-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Belgijoje tūkstančiai žmonių pagerbė vaikų darželyje nužudytus vaikus ir auklę

Tūkstančiai Belgijos gyventojų dalyvavo gedulingose eitynėse, pagerbdami per užpuolimą vaikų darželyje peiliu nudurtus du vaikus ir auklę.
Gedulingos eitynės Belgijoje
Gedulingos eitynės Belgijoje / „Scanpix“ nuotr.

Pasak policijos, apie 8000 žmonių, tarp jų daug šeimų su vaikais, išėjo į gatves Dendermondės miestelyje, esančiame už 30 kilometrų į vakarus nuo Briuselio. Šios eitynės baigėsi prie penktadienį atakos taikiniu tapusio vaikų darželio, kurio pavadinimas „Fabeltjesland“ reiškia „Pasakų šalis“.

20 metų bedarbiui Belgijos piliečiui prokurorai pateikė kaltinimus dėl vaikų ir moters nužudymo, taip pat dėl 12 kitų žmonių, iš jų 10 vaikų, sužalojimo per ataką, kuri, kaip manoma, buvo surengta be jokių motyvų.

Vietos žiniasklaida įtariamą žudiką praminė Džokeriu, nes užpuolimo metu jis buvo išsidažęs veidą baltai, su juodais ratilais aplink akis kaip piktasis genijus iš filmų apie Betmeną.

Į vaikų darželį penktadienio rytą jis atėjo sakydamas, jog nori kažko paklausti, tada įsiveržė vidun ir pradėjo badyti aukas dideliu peiliu. Po šio išpuolio vyriškis iš darželio išvažiavo dviračiu.

Sekmadienį gedulingų eitynių dalyviai sakė, kad visas miestelis buvo sukrėstas.

„Skaudžiai išgyvena visa bendruomenė, – sakė metukų vaiką turinti Elke van Goethem. – Manau, kiekvienas turi pažįstamų, kurių vaikai buvo sužaloti arba nužudyti.“

Eddie Gaillard'as sakė, kad žmonės sutrikę: „Tai neįtikėtina, niekas to nesupranta.“

Trejų metų sūnų turinti Sophie Smits teigė norinti išreikšti solidarumą šios nelaimės aukų šeimomis.

„Auginame trejų metų sūnų. Be abejo, toks siaubingas nutikimas smogia tiesiai į širdį“, – sakė ji.

Nužudyti kūdikiai buvo šešių ir devynių mėnesių, taip pat nudurta 54 metų auklė. Pasak ligoninės darbuotojų, kai kuriems sužalotiems vaikams reikės atlikti plastines operacijas.

Prie vaikų darželio buvo sudėta daugybė gėlių, pliušinių meškiukų ir kitų žaislų. Pareigūnai nurodė, kad ši vaikų globos įstaiga nebebus atidaryta.

Pasak prokuroro Jano Kerkhofso, bylos tyrėjai dar nenustatė įtariamo užpuoliko motyvų. Sulaikytas jaunuolis, kuris gyveno vienas už maždaug 30 kilometrų nuo Dendermondės esančiame kaime, per apklausą atsisakė kalbėti.

Belgų spauda praneša, kad jo vardas yra Kimas De Gelderis. Kaimynai jį apibūdino kaip apdairų, ekscentrišką ir dviračiu važinėti mėgstantį žmogų.

Dvidešimtmetis anksčiau nebuvo pakliuvęs į teisėsaugos akiratį. Sulaikant jis turėjo peilį, kirvelį, pistoleto imitaciją ir vilkėjo neperšaunamą liemenę. Nusikaltimo vietoje rasti dar du peiliai.

„Neradome siūlo galo, – sakė J.Kerkhofsas. – Jie nieko apie tai nepasakojo. Mes galime tik įsivaizduoti. Kai jaunas vyriškis šitaip pasielgia su kūdikiais, apsiginklavęs trimis peiliais, kirviu ir neperšaunama liemene, galima tik įsivaizduoti, kokie buvo jo motyvai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius