Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Bergame „per dvi savaites numirė viena karta“: artimieji negali net atsisveikinti

Labiausiai koronaviruso paveiktoje Italijos Bergamo provincijoje laidojimo paslaugas teikiančios kompanijos nebesusitvarko su krūviais, o artimieji negali atsisveikinti su mirusiais šeimos nariais: „Negali net jų pamatyti, kad ištartum sudie. Tai – pati skaudžiausia dalis.“
Laidotuvės Bergame
Laidotuvės Bergame / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Bergame nespėjant teikti laidojimo paslaugų, bažnyčiose į eilę rikiuojami karstai. Koronaviruso aukos buvo palaidotos ar kremuotos be ceremonijos. Tie, kurie mirė ligoninėje, mirė vieni, rašo „The Guardian“.

„Scanpix“ nuotr./Mike'as Hallas liko sukrėstas vaizdų Bergame, kur kereiviai išvežė kūnus iš perpildytų kapinių.
„Scanpix“ nuotr./Mike'as Hallas liko sukrėstas vaizdų Bergame, kur kereiviai išvežė kūnus iš perpildytų kapinių.

Penktadienio duomenimis, Italijoje virusas pražudė 3 405 žmones. Tikslus mirčių skaičius Bergamo provincijoje nėra žinomas, tačiau pastarosiomis savaitėmis situacija tapo tokia įtempta, jog kariuomenė iš Bergamo miesto turėjo išgabenti 65 karstus į Emilia-Romagna regioną.

CFB – didžiausios laidojimo paslaugas regione teikiančios įmonės – direktorius Antonio Ricciardi „The Guardian“ sakė, kad nuo kovo 1 dienos palaidota arba kremuota beveik 600 žmonių.

„Įprastą mėnesį skaičius siektų apie 120. Vos per dvi savaites numirė viena karta. Niekada nematėme nieko panašaus, norisi tik verkti“, – sakė jis.

Bergamo provincijoje yra apie 80 laidojimo paslaugas teikiančių įmonių, jos kasdien sulaukia dešimčių skambučių. Trūksta karstų, nes tiekėjai nespėja su paklausa, pasiruošimams trukdo ir tai, kad laidotuvėse dirbantys žmones užsikrečiu virusu.

Ligoninės priėmė griežtesnes taisykles, kaip elgtis su mirusiaisiais –kūnai iškart perkeliami į karstus.

„Šeimos negali pamatyti mylimų artimųjų ar surengti jiems tinkamų laidotuvių. Tai – didelė problema psichologiniu lygiu. O kadangi daug mūsų personalo serga, neturime pakankamai žmonių transportuoti ir paruošti kūnus“, – sakė A.Ricciardi.

Kai asmuo miršta namuose, biurokratinis procesas dar labiau prailgsta, nes mirtį turi patvirtinti du gydytojai. Antrasis yra specialistas, kuris įprastai turėtų atvykti ne vėliau nei 30 valandų po mirties.

„Turi laukti abiejų gydytojų, šiuo metu daug jų taip pat serga“, – pridūrė A.Ricciardi.

„Nebebuvo įmanoma nieko padaryti“

Mokytoja Stella iš Bergamo laikraščiui pasakojo liūdną istoriją.

„Vakar mirė 88 metų vyras. Jam kelias dienas buvo pakilusi temperatūra. Nebuvo įmanoma išsikviesti greitosios pagalbos, nes linija buvo nuolat užimta. Jis mirė vienas savo kambaryje. Greitoji atvažiavo po valandos. Akivaizdu, kad nebebuvo įmanoma nieko padaryti. Kadangi Bergame nebuvo galima nusipirkti karstų, jie paliko vyrą ant lovos ir užrakino kambarį, kad giminės negalėtų įeiti, kol nebus rastas karstas“, – tikino ji.

VIDEO: Karantine uždaryti italai nepraranda optimizmo – renkasi balkonuose ir dainuoja

Giminaičiai sergančiųjų negali aplankyti ligoninėje ar surengti įprastų laidotuvių.

„Paprastai gali juos aprengti, jie vienai nakčiai lieka šeimos namuose. Dabar tai nevyksta, – laikraščiui sakė Alessandro, kurio 74 metų dėdė mirė Lombardijoje. – Negali net jų pamatyti, kad ištartum sudie. Tai – pati skaudžiausia dalis.“

Vietinio laikraščio „L'Eco di Bergamo“ skaitytojas pasidalijo vaizdu įrašu. Jame užfiksuota, kad vasario 9-ąją nekrologai užėmė vieną puslapį, o kovo 13-ąją mirusių pagerbimui prireikė jau 10 puslapių.

Pranešta apie atvejus, kai kitose Italijos vietose laidojimo paslaugas teikiančios kompanijos atsisakė pasiimti kūnus. Pavyzdžiui, Neapolyje 47 moters kūnas po mirties namuose buvo laikomas beveik dvi dienas.

Visos religinės ceremonijos, įskaitant laidotuves, Italijoje yra uždraustos.

Koronavirusas itin pavojingas vyresnio amžiaus, lėtinių ligų turintiems žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius