Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 03 /19:32

Belgijos karalius Albertas II atsisako sosto

Du dešimtmečius valdęs šalį Belgijos karalius Albertas II trečiadienį paskelbė atsisakąs sosto savo sūnaus Philippe'o (Filipo) labui.
Belgijos karalius Albertas II ir karalienė Paola
Belgijos karalius Albertas II ir karalienė Paola / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Belgija

„Aš ketinu atsižadėti sosto liepos 21 dieną“, – pareiškė monarchas savo kalboje, tiesiogiai transliuotoje tautai iš karališkųjų rūmų.

„Karaliavau 20 metų, manau dabar laikas perduoti deglą kitai kartai, – pasakė Albertas II. – Princas Philippe'as yra pasirengęs pakeisti mane“.

Karalius pažymėjo, kad jo „amžius ir sveikata“ nebeleidžia jam eiti savo pareigų taip, kaip jis norėtų.

Princas Philippe'as, studijavęs Oksforde, Trejybės koledže, ir Stanfordo universitete, jau yra vadovavęs Belgijos prekybos delegacijoms, kurios lankėsi Jungtinėse Valstijose, Kinijoje, Tailande. Jis turi keturis vaikus.

Rugpjūtį sueitų 20 metų, kaip Albertas II valdo 10,5 milijono gyventojų turinčią karalystę. Šalis liepos 21-ąją švenčia nepriklausomybės dieną, kuri, daugelio nuomone, yra tiesiog ideali diena karaliui perduoti skeptrą.

Albertas II atliko svarbų vaidmenį savo nedidelės kelių kalbų suskaldytos šalies politiniame gyvenime.

Jam vadovaujant, susipriešinę politikai 2011-ųjų pabaigoje pagaliau susitarė dėl vyriausybės – iki šio susitarimo šalis net 541 dieną gyveno be vyriausybės.

1831 metais Belgija tapo nepriklausoma nuo Nyderlandų.

Albertas yra antrasis karaliaus Leopoldo III (1901-1983) ir Švedijos princesė Astridos (1905-1935) sūnus, karūnuotas po savo vyresniojo įpėdinio neturėjusio brolio karaliaus Baudouino mirties 1993 metais. Jis turi tris vaikus.

1999 metais Belgijos žiniasklaida paskelbė, kad Albertas II turi ir ketvirtą vaiką, dukterį, iš nesantuokinių ryšių septintajame dešimtmetyje. Tačiau karališkieji rūmai neigė šiuos gandus.

Nuo nepriklausomybės paskelbimo Saksonijos-Koburgo ir Gotos konstitucinė monarchija turėjo šešis karalius ir buvo vadinama paprastai – Belgijos karališkaisiais rūmais.

Monarcho pareigos – atstovauti Belgijai savo šalyje ir užsienyje valstybinių vizitų, prekybos misijų, aukšto lygio tarptautinių susitikimų metu, domėtis Belgijos visuomene, kultūra ir verslu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius