Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barselona rengia paskutinę koridą

Garsiausi matadorai sekmadienį paskutinį kartą pasirodys Barselonos arenoje „La Monumental“ – netrukus Ispanijos šiaurės rytuose esančiame Katalonijos regione įsigalios šimtmečius gyvavusios koridos draudimas.
Barselonoje – paskutinė korida
Barselonoje – paskutinė korida / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Korida Barselona

Paskutinė nelygi dvikova tarp žmogaus ir buliaus šioje arenoje įvyks stebint 18 tūkst. žiūrovų. Visi bilietai buvo išparduoti.

Gyvūnų teisių gynėjų palengvėjimui paskelbtas koridos draudimas Katalonijoje nuo 2012 metų yra skaudus smūgis šio kruvino sporto entuziastams.

Trys matadorai susirems su šešiais buliais, kol galiausiai kiekvienas matadoras nudurs po du pusę tonos sveriančius gyvulius.

Pagal ispanišką tradiciją, pikadoras ant šarvais apsaugoto žirgo smeigia ietimi buliui į sprandą, kad gyvulys truputį nunarintų galvą. Tada trys banderiljerai bando gyvuliui į mentis susmeigti nusmailintas spygliuotas lazdas.

Galiausiai matadoras savo skraiste išprovokuoja bulių atlikti virtinę stilizuotų manevrų, taip pademonstruodamas savo meną ir bravūrą ir nuvargindamas gyvulį, kurį tada nuduria giliai tarp menčių susmeigdamas plieninę špagą.

Pirmasis į areną įžengsiantis matadoras bus 38 metų Juanas Mora. Po jo pasirodys legendinis 36 metų Jose Tomasas, o galiausiai su buliais kausis aktyvus šios ispanų tradicijos gynėjas, 28 metų katalonas Serafinas Marinas.

Šeši šiai koridai skirti buliai buvo išauginti ūkyje „El Pilar“.

Duos Dievas, man teks liūdna garbė nužudyti paskutinį bulių

Konservatyvus, koridos tradiciją palankiai vertinantis laikraštis ABC sekmadienį šį įvykį pavadino „bulių „fiestos“ Katalonijoje laidotuvėmis“. Ilgame straipsnyje primenami kai kurie ryškiausi koridų arenoje „La Monumental“ momentai.

„Duos Dievas, man teks liūdna garbė nužudyti paskutinį bulių“, – interviu AFP sakė S.Marinas. Pasak jo, jam labai svarbu būti ringe per paskutinę kovą prieš draudimo įsigaliojimą.

Katalonijos regiono parlamento nariai 2010 metų liepą balsavo už tai, kad nuo 2012 metų sausio 1-osios korida būtų uždrausta. Prieš tai gyvūnų teisių organizacijos surinko 180 tūkst. parašų po peticija, kuria buvo reikalaujama tokių debatų.

„Dėl to jaučiuosi blogai, liūdžiu. Jie atima visą tavo praeitį ir dalį ateities“, – sakė S.Marinas.

Koridos oponentai planuoja sekmadienį arenoje pakelti „laidotuvių tostą“ šiam sportui.

„Laimėjome mūšį, bet ne karą. Toliau kovosime dėl gyvūnų teisių Ispanijoje, Katalonijoje ir visur kitur“, – sakė Helena Escoda iš organizacijos „Prou“, kurios pavadinimas katalonų kalba reiškia „gana“.

Koridos Katalonijoje buvo pradėtos rengti dar 16-ajame amžiuje, bet dabar šiame regione, kaip ir visoje Ispanijoje, jų populiarumas mažėja.

2008 metais atlikta apklausa parodė, kad tik 22,5 proc. katalonų domisi šia tradicija. Barselonos arenoje „La Monumental“ per visus 2010 metus buvo surengta tik 18 kovų.

Tačiau koridos gerbėjai vilties dar neprarado: jie viliasi rasti 500 tūkst. rėmėjų ir pateikti savo pačių peticiją nacionaliniam parlamentui, kad korida būtų pripažinta kultūrine vertybe.

Jeigu jiems pavyks tai padaryti iki šių metų pabaigos, draudimas galbūt galėtų ir neįsigalioti. „Šiuo metu parašų rinkimas einasi lėčiau nei norėtume“, – pripažino koridos bulių augintojų sąjungos vadovas Carlosas Nunezas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius