-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Berlyno regioniniai rinkimai tapo skaudžiu smūgiu Angelos Merkel partijai

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel partija sekmadienį patyrė istorinį pralaimėjimą per Berlyno žemės rinkimus, o dešiniojo populistinio judėjimo „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) palaikymas padidėjo, rinkėjams pykstant dėl lyderės sprendimo palikti atviras duris pabėgėliams.
Angela Merkel
Angela Merkel / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rodo visuomeninio transliuotojo prognozės, antiislamiška AfD surinko apie 14 proc. balsų sostinėje, kuri ilgai didžiavosi esanti modernus, spalvingas ir multikultūrinis miestas.

Tvirti AfD rezultatai, ypač šio didžiulio miesto buvusiuose komunistiniuose rytuose rajonuose, rodo, kad ši partija yra laimėjusi regioninių parlamentų vietų jau dešimtyje iš 16 Vokietijos žemių, nors niekur neperėmė vadovavimo.

A.Merkel CDU, turinti daugumą nacionaliniame parlamente, Berlyne dirbo kaip mažesnioji koalicijos narė su M.Muellerio SPD – tradiciškai stipriausia partija šiame mieste.

Nacionalinio parlamento rinkimai vyks ateinančiais metais.

A.Merkel centro dešinioji Krikščionių demokratų sąjunga (CDU) surinko tik 17,5 proc. balsų, o šis rezultatas sostinėje jai buvo pats prasčiausias nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos ir Berlyno sienos griūties. Tikėtina, kad krikščionys demokratai šioje žemėje nebedirbs koalicijoje su Socialdemokratų partija, laimėjusia apie 22 proc. balsų.

Per rinkimų kampaniją nuolat skolų slegiamame 3,5 mln. gyventojų turinčiame mieste daugiausiai dėmesio buvo skiriama vietos problemoms. Gyventojai skundėsi prastomis viešosiomis paslaugomis, nutriušusiais mokyklų pastatais, vėluojančiais traukiniais ir būsto stygiumi, taip pat rūpesčių keliančiu migrantų antplūdžiu.

Didžiausia Europos Sąjungos ekonomika praeitais metais priėmė apie milijoną prieglobsčio ieškotojų, o per 70 tūkst. jų atvyko į Berlyną. Tūkstančiai šių žmonių tebėra apgyvendinti didžiuliuose angaruose buvusiame nacių pastatyto Tempelhofo oro uosto komplekse, atlikusiame svarbų vaidmenį aprūpinant Vakarų Berlyną oru Šaltojo karo metais.

Berlyno meras socialdemokratas Michaelis Muelleris (Michaelis Miuleris) prieš balsavimą perspėjo, kad tvirtas AfD pasirodymas „pasaulyje būtų vertinamas kaip dešiniųjų ir nacių atgimimas Vokietijoje“.

„Nuo nulio iki dviženklių skaičių“

Šis balsavimas žymi dar vieną svarbų laimėjimą neseniai susikūrusiai AfD, pagal savo ksenofobišką ideologiją panašiai į Prancūzijos „Nacionalinį frontą“ arba ultradešiniuosius populistus Austrijoje ir Nyderlanduose.

„Nuo nulio iki dviženklių skaičių – to Berlyne dar nebuvo“, – džiūgavo pagrindinis AfD kandidatas Berlyne Georgas Pazderski. Jis prognozavo, kad rinkėjai ateinančiais metais pašalins iš valdžios A.Merkel plačią nacionalinę dešiniųjų ir kairiųjų koaliciją.

„Atkeliavome į sostinę“, – sakė viena iš šios partijos lyderių Beatrix von Storch, reikšdama džiaugsmą dėl šios „didžiulės sėkmės“.

A.Merkel CDU, turinti daugumą nacionaliniame parlamente, Berlyne dirbo kaip mažesnioji koalicijos narė su M.Muellerio SPD – tradiciškai stipriausia partija šiame mieste.

M.Muelleris atmetė galimybę sudaryti naują koaliciją su CDU ir veikiau bus linkęs suvienyti jėgas su Žaliųjų partija arba Kairės partijos (Die Linke). Abi jos surinko maždaug po 15 proc. balsų.

Tokia „raudona-raudona-žalia“ koalicija, kaip tikisi jos narės, gali kada nors ateiti į valdžią federaliniu lygmeniu.

Tuo tarpu A.Merkel, patyrusi skaudų pralaimėjimą AfD per kitus regioninius rinkimus, vykusius prieš dvi savaites, bus dar labiau spaudžiama „paaiškinti savo nacionalinę strategiją“, verslo dienraščiui „Handelsblatt“ sakė Berlyno laisvojo universiteto analitikas Gero Neugebauer.

Mainco universiteto analitikas Kai Arzheimeris taip pat prognozavo didesnę įtampą tarp CDU ir jos seserinės Bavarijos partijos – CSU, bet pabrėžė, kad šis aljansas vargu ar pakeis savo pagrindinę kandidatę A.Merkel.

„Kelti šį klausimą likus metams iki federalinių rinkimų būtų savižudybė, juolab kad CDU neturi jokio įtikinamo įpėdinio“ dabartinei kanclerei, aiškino jis.

Tačiau CSU Bavarijos finansų ministras Markus Soederis paleido salvę, pareiškęs, kad A.Merkel vyriausybė privalo „atgauti piliečių palaikymą pabėgėlių klausimu ir pagaliau griežtai apriboti imigraciją bei susitvarkyti su saugumo problemomis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius