-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Benjaminas Netanyahu kritikuoja bevaisę Paryžiaus taikos konferenciją

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu sekmadienį „bevaise“ pavadino tarptautinę Paryžiuje vykstančia konferenciją, kurioje siekiama atgaivinti apmirusį taikos procesą tarp Izraelio ir Palestinos. „Šiandien Paryžiuje prasidedanti konferencija yra bevaisė konferencija“, – ministras pirmininkas sakė savaitiniame vyriausybės susitikime Jeruzalėje.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Ją suderino prancūzai ir palestiniečiai, siekdami Izraeliui primesti sąlygas, kurios neatitinka mūsų nacionalinių poreikių“, – teigė jis.

B.Netanyahu vyriausybė konferencijai aršiai priešinosi ir tvirtino, kad ilgalaikį konfliktą baigti galima tik tiesioginėmis derybomis su Palestina.

Palestiniečiai daugiašalį požiūrį sveikino ir teigė, kad ne vienerius metus trukusios derybos su Izraeliu nepadėjo baigti Vakarų Kranto okupacijos.

Konferencijoje nedalyvauja nei izraeliečiai, nei palestiniečiai, tačiau artimiausiu metu rezultatų aptarti Palestinos prezidentas Mahmudas Abassas susitiks su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u, sako prancūzų diplomatai.

Pasak jų, panašų kvietimą B.Netanyahu atmetė.

Užsienio reikalų ministrų ir 70 šalių bei tarptautinių organizacijų susitikimą oficialiai pradėjo Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault.

„Susirinkome ryžtingai pabrėžti, kad vienintelis įmanomas sprendimas yra dviejų valstybių sprendimas“, – pažymėjo J.-M.Ayrault.

Konferencija rengiama vos penkios dienos iki dosnią paramą Izraeliui žadėjusio išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo inauguracijos.

Izraelis baiminasi, kad per konferenciją aptartos priemonės iki tol, kol D.Trumpas pradės eiti pareigas, gali pasiekti JT Saugumo tarybą.

D.Trumpas yra žadėjęs pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine ir ten iš Tel Avivo perkelti JAV ambasadą.

M.Abbasas šeštadienį perspėjo, kad toks žingsnis galėtų „palaidoti viltis dėl dviejų valstybių sprendimo“.

Šio didmiesčio statusas yra vienas aštriausių klausimų konflikte, todėl užsienio šalių ambasados šiuo metu yra Tel Avive.

Palestiniečiai Izraelio užimtą rytų Jeruzalę vadina savo būsimos valstybės sostine, o Izraelis visą miestą tvirtina esantį jo sostine.

Griežtos linijos Izraelio parlamentarai, tarp kurių yra ir B.Netanyahu partijos „Likud“ narių, sako, kad D.Trumpo pergalė reiškia galimybę sutriuškinti palestiniečių šansus įkurti nepriklausomą valstybę.

B.Netanyahu, tvirtinantis tebereiškiantis paramą dviejų valstybių sprendimui, sekmadienį pareiškė laukiantis neišvengiamų pokyčių Baltuosiuose rūmuose.

„Konferencija yra vienas paskutiniųjų vakarykščio pasaulio spazmų, eigė jis. – Ateitis atrodys kitaip, o rytdiena jau netrukus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius