Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Belgijoje norima įteisinti nepilnamečių eutanaziją

Belgijoje trečiadienį suintensyvėjo diskusijos dėl pasiūlymo legalizuoti eutanaziją nepilnamečiams šalyje, kuri yra viena iš nedaugelio, leidžiančių taikyti eutanaziją vyresniems nei 18 metų žmonėms
Eutanazija Nyderlanduose įteisinta 2002 metais
Eutanazija Nyderlanduose įteisinta 2002 metais / AFP nuotr.

Siūlomas įstatymas įteisintų eutanaziją nepilnamečiams, jeigu jie būtų pripažinti galintys savarankiškai ją pasirinkti. Už tokį įstatymą pasisako trys ketvirtadaliai Belgijos gyventojų, rodo neseniai atlikta visuomenės apklausa.

Už tokį įstatymą pasisako trys ketvirtadaliai Belgijos gyventojų.

Trečiadienį 16 pediatrų paragino įstatymų leidėjus įteisinti tai, kas pasak kai kurių, kas jau neoficialiai vyksta.

„Patirtis rodo, kad sunkių ligų ir neišvengiamos mirties atvejais nepilnamečiai labai greitai subręsta iki tiek, kad jie dažnai gali geriau įvertinti gyvenimą ir išsireikšti, nei sveiki žmonės“, – sakė gydytojai.

Tačiau šiam projektui prieštaraujantys religiniai lyderiai trečiadienį paskelbė pareiškimą, kuriame prašo juos išgirsti „visą visuomenę liečiančiuose“ debatuose.

„Reiškiame la bai didelį susirūpinimą dėl pavojaus, kad toks grėsmingas dalykas bus vis labiau paprastinamas“, – sakė krikščionių, musulmonų ir žydų lyderių grupė.

„Gležnų žmonių eutanazija, nesvarbu ar jie yra vaikai ar neįgalieji, visiškai nesuderinama su jų kaip žmogiškų būtybių sąlyga, – pažymi jie. – Mes negalime sutikti su logika, kuri veda prie visuomenės pagrindų griovimo“.

Belgija jau yra eutanazijos pionierė; ši praktika suaugusiesiems buvo legalizuota 2002 metais.

Pastarąjį dešimtmetį eutanazijos atvejų per metus padaugėjo nuo 235 atvejų 2003-iaisiais iki 1 432 atvejų 2012-aisiais.

Gydytojai paprastai skiria tokiems pacientams stipraus poveikio raminamųjų, o paskui suleidžia kito vaisto širdžiai sustabdyti.

Tik kelios valstybės yra legalizavusios eutanaziją ar artėja prie jos. Nyderlanduose eutanazija yra legali tam tikromis aplinkybėmis, taip pat – vyresniems nei 12 metų vaikams su tėvų sutikimu. Kitur Europoje eutanazija yra legali tik Liuksemburge. Pagalba nusižudant, kai gydytojai padeda pacientui numirti, bet aktyviai jo nežudo, leidžiama Šveicarijoje.

Amerikoje Oregono valstija taip pat patenkina savižudybės su pagalba prašymus nepagydomomis ligomis sergantiems gyventojams nuo 18 metų.

uzsienis@bns.lt, +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius