Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Belgijos aukšto rango policijos vadovas atsistatydina dėl įtariamo pareigūnų žiaurumo

Belgijoje ketvirtadienį laikinai atsistatydino jau antras aukščiausio rango policijos pareigūnas, pasirodžius vaizdo įrašui, kuriame matyti, kaip oro uosto policijos pareigūnai žiauriai ant žemės paguldo sulaikytą slovaką.
Jozefo Chovaneco sulaikymas
Jozefo Chovaneco sulaikymas / „Scanpix“/AP nuotr.

Šis vaizdas priminė afroamerikiečio George'o Floydo žūtį jį suimant JAV policijai.

2018 metų vasarį padarytuose stebėjimo kamerų įrašuose, su kuriais susipažino AFP, užfiksuota, kaip Jozefas Chovanecas yra išsodinamas iš lėktuvo Belgijos Šarlerua oro uoste, nes lipdamas į lėktuvą atsisakė parodyti savo bilietą.

J.Chovanecas, kuris po šio incidento mirė, buvo uždarytas į sulaikymo kamerą, kur, kaip matyti siaubą keliančiame vaizdo įraše, daužė savo galvą į sieną, kol jo veidas apsipylė krauju.

Taip pat matyti, kaip į kamerą įėjo keli pareigūnai uždėti jam antrankių, tačiau sulaikytajam nenurimus, pareigūnai sugrįžo ir jį paguldė ant grindų, o vienas atsisėdo ant jo krūtinės ir nesitraukė 16 minučių.

Tuo tarpu viena policijos pareigūnė kameroje šoko ir iškėlusi ranką rodė nacistinį pasveikinimą.

J.Chanovecas buvo nugabentas į ligoninę, kur jį ištiko koma ir jis mirė, oficialiai – nuo širdies smūgio.

Per spaudos konferenciją Briuselyje nuo 2017 metų gruodžio transporto policiją kontroliuojančio Administracinės policijos generalinio direktorato vadovas Andre Desenfantsas sakė, kad buvo „giliai paveiktas“ ir „šokiruotas“ šio įrašo. Jis taip pat paskelbė apie savo sprendimą atsistatydinti, kol vyksta vidinis tyrimas.

„Pirmiausia mane sukrėtė mano pamatyti vaizdai... bet taip pat ir tai, kad aš nežinojau apie šių vaizdo įrašų turinį“, – sakė jis.

Pasak A.Desenfantso, sprendimas laikinai pasitraukti buvo jo „asmeninis sprendimas“, kuriam pritarė federalinės policijos generalinis komisaras policijos pajėgų vadas Marcas De Mesmaekeris, šį postą užimantis tik nuo 2018 metų vasario.

„Nežiūrima rimtai“

J.Chovaneco našlės Henrietos Chovancovos teisininkų komandos teigimu, ji nusprendė paviešinti šiuos vaizdo įrašus, nepaisydama jų patarimo to nedaryti, nes nenorėjo taikstytis su dvejus metus užsitęsusiu tyrimu.

„Mūsų klientė norėjo parodyti šiuos įrašus pasauliui, nes ji nebepasitiki baudžiamuoju tyrimu“, – pareiškė našlę atstovaujančių teisininkų komandos narys Lennertas Dierickxas.

„Jai atrodė, kad į bylą yra nežiūrima rimtai“, – pridūrė jis.

J.Chovaneco mirtis priminė G.Floydo mirtį gegužės mėnesį Mineapolyje dėl šiurkščių policininkų veiksmų jį areštuojant. Suėmimo metu policijos pareigūnas laikė keliu prispaudęs jo kaklą.

„Man tiesiog liūdna“, – sakė H.Chovancova laikraščiui „De Morgen“.

„Dar liūdniau, kad jie bandė nuslėpti mano vyro mirtį, lyg jis būtų šiukšlė, kuri turėjo pradingti“, – kalbėjo ji.

Belgijos vidaus reikalų ministras Pieterio de Cremo pareiškė, kad aukščiausi policijos pareigūnai iki šios savaitės nežinojo apie šių vaizdo įrašų pobūdį.

„Mes tai sužinojome vakar ryte, kaip ir žiniasklaida. Vaizdai yra šokiruojantys, policininkų elgesys yra nepriimtinas“,- sakė jo atstovas Erikas Eenaertsas.

Pasak jo, su šiuo incidentu susijusiems pareigūnams bus skirtos drausminamosios priemones, o nacistinį pasveikinimą rodžiusi pareigūnė perkelta dirbti į kontorą.

„Mes taip pat turime išsiaiškinti, kodėl šie įrašai nepasiekė aukščiausiųjų pareigūnų“, – pridūrė jis.

Pirmasis apie įrašus paskelbė belgų dienraštis „Het Laatse Nieuws“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius