-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

BBC žvaigždė Jimmy Savile'as keturis dešimtmečius galėjo seksualiai išnaudoti nepilnametes

Velionis Jimmy Savile'as – BBC televizijos žvaigždė, atsidūrusi vaikų sekso skandalo, kuris sukrėtė šį valstybės finansuojamą transliuotoją, centre, – daugiau kaip per keturis dešimtmečius galėjo išnaudoti iki 25 aukų, kurių jauniausioms buvo 13 metų, antradienį pranešė policija.
Jimmy Savile
Jimmy Savile / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Pedofilija BBC

Detektyvai sako, kad vykdo tyrimą dėl 120-čia įtarimų, susijusių su J.Savile'u – ekscentrišku vaikų laidų vedėju, kuris garsėjo ir savo darbu televizijoje, ir labdaringa veikla. Įtarimai jo atžvilgiu į viešumą iškilo tik kiek daugiau nei prieš savaitę.

Daugybė įtariamų jo aukų prakalbo viešai ir sukėlė žiniasklaidos audrą, kuri iškėlė keblių klausimų BBC, tarp jų – ir dėl to, ar transliuotojas galėjo dangstyti J.Savile'o nusikaltimus, kurių kai kurie, kaip kalbama, buvo įvykdyti BBC patalpose.

Karalienė Elizabeth II 1990 metais už labdaringą veiklą J. Savile'ą įšventino į riterius.

BBC naujasis bosas George'as Entwistle'as pirmadienį buvo priverstas atsiprašyti tų moterų, kurias, kaip įtariama, seksualiai išnaudojo J.Savile'as. Jis mirė pernai, būdamas 84 metų amžiaus.

Aštuonios moterys jau pateikė kriminalinius skundus dėl J.Savile'o – du yra susiję su išžaginimu, o šeši – su seksualiniu smurtu. Policijos tyrimui vadovaujantis Peteris Spindleris sakė numatantis, kad į viešumą išeis ir daugiau aukų.

„Manau, kad iškils 20–25 aukos“, – sakė jis reporteriams ir pridūrė, kad minėtos aštuonios moterys įtariamų nusikaltimų metu daugiausia buvo 13–16 metų amžiaus.

„Jo nusikalstamo elgesio modelis tikrai atrodo esantis nacionalinio masto“, – sakė P.Spindleris. Jis pridūrė, kad mergaitės buvo seksualiai išnaudojamos keturis dešimtmečius ir kad anksčiausias atvejis, apie kurį pranešama, esą buvo 1959 metais.

Cigarus rūkydavęs labai šviesių plaukų J.Savile'as, dėvėdavęs akį rėžiančius drabužius, kaltinamas tuo, kad naudodamasis savo, kaip žvaigždės statusu, seksualiai išnaudojo mergaites.

Šis buvęs didžėjus važinėdavo po Londoną „Rolls-Royce“, o karalienė Elizabeth II 1990 metais už jo labdaringą veiklą įšventino jį į riterius.

Aštuonios moterys jau pateikė kriminalinius skundus dėl J.Savile'o – du yra susiję su išžaginimu, o šeši – su seksualiniu smurtu.

Jam pernai mirus, jis buvo pašarvotas aukso spalvos karste viename viešbutyje ir palaidotas su treningais.

Kai kurios numanomos jo aukos yra sakiusios, kad BBC klestėjo seksualinio išnaudojimo kultūra, kai J.Savile'as buvo savo šlovės viršūnėje, 8-ajame ir 9-ajame dešimtmečiuose, ir kad ją palaikant dalyvavo ir kitos gerai žinomos žvaigždės.

„BBC (atžvilgiu) tyrimo neatliekame, tirsime tik ... konkrečių asmenų veiklą, jei bus kokių nors įrodymų“, – sakė P.Spindleris, kuris atmetė užuominas, kad policija tiria seksualinio išnaudojimo tinklą BBC.

„Esu labai patenkintas BBC teikiama pagalba. Jie gerai bendradarbiauja (su tyrėjais)“, – pridūrė jis.

Kadangi J.Savile'as yra miręs, jis pats nebus jokio kriminalinio tyrimo ašis. Vietoje to, kaip sakė P.Spindleris, pagrindinis tyrimo tikslas yra pripažinti aukas ir paviešinti įvykius.

Detektyvai siekia kuo skubiau parengti ataskaitą kartu su Nacionaline žiaurumo vaikų atžvilgiu prevencijos draugija (NSPCC) ir pažiūrėti, kokias išvadas galima padaryti.

Pernai BBC naujienų laidos „Newsnight“ vykdytas tyrimas buvo padėtas į lentyną, todėl kritikai ėmė kalbėti, kad BBC bosai žinojo apie tuos įtarimus, bet tylėjo.

BBC tai paneigė. „Newsnight“ redaktorius Peteris Ripponas sakė, jog sprendimą neskelbti tos istorijos priėmė dėl to, kad įtarimų J.Savile'o atžvilgiu nebuvo galima pagrįsti.

Ministras pirmininkas Davidas Cameronas įsikišo į skandalą ir paragino BBC atlikti vidaus tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius