Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Berlynas giria ryšius su JAV, minint istorinės prezidento Johno F. Kennedy kalbos 50-ąsias metines

Vokietija trečiadienį gyrė transatlantinių ryšių tvarumą, minint velionio JAV prezidento Johno F.Kennedy jaudinančio Šaltojo karo laikų pareiškimo „Ich bin ein Berliner“ (Aš esu berlynietis) 50-ąsias metines įvairiose ceremonijose iš naujo suvienytame mieste.
Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle
Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prieš pagrindinę atminimo ceremoniją senojoje Vakarų Berlyno rotušėje, kur prezidentas, žinomas kaip JFK, kreipėsi į 450 tūkst. žmonių minią 1963 metais, Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle sakė, kad ta istorinė kalba tebėra „neužmirštama mums, vokiečiams“.

„Berlynas buvo padalytas miestas; Šaltasis karas buvo atskyręs vokiečius išilgai sienos, – sakoma jo pranešime. – Prezidentas Kennedy suteikė berlyniečiams naują viltį sunkiais laikais, o visiems vokiečiams – naują pasitikėjimą.“

G.Westerwelle nurodė, kad praeitą savaitę įvykęs dabartinio JAV prezidento Baracko Obamos vizitas Berlyne, per kurį jis pasiskolino J.F.Kennedy kalbos akcentus, pasisakydamas už glaudesnį transatlantinį bendradarbiavimą sprendžiant pasaulines krizes, rodo, jog JFK pažadas tebegyvuoja ir yra tvirtas.

„Bendra istorija tapo gyvybinga Vokietijos ir Amerikos draugyste, kuri pasaulyje, apimtame esminių pokyčių, mūsų dienomis tiek pat svarbi, kaip ir anuomet“, – pažymėjo diplomatijos vadovas.

1963 metų birželio 26-ąją aštuonias valandas trukęs J.F.Kennedy vizitas įvyko kritinėje Šaltojo karo stadijoje, kai Berlynas buvo jo priešakinėse linijose.

Vos metais anksčiau Jungtinės Valstijos ir Sovietų Sąjunga per plauką nepradėjo karo dėl Kubos raketų krizės, o pačią Berlyno sieną, padalijusią miestą pusiau, Rytų Vokietijos komunistinis režimas pastatė prieš dvejus metus.

Jaudinančioje, bet tik 10 minučių trukusioje kalboje J.F.Kennedy pasakė berlyniečiams, ką jie norėjo išgirsti: pasmerkė Berlyno sieną ir pažadėjo, kad juos palaikys visas laisvasis pasaulis.

„Laisvė neša daug sunkumų, o demokratija nėra tobula, tačiau mums niekada nereikėjo statyti sienos, kad sulaikytume savo žmones, kad neleistume jiems mūsų palikti“, – sakė energingasis JAV lyderis, griežtai atmesdamas nuolaidžiavimo komunistams politiką.

Galiausiai J.F.Kennedy ištarė nemirtingais tapusius žodžius: „Visi laisvi žmonės, kad ir kur jie gyventų, yra Berlyno piliečiai, todėl aš, būdamas laisvas žmogus, didžiuojuosi žodžiais: Ich bin ein Berliner.“

JFK pažadas, duotas likus vos penkiems mėnesiams iki jo nužudymo Dalase, buvo sutiktas griausmingais aikštę prie rotušės užplūdusios berlyniečių minios plojimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius