Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Belgijos policija surengė demonstraciją prieš antirasistinius protestus

Keli šimtai Belgijos policijos pareigūnų penktadienį surengė gatvės protestą, skųsdamiesi nesąžininga kritika ir spaudimu, kurį jiems teko patirti per neseniai vykusias antirasistines demonstracijas.
Pareigūnų protestas Briuselyje
Pareigūnų protestas Briuselyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pareigūnai, kurių dauguma dėvėjo civilius rūbus, simboliškai padėjo ant žemės antrankius, išsirikiavę prie Teisingumo rūmų Briuselyje.

Protesto judėjimas, prasidėjęs JAV juodaodžių bendruomenėse po gegužės pabaigoje įvykusio incidento, kai policija Mineapolio mieste nužudė neginkluotą įtariamąjį George'ą Floydą, išplito po visą pasaulį, įskaitant Belgiją.

Į smurtą peraugo jau mažiausiai viena Briuselyje vykusi demonstracija. Ji buvo surengta prie paminklo, pagerbiančio karalių Leopoldą II, XIX amžiuje negailestingai išnaudojusį Belgijos koloniją centrinėje Afrikoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pareigūnų protestas Briuselyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pareigūnų protestas Briuselyje

Belgijos policininkai teigia, kad nesielgia kaip jų kolegos amerikiečiai, nors ir jie sulaukė kaltinimų rasizmu palaikant tvarką šalies imigrantų mažumų bendruomenėse.

Trečiadienį 71 metų juodaodė europarlamentarė Pierrette Herzenberger-Fofana skundėsi, jog buvusi agresyviai ir žeminančiai apieškota, kai pareigūnai nusprendė patikrinti jos tapatybę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pareigūnų protestas Briuselyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pareigūnų protestas Briuselyje

Jos emocingas pasakojimas apie incidentą buvo pasveikintas plojimais, o EP pirmininkas Davidas Sassoli raštu kreipėsi į Belgijos premjerę Sophie Wilmes, ragindamas ją paaiškinti situaciją.

Penktadienį į Briuselio gatves išėjus maždaug 300 pareigūnų; panašus jų skaičius sudalyvavo Lježe surengtame mitinge, organizuotame šiuo tikslu suburtos grupės „Policiją vienijantis judėjimas“.

„Ne, Belgijos policija nėra Amerikos policija“, – tvirtino inspektorius Vincent'as De Clerqas (Vensanas De Klerkas), vienas iš nedaugelio protestuotojų, sutikusių pasikalbėti su žiniasklaida, kurią jo kolegos kaltina priešiškumu.

„Turime liautis kalbėti neapibrėžtai. Dauguma policijos labai gerai atlieka savo darbą. Floydo byla yra skandalinga, tačiau tai buvo mažumos veiksmai“, – naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnas.

Tuo metu Lježe vietos policijos viršininkas Christianas Beaupere'as išreiškė solidarumą su judėjimu, kuriam priklauso tik maža dalis 50 tūkst. šalies pareigūnų.

„Dieną ir naktį policija priversta susidurti su įžeidimais, spjaudymusi, kurstymu – to tikrai padaugėjo mirus George'ui Floydui, – visuomeninei televizijai RTBF sakė jis. – Visa tai turi liautis. Turime susigrąžinti gyventojų ar bent jau tų, kas suplaka mus visus į bendrą krūvą, pasitikėjimą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius