Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barselonos atakos įtariamasis D.Oukabiras feisbuke užsipuldavo žydus

Ketvirtadienį Barselonoje buvo įvykdytas kruvinas teroro išpuolis, nusinešęs mažiausiai 13 gyvybių. Vienas iš sulaikytų įtariamųjų – 28 metų amžiaus Maroke gimęs Drissas Oukabiras. Vyras jau anksčiau kalėjo Ispanijoje, o jo paskyra socialiniame tinkle atskleidžia aštrias politines pažiūras, rašo „The Guardian“.
Įtariamasis Drissas Oukabiras
Įtariamasis Drissas Oukabiras / Ispanijos policijos nuotr,

Įtariamasis ketvirtadienį buvo suimtas Ripolio mieste, nuo Barselonos nutolusiame apie 95 km. Katalonijos regiono policijos pareigūno Josepo Lluiso Trapero teigimu, D.Oukabiras nevairavo į žmonių minią įsirėžusio sunkvežimio.

Remiantis D.Oukabiro „Facebooko“ paskyra, kuri vėliau buvo uždaryta, įtariamasis anksčiau gyveno Prancūzijos Marselio mieste. Policijos šaltinių teigimu, šiuo metu jis turi Ispanijoje gyvenantiems užsieniečiams išduotą tapatybę patvirtinančią kortelę (NIE).

D.Oukabiras anksčiau sėdėjo Ispanijos Figereso kalėjime, iš kurio buvo paleistas 2012-aisiais. Ispanijos laikraštis „ABC“ pranešė, kad anksčiau jis buvo suimtas pareiškus kaltinimus smurtu, tačiau nebuvo įtariamas ryšiais su džihadistais.

Su terorizmu kovojantys pareigūnai laikraščiui „El Pais“ sakė, kad D.Oukabiras kiek anksčiau šiemet lankėsi Madride. Šiuo metu pareigūnai bando išsiaiškinti, kur įtariamasis buvo apsistojęs ir su kuo susitiko.

Manoma, kad jis iš Maroko į Barseloną atvyko rugpjūčio 13 dieną.

Reiškė politines pažiūras

D.Oukabiro byloje rašoma, kad jis gimė 1989-ųjų sausio 13 dieną Maroko mieste Agbaloje.

Įtariamasis „Facebooke“ pasidalijo nuotrauka, kurioje jis užfiksuotas sėdintis paplūdimyje. Paskyroje nurodyta, kad D.Oukabiras mėgsta repo muziką, amerikiečių serialą „Kalėjimo bėgliai“, mėgstamiausia vyro knyga – Koranas.

Išpuoliu įtariamas vyras socialiniuose tinkluose reiškė ir politines pažiūras.

Liepos pabaigoje jis pasidalijo nuotrauka, kurioje užfiksuota, kaip Izraelio karys sulaiko musulmoniška skara prisidengusį berniuką. Ant jos buvo užrašyta: „Kokia nelaimė arabams. Net vaikai negali apsisaugoti nuo kolonializmo.“

Porą mėnesių anksčiau jis keletą kartų pasidalijo vaizdo įrašu, skelbiančiu, kad „žydų išsivadavimo melas“ yra skirtas skatinti sionizmą ir žydų pranašumą.

Iškart po to, kai buvo paviešinta D.Oukabiro tapatybė, įtariamojo paskyrą užplūdo įžeidžiančios žinutės.

Ketvirtadienio naktį buvo sulaikytas dar vienas įtariamas atakos vykdytojas, gimęs su Maroku besiribojančiame autonominiame Ispanijos mieste Melijoje. Jį suėmė Alkanare – mieste, kur ketvirtadienio naktį name nugriaudėjo sprogimas, galimai susijęs su išpuoliu Barselonoje.

VIDEO: Šokiruojantis liudininko vaizdo įrašas iškart po teroro išpuolio Barselonoje

Pareigūno teigimu, incidento metu žuvo mažiausiai vienas žmogus, įtariama, kad pastate buvo gaminamas sprogmuo.

Suklastoti dokumentai

Ketvirtadienį Barselonoje į minią rėžėsi sunkvežimis. Incidentas įvyko įžymiojoje „Las Ramblas“ gatvėje, kuri itin lankoma turistų. Teroro išpuolis įvykdytas maždaug 17 valandą vietos (apie 18 valandą Lietuvos) laiku.

Du įtariamieji, tarp jų Drissas Oukabiras, sulaikyti, dar vienas – nušautas. Būtent jo vardu esą išnuomota transporto priemonė, panaudota išpuoliui. Skelbiama, kad šis vyras buvo išsinuomojęs ir „Fiat Talento“. Vėliau patvirtinta, kad dokumentai, su kuriais nuomotas transportas, suklastoti.

Penktadienį ryte bandyta įvykdyti dar vieną išpuolį – Kambrilse, kuris yra 120 kilometrų atstumu nuo Barselonos, buvo nukauti keturi teroristai, vienas sužeistas. Pastarasis buvo suimtas, tačiau neišgyveno.

„Įtariami teroristai buvo (automobilyje) „Audi A3“ ir partrenkė keletą žmonių, o tada rėžėsi į policijos patrulį ir kilo susišaudymas“, – pranešė Katalonijos regioninės vyriausybės atstovas.

Iš pradžių policija pranešė, kad jie vilkėjo mirtininkų liemenes, tačiau vėliau paaiškėjo, kad jos buvo netikros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius