Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Belgijos parlamentas balsavo už įstatymą, draudžiantį viešumoje dėvėti burkas ir hidžabus

Belgijos parlamento žemieji rūmai ketvirtadienį pritarė įstatymo projektui, kuriame numatyta uždrausti viešose vietose dėvėti veidą dengiančius musulmoniškus hidžabus ir burkas.
90 proc. Afganistano moterų namuose patiria smurtą
Belgijos parlamentas balsavo už įstatymą, draudžiantį viešumoje dėvėti burkas ir hidžabus. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po šio sprendimo Belgija gali tapti pirmąja šalimi Europoje, kuri tokių šydų dėvėjimą pripažins baudžiamąja veika.

Už šį įstatymo projektą, kurį jo rengėjai vadina saugumo priemone, balsavo 136 parlamentarai, du įstatymų leidėjai susilaikė.

Šis teisės aktas, draudžiantis viešumoje dėvėti visą veidą ar jo dalį dengiančius drabužius, gali įsigalioti jau artimiausiais mėnesiais, nes beveik neabejojama, kad aukštieji parlamento rūmai –Senatas – jo nevetuos.

Tačiau šio draudimo įsigaliojimas gali būti atidėtas, nes praėjusią savaitę žlugo koalicinė vyriausybė ir veikiausiai teks rengti pirmalaikius rinkimus, prieš kuriuos bus paleistas parlamentas.

Didžiausią musulmonų bendruomenę Europoje turinti Prancūzija taip pat ketina uždrausti viešumoje dėvėti hidžabus ir burkas. Šalies vyriausybė atitinkamą įstatymo projektą rengiasi svarstyti gegužę. Šis teisės aktas taip pat gali įsigalioti per kelis ateinančius mėnesius.

Šydus ir skraistes draudžiantį įstatymą parengusios liberalios pakraipos partijos, atstovaujančios prancūziškai kalbantiems Belgijos regionams, argumentuoja, kad veidų dangstymas trukdo nustatyti asmenų tapatybę, todėl kelia pavojų saugumui. Taip pat teigiama, kad tokie drabužiai yra „kalėjimas“ moterims.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ savo pranešime pasmerkė pastarąjį Belgijos parlamento sprendimą, sakydama, kad įstatymas pažeidžia saviraiškos ir tikėjimo laisvę, taip pat yra pavojingas precedentas kitiems galimiems suvaržymams.

Veidą dengiantys šydai (hidžabai) ir visą kūną dengiančios skraistės (burkos) itin paplitusios Afganistane ir kai kuriose kitose musulmoniškose šalyse. Už jų dėvėjimą Belgijoje numatoma skirti 15–25 eurų (52–86 litų) baudas arba iki septynių parų areštą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius