-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Bellingcat“ atskleidė tikrąją kartvelą Berlyne nužudžiusio ruso tapatybę

„Bellingcat“ tyrėjų komanda išaiškino tikrąją ruso, Berlyne nužudžiusio Sakartvelo pilietį, tapatybę. Pasak tyrėjų, jų atskleista informacija rodo, kad Rusijos valstybė prisidėjo ar net nurodė Berlyne nužudyti kartvelą.
Policija Z.Changošvilio nužudymo vietoje ir Vadimas Sokolovas
Policija Z.Changošvilio nužudymo vietoje ir Vadimas Sokolovas / „Scanpix“/AFP ir Berlyno policijos nuotr.

Pasak „Bellingcat“, netikra Vadimo Sokolovo tapatybe prisidengęs įtariamasis iš tiesų yra Vadimas Nikolajevičius Krasikovas, gimęs 1965 metų rugpjūčio 10 dieną.

V.Krasikovas – pagrindinis įtariamasis rusų verslininko Alberto Nazranovo nužudymo 2013-ųjų birželio 19 dieną byloje. Jis taip pat figūruoja keliuose ankstesniuose pasikėsinimuose nužudyti. V.Krasikovą kaip įtariamąjį pareigūnams padėjo identifikuoti vaizdo įrašas iš automobilių stovėjimo aikštelės.

VIDEO: Alberto Nazranovo nužudymas

„Bellingcat“ rašo, kad verslininko žmogžudystė Maskvoje primena kartvelo Zelimchano Changošvilio nužudymą Berlyne: žudikas prie aukos privažiavo dviračiu, į jį šovė iš arti – tiek į nugarą, tiek į galvą – ir nuvažiavo dviračiu.

2014-aisiais Rusija inicijavo nacionalinę ir tarptautinę įtariamojo, kurį teisėsauga identifikavo kaip V.Krasikovą, paiešką. Buvo išduotas tarptautinis arešto orderis, tačiau po metų tiek tarptautinė, tiek nacionalinė paieška buvo atšaukta. Tai turėtų reikšti, kad įtariamasis buvo sulaikytas arba nebeįtariamas nusikaltimu.

Tačiau kriminalinis tyrimas Maskvoje nebuvo nutrauktas, o jokie kiti įtariamieji neįvardyti.

„Bellingcat“ matyti oro linijų duomenys rodo, kad praėjus metams po to, kai nustojo galioti įtariamojo paieška, V.Krasikovas vėl keliavo lėktuvu po Rusiją, skrido į okupuotą Krymą ir vieną iš Centrinės Azijos šalių.

Pasak tyrėjų, tai – dar vienas įrodymas, kad apie V.Krasikovo keliones žinančioms Rusijos tarnyboms jo kaip įtariamojo nebereikėjo.

Iš valstybinių Rusijos duomenų bazių buvo pašalinti beveik visi įrašai apie V.Krasikovo egzistavimą. Centrinėje policijos duomenų bazėje jo vardo baudžiamosios bylos nėra, nepaisant to, kad „Bellingcat“ peržiūrėtose archyvinėse duomenų bazėse jis išlieka ieškomu įtariamuoju ir egzistuoja daugybė nuorodų į įvykdytą nusikaltimą.

Anot tyrėjų, tai, kad V.Krasikovo arešto orderis buvo tyliai atšauktas, su juo susiję duomenys pašalinti iš Rusijos duomenų bazių ir išduoti nauji, suklastoti asmens tapatybės dokumentai, patvirtina ankstesnes „Bellingcat“ išvadas, kad Rusijos valstybė prisidėjo prie Z.Changošvilio žmogžudystės ar net nurodė ją įvykdyti.

Tyrėjai atkreipia dėmesį, kad Rusija, net ir prašoma Vokietijos, nesuteikė informacijos apie tikrąją įtariamojo tapatybę.

V.Krasikovas – kas jis?

V.Krasikovas gimė 1965-ųjų rugpjūčio 10 dieną Kazachstane. Devintajame dešimtmetyje jo šeima persikėlė į Buriatiją. Devintojo dešimtmečio pabaigoje jis susituokė, susilaukė dviejų vaikų. Vėliau šeima persikėlė į Sibiro miestą Irkutską.

2009 jis dar kartą vedė ir apsigyveno mažame mieste netoli Maskvos. „Bellingcat“ ir partneriai vis dar tiria jo veiklą prieš Maskvoje įvykdytą žmogžudystę ir galimus ryšius su Rusijos karinėmis ar saugumo tarnybomis.

Plačiau apie tai – pirmojoje „Bellingcat“ tyrimo dalyje.

Vokietija trečiadienį pranešė išsiunčianti iš šalies du Rusijos diplomatus, prokurorams paskelbus, kad už buvusio čečėnų kovotojų vado nužudymo Berlyne gali stovėti Maskva.

„Užsienio reikalų ministerija šiandien paskelbė du Rusijos ambasados Berlyne darbuotojus nepageidaujamais asmenimis“, – rašoma žinybos išplatintame pranešime ir priduriama, kad šie asmenys turi nedelsiant palikti šalį.

„Nepaisant aukšto rango pareigūnų atkaklių raginimų, Rusijos institucijos tinkamai nebendradarbiavo tiriant nužudymą“, – rašoma URM pareiškime.

Rusija tokius kaltinimus griežtai neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius