Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 14 /16:08

BBC: rusų pilotas pernai bandė numušti britų karinių pajėgų lėktuvą

Praėjusį rugsėjį Rusijos pilotas bandė numušti Jungtinės Karalystės karinių oro pajėgų lėktuvą. Jis paleido dvi raketas manydamas, kad turi leidimą šaudyti, o rusai tvirtino, kad dėl incidento kaltas gedimas, pranešė britų nacionalinis transliuotojas BBC. Tačiau... ar tikrai?
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / „Cover Images“/„Scanpix“

Po incidento Rusija tvirtino, kad jį sukėlė techninis gedimas, o Didžiosios Britanijos gynybos ministerija bent jau viešai sutiko su šiuo paaiškinimu.

Tačiau, pasak BBC kalbintų šaltinių Vakarų gynybos institucijose, perimti Rusijos pranešimai byloja ką kita.

Praėjusių metų rugsėjo 29 d. Didžiosios Britanijos žvalgybinis lėktuvas RC-135 „Rivet“ su 30 žmonių orlaiviu vykdė stebėjimo misiją virš Juodosios jūros ir skrido tarptautinėje oro erdvėje, kai prie jo prisijungė du Rusijos naikintuvai Su-27.

Vienas iš rusų pilotų, gavęs neaiškų įsakymą iš valdymo centro, manė, kad jam buvo duotas leidimas taikytis į britų lėktuvą, atskleidė perimti radijo pranešimai.

Su BBC žurnalistais kalbėjusio gynybos šaltinio teigimu, kontrolės pasakė pilotams kažką panašaus į – „jūs turite taikinį“. Vienas iš pilotų dviprasmišką pranešimą suprato kaip leidimą atidengti ugnį.

Straipsnyje rašoma, kad kitas rusų pilotas įsakymą suprato ne taip ir ėmė aršiai prieštarauti.

„Zuma press“/„Scanpix“/Rusijos naikintuvas „Su-35“
„Zuma press“/„Scanpix“/Rusijos naikintuvas „Su-35“

Raketa buvo paleista sėkmingai, tačiau nesugebėjo užfiksuoti taikinio ir praskriejo pro šalį. Taigi tai buvo ne techninis gedimas, o sprendimo klaida, pažymėjo BBC.

Esą po pirmojo smūgio tarp abiejų pilotų kilo ginčas, kurio metu kitas pilotas paklausė savo kolegos, ką jis mano darąs. Tačiau pirmasis pilotas nusprendė paleisti dar vieną raketą, kuri, pasak gynybos šaltinių, „nukrito nuo sparno“. Tai leidžia manyti, kad naikintuvo sistema patyrė techninį gedimą arba kad raketos paleidimas buvo nutrauktas paskutinę akimirką.

Šaltinių teigimu, neaiškus pranešimas iš Rusijos valdymo centro rodo ypatingą visų susijusių šalių neprofesionalumą. Pavyzdžiui, NATO pilotai, prašydami leidimo atidengti ugnį, vartoja labai tikslią kalbą.

Teigiama, kad tuo pat metu pokalbio klausėsi britų šnipinėjimo lėktuvas, kuriame įrengti ryšio perėmimo jutikliai. Beveik 30 žmonių galėjo išgirsti pranešimus, kurie galėjo lemti jų mirtį.

„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Benas Wallace'as
„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Benas Wallace'as

Praėjus trims savaitėms po incidento tuometinis Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Benas Wallace'as patvirtino, kad įvyko „potencialiai pavojingas susidūrimas“.

„Mes nelaikome šio incidento sąmoninga rusų eskalacija, o mūsų analizė rodo, kad tai buvo nesėkmė“, – spalio 20 d. pareiškime įvertino B.Wallace'as.

Tačiau Jungtinių Valstijų gynybos šaltiniai incidentą apibūdino kur kas rimčiau.

„Incidentas buvo daug rimtesnis, nei atrodė iš pradžių, ir galėjo būti laikomas karo veiksmu“, – leidiniui „The New York Times“ tvirtino šaltiniai.

Gali būti, kad Didžiosios Britanijos gynybos ministerija nenorėjo atskleisti šio atvejo detalių, nes siekė išvengti tikrojo savo žvalgybos duomenų rinkimo masto ir perimtų pranešimų turinio atskleidimo.

Nė viena pusė nenorėjo eskaluoti situacijos, kuri galėjo sukelti karinę konfrontaciją su Rusija.

Nepaisant pavojingo incidento, Didžiosios Britanijos karinės oro pajėgos toliau vykdė žvalgybinius skrydžius virš Juodosios jūros. Nuo to laiko žvalgybinius orlaivius lydėjo naikintuvai „Typhoon“.

Po paskelbto BBC straipsnio Dauningo gatvė patvirtino, kad tuometinis gynybos ministras B.Wallace'as parlamento nariams pateikė visą informaciją po praėjusių metų incidento.

„Gynybos sekretorius išdėstė detales, susijusias su netinkamu raketos paleidimu, ir manau, kad tai teisinga. Manau, kad jis pateikė tokio lygio detales, kokias tuo metu galėjo pateikti parlamentui“, – ketvirtadienį sakė oficialus Jungtinės Karalystės premjero atstovas spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius