-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Berlynas vėl ragina A.Lukašenką užmegzti dialogą su visuomene ir surengti naujus rinkimus

Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas pirmadienį vėl paragino Vakarų nepripažįstamą Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką užmegzti „dialogą su visuomene ir surengti naujus rinkimus“.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Nepaisant šalčio, tūkstančiai Baltarusijos piliečių praeitą savaitgalį surengė taikią ir bebaimę demonstraciją. Tačiau Lukašenka ir jo padėjėjai vykdo cinišką kovą su demokratija ir ignoruoja teisėtus opozicijos reikalavimus“, – pirmadienį žurnalistams Berlyne sakė S.Seibertas.

Baltarusiją jau ketvirtą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A.Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A.Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

A.Lukašenkos oponentai tvirtina, kad tikroji rinkimų laimėtoja yra jo varžovė Sviatlana Cichanouskaja, užėmusi savo įkalinto vyro vietą rinkimų kovoje ir greit tapusi populiari, ir toliau kiekvieną savaitgalį eina į sostinės Minsko gatves reikalauti prezidento atsistatydinimo bei naujų rinkimų.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kurios šalis šį pusmetį pirmininkauja Europos Sąjungai, yra sakiusi, kad Berlynas nepripažįsta A.Lukašenkos prezidento rinkimų laimėtoju, ir pasmerkė jo vyriausybės smurtą prieš protestuotojus.

Kelių Vakarų šalių lyderiai irgi atsisakė pripažinti vėliausių rinkimų rezultatus ir išreiškė palaikymą S.Cichanouskajai, kuri netrukus po balsavimo buvo priversta pasitraukti į Lietuvą.

ES paskelbė sankcijų A.Lukašenkai ir daugeliui jo sąjungininkų dėl įtariamo rinkimų klastojimo ir milicijos susidorojimo su demonstrantais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius