Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 17 /2017 08 18

Teroro išpuolis Barselonoje: žuvusiųjų skaičius išaugo iki 13, daugiau kaip 100 sužeistų, du įtariamieji sulaikyti, vienas – nušautas

Ketvirtadienį Barselonoje į minią rėžėsi sunkvežimis. Incidentas įvyko įžymiojoje „Las Ramblas“ gatvėje, kuri itin lankoma turistų. Kaip praneša ispanų „El Pais“, tai – teroristinis išpuolis. Iš pradžių pranešta apie sulaikytą vieną įtariamąjį. Anot pareigūnų, tai – Drissas Oukabiras. Vėliau paskelbta, kad dar vienas įtariamasis sulaikytas, o kitas – nušautas. Už išpuolį atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“.
Įtariamasis Drissas Oukabiras
Įtariamasis Drissas Oukabiras / Ispanijos policijos nuotr,

Suprasti akimirksniu

  • Barselonoje į minią įsirėžė sunkvežimis;
  • 13 žmonių žuvo, dar bent 100 sužeistų;
  • Incidentas įvyko turistų lankomoje gatvėje;
  • Du įtariamieji, tarp jų Drissas Oukabiras, sulaikyti, o kitas – nušautas;
  • Nė vienas iš sulaikytųjų nėra vairuotojas;
  • Pareigūnai patvirtino, kad tai – teroro išpuolis;
  • Už išpuolį atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“.

Teroro išpuolis įvykdytas maždaug 17 valandą vietos (apie 18 valandą Lietuvos) laiku. Naujausiais duomenimis, kaip skelbia „Reuters“, remdamasi pareigūnais, per išpuolį Barselonoje žuvo 13 žmonių. Naujausiais duomenimis, 100 sužeistų, 15 iš jų – sunkiai. Anot „El Pais“, už išpuolį atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“, paskelbė džihadistų veiklą internete stebinti Jungtinių Valstijų organizacija „SITE Intelligence Group“. Ji citavo su džihadistais siejamą propagandos agentūrą „Amaq“.

BBC praneša, kad abu sulaikyti yra Ispanijos piliečiai kilę iš Meliljos ir Maroko.

„El Pais“ skelbia, kad sulaikyti du asmenys. Nė vienas iš jų esą nebuvo vairuotojas. Vėliau pranešta, kad dar vienas asmuo esą nušautas.

Ministras pirmininkas Mariano Rajoy „Twitter“ parašė, kad palaiko ryšį su vietos pareigūnais. Jis nurodė, kad tarnybų prioritetas šiuo metu yra padėti užpuolimo aukoms ir dirbančioms saugumo pajėgoms.

Policija paragino vietos gyventojus likti namuose ir vengti nebūtinų kelionių.

VIDEO: Šokiruojantis liudininko vaizdo įrašas iškart po teroro išpuolio Barselonoje

Tarp žuvusių – belgė

Belgijos užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje parašė, kad tarp žuvusiųjų Barselonoje yra šios šalies pilietis. Politikas belgų žiniasklaidai sakė, kad išpuolio auka tapo moteris.

Nyderlandų užsienio reikalų ministerija pranešė, kad per ataką buvo sužeisti trys Olandijos piliečiai. Ministerija nurodė palaikanti ryšį su jų artimaisiais.

„Jie toli nuo pavojaus ir buvo nugabenti į ligoninę“, – teigė ministerija.

Barselonoje dirbantis diplomatas iš Graikijos nurodė, kad trys iš sužeistųjų – moteris ir du jos vaikai – yra šios šalies piliečiai.

Anksčiau skelbta, kad įtariamasis D.Oukabiras, kaip manoma, yra marokiečių-prancūzų kilmės. Jis gimęs Marselyje, o šiuo metu gyveno Ripolo mieste, netoli Barselonos. Būtent jo vardu esą išnuomotas transporto priemonė, panaudotas išpuoliui. Skelbiama, kad šis vyras buvo išnuomojęs ir „Fiat Talento“. Vėliau patvirtinta, kad dokumentai, su kuriais nuomotas transportas, suklastoti. Policija išplatino D.Oukabiro nuotrauką, tačiau pamatęs ją, esą pareigūnams prisistatė su išpuoliu nieko bendra neturintis žmogus. Šis tvirtino, kad dokumentai buvo pavogti, o jis buvo Žironoje, 106 kilometrai nuo Barselonos, kai įvyko išpuolis. Vyras tvirtino, kad gali būti, kad dokumentus pavogė jo brolis. Dokumentai rasti transporto priemonėje.

Netrukus pranešta, kad aptiktas antrasis sulaikyto įtariamojo vardu išnuomotas furgonas, kuris, kaip įtariama, susijęs su incidentu.

Anksčiau Ispanijos pareigūnai pranešė ieškantys dviejų įtariamųjų.

Buvo pranešta, kad asmuo, įtariamas ketvirtadienį nukreipęs sunkvežimį į pėsčiuosius vienoje judriausių Barselonos miesto gatvių, po išpuolio buvo pasislėpęs bare, tačiau ši informacija paneigta.

Skaitykite lietuvės Indrės, gyvenančios Barselonoje, pasakojimą.

Vietos žiniasklaida taip pat praneša, kad du ginkluoti vyrai įsiveržė į restoraną „Luna d'Istanbul“. Buvo skelbiama, kad jie galimai paėmė žmonių įkaitais, tačiau ši informacija oficialiai nepatvirtinta, skelbia „El Mundo“.

„Reuters“ pranešė, kad uždaryta vietos metro stotis ir traukinių stotis.

Stevenas Turneris, dirbantis toje teritorijoje, BBC sakė, kad žmonės jo biure matė, kaip sunkvežimis rėžėsi į žmones. „Mačiau ant žemės gulinčius tris ar keturis žmones“, – teigė jis. Anot jo, įvykio vietoje daugybė – greitosios pagalbos automobilių ir ginkluotų pareigūnų.

Liudininkai žurnalistams pasakojo apie patirtą siaubą, kai žuvusiųjų kūnai buvo tempiami per Las Ramblos bulvarą, o tuo tarpu kiti žmonės bėgo patys, gelbėdami savo gyvybes.

VIDEO: Teroro išpuolis Ispanijoje: įvykių seka ir vaizdai

20-metis studentas Marcas Esparcia, gyvenantis Barselonoje, BBC pasakojo, kad pasigirdo didžiulis triukšmas ir visi pasileido bėgti. „Buvo daug žmonių, daugybė šeimų įvykio vietoje, tai – viena labiausiai lankomų vietų Barselonoje. Manau, kad keletą žmonių partrenkė. Tai buvo siaubinga, kilo panika. Siaubinga“, – kalbėjo jaunuolis, matęs baisų įvykį. Jis teigė šiuo metu besislepiantis „Starbucks“ kavinėje.

Aameras Anwaras pasakojo, kad kaip tik ėjo „Las Ramblas“ gatve žemyn, kai įvyko išpuolis. Tuo metu aplink jį buvo daugybė turistų.

„Išgirdau trenksmą ir visi gatvėje ėmė šaukti ir bėgti. Pamačiau moterį šalia manęs, kuri šaukėsi savo vaikų“, – pasakojo jis.

„Pareigūnai į įvykio vietą atvyko labai greitai, pareigūnai – su ginklais, jų yra visur. Tuomet jie ėmė visus raginti pasitraukti toliau nuo šios vietos“, – pridūrė jis.

VIDEO: Liudininkų vaizdo įrašai: Barselonoje į minią rėžėsi furgonas

Žmonės perspėjami likti Katalonijos aikštės nuošaly.

Anot ispanų leidinio „El Pais“, visos centro parduotuvės ir kavinės buvo nedelsiant evakuotos. Tuomet pareigūnai pradėjo vairuotojo sulaikymo operaciją. Į žmones esą buvo įsirėžta, kai šie ėjo per gatvę, užsidegus žaliam šviesoforo signalui. Vairuotojas išlipo ir paspruko pėsčiomis.

Anot pareigūnų, išpuoliui esą buvo pasitelkti du furgonai: vienu įvykdyta ataka, kitu planuota pabėgti.

Sunkvežimiai ir automobiliai ne kartą panaudoti išpuoliams Europoje vykdyti.

Po išpuolio Barselonoje JAV siūlo pagalbą Ispanijai

Jungtinės Valstijos antradienį pasiūlė savo paramą Ispanijai, praėjus kelioms valandoms po išpuolio Barselonoje.

Valstybės sekretorius Rexas Tillersonas taip pat sakė, jog amerikiečiams Ispanijoje yra teikiama konsulinė pagalba. Jis paragino Barselonoje esančius JAV piliečius susisiekti su savo šeimomis.

„Teroristai visame pasaulyje turi žinoti – Jungtinės Valstijos ir mūsų sąjungininkės yra pasiryžusios jus surasti ir patraukti atsakomybėn“, – per spaudos konferenciją su gynybos sekretoriumi Jimu Mattisu ir jų kolegomis iš Japonijos sakė R.Tillersonas.

Kiek vėliau JAV prezidentas D.Trumpas taip pat pasmerkė išpuolį.

„Jungtinės Valstijos smerkia teroristinį išpuolį Ispanijoje, Barselonoje, ir padarys viską, kas būtina, kad jai padėtume“, – socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje parašė prezidentas.

„Būkite tvirti ir stiprūs, mes jus mylime!“, – pridūrė jis.

Didžiausia ataka – 2004-aisiais

Ispanija susidūrė su didžiausia džihadistų ataka Europoje 2004 metų kovą, kai po traukinių sprogdinimo Madride žuvo 191 žmogus. Atsakomybę už šią ataką prisiėmė grupuotės „Al Qaeda“ įkvėpti ekstremistai.

Užpernai liepą Barselonoje užpuolikas šaudė netoli Las Ramblas bulvaro ir taip sužeidė du žmones. Tačiau policija tada nenustatė užpuoliko atakos motyvų, jam pabėgus iš įvykio vietos.

VIDEO: Išgąstis ir kraujas: užfiksuoti kraupūs vaizdai po išpuolio Barselonoje
VIDEO: Šokiruojantis liudininko vaizdo įrašas iškart po teroro išpuolio Barselonoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius