-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Bellingcat“ paskelbė keturių numanomų MH17 lainerio numušimo kaltininkų vardus: tai dar neoficialu

Žurnalistinių tyrimų grupė „Bellingcat“ trečiadienį paskelbė keturių asmenų, kaip įtariama, tiesiogiai arba netiesiogiai susijusių su Malaizijos lainerio numušimu 2014 metų liepą virš Rytų Ukrainos, vardus.
MH17 katastrofos vieta
MH17 katastrofos vieta / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvas, 2014 metų liepos 17 dieną skridęs iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, buvo susprogdintas ore virš prorusiškų separatistų kontroliuotos teritorijos Ukrainos rytuose. Visi 298 jame buvę žmonės žuvo.

Nyderlandų visuomeninis transliuotojas NOS nurodė, kad „Bellingcat“ neįvardijo, kas konkrečiai įsakė paleisti oro erdvės gynybos komplekso „Buk“ raketą arba paspaudė paleidimo mygtuką.

Ataką nagrinėjanti Jungtinė tyrėjų grupė (JIT), sudaryta iš Australijos, Belgijos, Malaizijos, Nyderlandų ir Ukrainos atstovų, pernai paskelbė, kad MH17 lėktuvas buvo numuštas raketa, paleista iš komplekso „Buk“, priklausančio Kurske laikomos 53-osios oro erdvės gynybos brigadai, bet pridūrė, kad įtariamųjų dar nenustatė.

Nepriklausomą tyrimą atlikusios „Bellingcat“ pranešime vienas iš įvardytų asmenų yra Valerijus Stelmachas, prieš paleidžiant raketą pranešęs apie artėjantį lėktuvą.

Pranešime taip pat minimi Olegas Pulatovas ir Sergejus Dubinskis, anot „Bellingcat“, atlikę svarbų vaidmenį pergabenant „Buk“ kompleksą iš Rusijos į Ukrainą, o po MH17 numušimo – sugrąžinantį šį kompleksą atgal į Rusiją.

Dar vienas pranešime minimas asmuo – Leonidas Karčenka, veikiausiai irgi atlikęs svarbų vaidmenį pervežant „Buk“.

Ukrainos užsienio reikalų viceministrė Olena Zerkal antradienį sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad JIT, kurios tyrimas nėra tiesiogiai susijęs su „Bellingcat“ tyrimu, trečiadienį dėl MH17 katastrofos paskelbs kaltinimus keturiems asmenims, tarp kurių esama aukšto rango Rusijos kariškių.

„Bus paskelbti vardai. Bus iškelti kaltinimai“, – sakė O.Zerkal ir pridūrė, kad Nyderlandų teismas tuomet „pradės darbą šiai bylai svarstyti“.

O.Zerkal pridūrė, kad tokių ginklų kaip oro erdvės gynybos raketų kompleksas „Buk“ perdavimas „nebūtų įmanomas be Rusijos]aukščiausių kariuomenės vadų leidimo“. Ji pažymėjo, kad šiame procese neabejotinai dalyvavo daugiau asmenų negu tie, kurių vardai bus paskelbti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius