų srautą (424 mln. kubinių metrų per dieną). Po kelių valandų dujos pasiekė Vengriją ir Slovakiją.

Pagal dujų krizę užbaigusį susitarimą Kijevas 2009 metais už energetinius išteklius turės mokėti dvigubai daugiau nei 2008 metais, o Briuselis viliasi, kad šis sutartis nežlugs dėl Ukrainoje stiprėjančių politinio ir ekonominio bangavimo.

„Šis labai savotiškas epizodas baigėsi. Tikėkimės, kad baigėsi“, – sakė J.M.Barroso.

Europos Komisija ragino tiesti naujus energetinių išteklių transportavimo vamzdynus ir stiprinti energetinį solidarumą 27 šalių Bendrijoje, taip pat nurodė, jog dėl pastarosios dujų tiekimo krizės prieš Rusiją ir Ukrainą gali būti imtasi teisinių veiksmų pagal 1994 metais pasirašytą daugiašalę Energetikos chartijos sutartį (ECS).

„Energetikos chartijos sutartį pasirašė, tačiau jos neratifikavo Rusija, o... Ukraina pasirašė ir ratifikavo. Taigi, esama... tam tikrų viešų įsipareigojimų tarptautinės teisės prasme, – aiškino J.M.Barroso. – Šiuo metu ruošiame (teisines) priemones, jeigu dujos nebūtų tiekiamos“.

Tačiau laikytis šios sutarties nėra įsipareigojusi laikytis Rusija.

Rusijos ambasadorius ES Vladimiras Čižovas atmetė Komisijos pirmininko pastabas ir abejojo dėl ECS veiksmingumo.

„Mes laikomės šios sutarties principų, tačiau nesame susisaistę įsipareigojimais, – diplomatas sakė EUobserver. – Mėnesius ir metus klausėmės kalbų, kad Rusija turi ratifikuoti šią sutartį, tačiau matėme, kad Ukraina, kuri ją pasirašė ir ratifikavo, nesilaikė (sutarties) kilus šiai krizei“.

Pasak V.Čižovo, ginčas dėl dujų tikriausiai neturės įtakos ES ir Rusijos deryboms dėl naujosios partnerystės sutarties, taip pat išreiškė viltį, kad šiam procesui nesutrukdys griežti J.M.Barroso pasisakymai.

„Maždaug po dešimties įvyks kitas mūsų darbo grupės susitikimas ekonomikos klausimais, tada pamatysime. Šį rytą buvo surengtas kitus klausimus (teisingumo ir vidaus reikalų) svarstančios darbo grupės posėdis, tačiau jis vyko gerai“, – sakė Rusijos diplomatas.

„ES neturi priežasčių nepasitikėti Rusija, – aiškino V.Čižovas. – Kalbant apie ES ir Rusijos ryšius, manau, kad dialogo energetikos klausimais struktūra išliko ir atlaikė šį iššūkį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius