Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bavarijos rinkimai kelia nerimą Vokietijoje

Bavarijoje sekmadienį vyks rinkimai, kurioje išpopuliarėję kraštutiniai dešinieji ir kairieji po šešių dešimtmečių pakeis politinį peizažą ne tik turtingiausioje Vokietijos žemėje, bet ir Berlyne. Šalį apėmė diskusijos, ar radikali partija „Alternatyva Vokietijai“ nemėgina grąžinti gestapo ir štazi laikų, kai paskatino mokinius skųsti mokytojus, neva nukrypstančius nuo politinio neutralumo normų. Viena iš partijos įkurtų interneto svetainių skundikams penktadienį buvo išjungta. Ji esą patyrė kibernetinę ataką.
Rinkimai Bavarijoje
Rinkimai Bavarijoje / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Vokietija Bavarija

„Alternatyva Vokietijai“, išrinkta į kitų žemių parlamentus, pirmąkart pateks ir į Bavarijos. Radikali, prieš imigrantus pasisakanti partija išpopuliarėjo, nors Bavarijos krikščionys demokratai uoliai seka partijos įkūrėjo nurodymu visada būti dešiniausiems.

Kai prieš trejus metus per žemę nusidriekė pagrindiniai migrantų srautai, krikščionys demokratai Miunchene pareikalavo iš krikščionių demokratų Berlyne uždaryti sienas. O buvęs Bavarijos premjeras, tapęs naujuoju vidaus reikalų ministru, dukart stojo prieš Angelą Merkel ir vos nesužlugdė jos vyriausybės.

Bet tai nepadėjo. Tie rinkėjai, kuriems norisi kovoti su imigracija, pabėgo pas radikalus, o tie, kuriuos atbaidė krikščionių demokratų slydimas į dešinę, pasirinko žaliuosius. Ši tradiciškai maža partija išpopuliarėjo taip, kad poryt tikisi antrosios vietos šiaip jau kairiesiems priešiškoje žemėje.

Tačiau radikalai stojo į kovą su tuo, ką vadina vienašališku kairiųjų ir žaliųjų pasaulėžiūros skleidimu mokyklose ir iškraipytu partijos pasaulėžiūros pristatymu. Ji įkūrė interneto puslapį, kur moksleiviai gali skųsti mokytojus ir pasmerkti, jeigu jie nukrypsta nuo politinio neutralumo taisyklių. Ironiška, jos įvestos, kad nebūtų propaguojamas nacizmas. Partija sako sulaukusi skundų.

„Kai raginama smerkti žmones, smerkti anonimiškai, juos skųsti, nes jie turi savo nuomonę, nesutampančią su jūsiške – tai primena labai tamsius mūsų istorijos skirsnius. Tai, tiesą sakant, štazi metodai. Jiems ne vieta Vokietijoje“, – teigia Vokietijos teisingumo ministrė Katarina Barkley.

Radikalų lyderis kitą skandalą sukėlė savaitgalį, kai beveik žodis žodin kalboje pakartojo Hitlerio valdymo pradžioje paskelbtą skundą apie globalistus, atitrūkusius nuo tėvynės, nors pats kalbų panašumus neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius